Egyre több kutatás foglalkozik azzal, mi történik a nők agyában azáltal, hogy anyává válnak. A negatív felhangú „kismama agy” helyett nézzük inkább, hogyan támogat bennünket a baby brain! Mi segíti, hogy képesek legyünk megérteni egy olyan kis lény jelzéseit, aki még nem rendelkezik a verbalitás képességével? Hogyan hangolja át az agyat az oxitocin szülés után és miért jó ez nekünk?

Az anyák könnyebben tanulnak?

Két fontos területről érdemes tudni a baby brainnel kapcsolatban, ez pedig a tanulás és a szeretet. Egy baba születésével ugyanis a tanulásra és a szeretetre való képességünk is megnő.

Tudjuk, hogy bizonyos életszakaszokban megnövekszik a neuroplaszticitás, ami az agyunknak azt a képességét jelenti, hogy képes a változásra és nyitott a tanulásra. Ilyen például a kisgyerekkor, a kamaszkor és bizony ide tartozik az anyává válás időszaka is. Szokták egy második pubertásnak nevezni ezt az életállomást, hiszen ahhoz hasonlóan, ahogy a kamaszokat az agyuk és a testük arra készíti fel, hogy képesek legyenek megfelelni a felnőttkor kihívásainak; a változások, amelyek egy várandós és postpartumban lévő anyában végbemennek, az anyasággal együttjáró kötelezettségekre készítik fel a nőket.

Ahogy a kamaszokat is sokkal jobban támogatja, ha megértjük, mi zajlik bennük, milyen fontos életállomáson mennek keresztül és nem szólogatunk be nekik azért, amiben éppen vannak, úgy a kismamáknak és a fiatal anyáknak is erre lenne szükségük a gyakori lesajnáló „dolgoznak benne a hormonok” beszólások helyett. Jó tudni róla, hogy a bennünk zajló változások támogatják az új készségek elsajátítását, hiszen valóban olyan dolgokat kell megoldanunk hirtelen, amire a korábbi életünkben nem volt szükség.

Igen, dolgoznak a hormonok. Épp a Nagy Tervet hajtják végre, aminek az eredménye egy még jobban működő agy lesz.

Intuitív tanulás szülés után

Másfajta tanulásra és másfajta tudás elsajátítására van azonban szülés után ráhangolva az agyunk, mint amiért a munkahelyünkön jutalmazva voltunk vagy amit úgy általában értékes tudásnak szoktunk tartani. A természet azért gondoskodik ezekről a változásokról, hogy képesek legyünk egy tehetetlen, önmagát szavakkal még kifejezni nem képes kis embert életben tartani. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a racionalitást félretéve hagyjuk magunkat benne lenni a jelenben, átadni magunkat a kapcsolódásnak és figyelni az apró rezdülésekre. A táblázatok, statisztikák az elfogyasztott tej mennyiségéről, a napi súlygyarapodásról, a mellen töltött időről nem támogatják ezt a folyamatot. Nem érdemes ostorozni magunkat, ha a védőnő kérdésére, hogy előző nap hányszor evett, aludt a baba, hirtelen nem tudunk válaszolni vagy éppen úgy érezzük, hogy egy nyomtatvány kitöltése meghaladja a szellemi képességeinket. Sokkal inkább egy intuíciókra hagyatkozó tanulási folyamatra és nem racionális gondolkodásra, a lexikális tudás elsajátításra vagyunk ekkor „beprogramozva”.

Az oxitocin hormon szeretetre hangolja az agyat

A baby brain másik velejárója a megnövekedett oxitocin termelés, egyúttal a megnövekedett fogékonyság az oxitocinra, ami „még több szeretetre hangolja” az agyat. Ez felelős azért, hogy az érzelmi skálánk mindkét tartományban megnő; ez biztosítja, többek között, hogy szerelembe essünk a babánkkal, hogy jobban bírjuk a monotonitást, hogy jobban bele tudjunk lazulni a pillanatba, hogy jobban befelé tudjunk figyelni és hogy empatikusabbá váljunk.

Ezért fontos az anyát és a babát, sőt lehetőség szerint az egész új családot, amennyire csak lehet, az első időkben ebben a pihe puha „oxitocin buborékban” tartsuk. Ez ellen hat mindenféle stressz, így az éhség, a hideg, a tornyosuló (háztartási) feladatok, a kialvatlanság, bármilyen trauma, a túl sok inger vagy épp a teljes elszigeteltség, a túl sok szabály (pl. napirendhez való merev ragaszkodás). Támogatja viszont az oxitocin termelését minden, ami megnyugvást és örömet okoz az anyának. Ezért fontos a támogatói háló, hogy mindezt biztosítani tudja az anya számára.

A természet tökéletesen készíti fel a testünket az anyai szerepre, önostorozás helyett tehát szerethetjük inkább a megváltozott agyunkat, hiszen a baby brain az új élethelyzetünk egyik fő támogatója.


Kép: Kindel Media fotója a Pexels oldaláról

Tags :