Mit gondolsz, összhangban vagy saját magaddal? Csiszer Csilla, ló asszisztált önismereti tréner és lovaskultúra oktató elmeséli saját történetét, és azt, ahogyan ő választ kapott erre a kérdésre.

A főiskolai tanulmányaimat követően belecsöppentem a média-kereskedelem világába, amit imádtam akkoriban. Szerettem a kollégákat, a multinacionális környezetet, és azt, hogy sok-sok emberrel lehettem kapcsolatban. Négy-öt évvel később viszont már haladtam a kiégés irányába – bár ezt akkor még nem vettem észre. A munkahelyi és a párkapcsolati nehézségeim összeadódtak, majd elveszítettem a karriercéljaimat, később pedig a magánéletem is romokban hevert. 

MÉLYPONT UTÁN: LÓRA!

A felismerésemet megelőzően már elkezdtem ismerkedni a lovakkal, és egy új év kezdetén megfogadtam, hogy szeretnék megtanulni lovagolni. Hetente egyszer eljártam órákat venni, az alkalmak feltöltöttek, kikapcsoltak. Megtapasztaltam, mennyire fontosak számomra ezek a csodálatos állatok. Szerettem volna megérteni a lovaglás és a saját működésem közötti összefüggéseket, ezért amennyi időt csak tudtam, a lovak közelében töltöttem. 

A főiskola befejezése után 10 évvel újra iskolapadba ültem, a Testnevelési Egyetemen elvégeztem a Lovaskultúra oktató szakot. Itt nagyon sok mindent kipróbáltam, láttam és tanultam, ami lovaglással kapcsolatos. A tanulmányaim után volt lehetőségem arra, hogy saját lovam legyen. Ezen a ponton kristályosodott ki számomra, hogy a lovak visszatükrözik nekünk azt, akik valójában vagyunk. Ha idegesen mentem a lovamhoz, volt, hogy nem jött oda hozzám. Nem értettem pontosan, miért. Ha nyugodt lelkiállapotban voltam, akkor megállt mellettem a karámban és velem volt. Egy ló és más-más viselkedés: erre a reakcióra kerestem a magyarázatot. Ezt követően olvastam róla először, majd ki is próbáltam a ló asszisztált tréninget, és elindultam a saját önismereti folyamatomban a lovak segítségével. A kisfiam megszületése után vált számomra egyértelművé, hogy megtaláltam az utamat.

Ez a tapasztalat indított el a ló asszisztált tréningek világába. Mindazoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik tisztánlátást és támogatást keresnek, vagy éppen változásra vágynak, de nem tudják, hogy hogyan kezdjenek hozzá.

Itt lehetsz bármilyen, a lényeg az érzéseid, a gondolataid és a reakcióid őszinteségében rejlik.

Ez a tréning egy lehetőség, hogy találkozz önmagaddal, az „itt és most” pillanatában. Olyan érzékek nyílnak meg, amelyeknek a felgyorsult hétköznapokban nem volt jelentőségük, vagy amelyeket akár észre sem vettél. 

ÖNISMERET

A lovak mellett igazán az lehetsz, aki vagy. Szerepjátszás nélkül, a teljes valóságodban. Arra fognak reagálni, ami éppen jön belőled az adott pillanatban. Menekülő állatként a receptoraik teljesen ki vannak élezve a környezetükben történő változásra. Az érzékszerveik és a nonverbális kommunikációjuk segít abban, hogy teljes mértékben reagáljanak a környezetükre, ezáltal a fiziológiai változásainkat is érzékelik. Ha tisztán kommunikálsz és felvállalod azt, aki vagy, el fognak fogadni és együtt tudtok dolgozni. 

Ha szeretnéd megismerni saját működésedet, a ló asszisztált önismereti tréning hatékony módszer lehet számodra. Fel fogod tudni ismerni a problémád, ránézi az elakadásaidra és dolgozni rajta a lovak szakértői segítségével. Kapcsolódsz a természettel, a lovakkal és saját magaddal. Választ kaphatsz arra, hogy most hogy vagy. Megérzed, és megfigyelheted, hogy milyen nehézségeid vannak, miben kell még fejlődnöd.  El tudod képzelni azt, hogy reagál a légzésedre egy 600 kg-os állat? A ló rá fog mutatni, milyen, amikor tiszta és őszinte kapcsolatban vagytok.   

A tréning módszere az állat-asszisztált tanulás (Animal Assisted Learning) kategóriájába esik, mentálisan és fizikailag egészséges emberekkel tudunk dolgozni az élmények tudatosításán keresztül. Időt és teret kapsz a valódi kapcsolódásra, a nyugalom megtalálására. A ló valódi partneri viszonyt keres veled, ahol határozottan, de finom kommunikációval vagy jelen. 

A természetben és a lovakkal töltött idő növeli az ellenálló képességet, csökkenti a stresszt és a szorongást. A mai városi ember szeretné megtalálni az áhított belső középpontját.  Ebben segíthetnek a lovak. A tréning mérhető változásokat indít be a testünkben:

  • fejleszti a fizikai és mentális egészséget
  • elősegíti az érthető kommunikációt
  • javítja az önbecsülést és a magunkba vetett hitet
  • jótékony hatással van a szociális kapcsolatainkra
  • csökkenti a vérnyomást, a szorongást és a stresszt
  • gátolja a kortizol (stresszhormon) megemelkedését.

SEGÍTSÉG A MUNKÁBAN

Cégek részére is valódi változást elindító, új szemlélet lehet a lovakkal való együttműködés. Vezetőknek segítségükre lehet, hogy megtalálják a saját vezetői stílusukat, hatékonyságukat, finomhangolják a kommunikációjukat. Előfordult, hogy nem értette valaki, mit is szeretnél pontosan? A lovak mellett megtanulhatod, hogy mennyire egyértelműen kell kommunikálnod.

 A ló asszisztált tréning a kollégák közötti hatékonyabb működésben is hasznos lehet. A csapatunkba vetett bizalom az egyik alappillérünk. Ha bizalmatlanok vagyunk egymással, nem tudjuk a munkánkat végezni. Ha ló asszisztált tréningen veszel részt, ki kell lépned a komfortzónádból. A lovak észreveszik, ha nem vagy önmagad. Felfedik az elrejtett gondolataidat, érzéseidet, viselkedési mintáidat. Trénerként látom, ha azonos feladatot adok más-más típusú csapatnak, vezetőnek, a lovak különböző viselkedési mintákat jeleznek vissza. Ezért hiánypótló ez a tréning, mert látod, hogy a lovak nem hazudnak.

Akik már kipróbálták a ló asszisztált tréninget, le voltak nyűgözve az állatokkal való finom munkától. Volt kliensem, aki elakadt a karrierjében és nem tudta, merre menjen tovább. A közös munka során megvizsgáltuk a lehetőségeit és a ló által visszajelzett módon lépett az új karriercélja felé. Sikerült olyan döntést hoznia, ami valódi megoldást hozott számára. A váltás annyit tesz, hogy el kell engednünk megszokott sémáinkat, és új működésünk útjára lépünk. Újra felfedezzük önmagunkat.

Várom klienseimet egy varázslatos, természetközeli helyen, a Cavallo Lovasudvar és Tréning Központban Csabdi-Vasztélypusztán. Az OLDALAMON további információkat találsz tréningjeimről, ha pedig élményajándékot keresel valakinek, EZT a lehetőséget ajánlom.

Sok szeretettel:

Csiszer Csilla