Ez az egész fa-ügy azzal kezdődött, hogy nem voltam jól. Már kétgyerekes anyuka voltam, és azt se tudtam, merre van az előre, minden szél elfújt, minden pici mozgás megrengette a világomat. Aztán elkezdtem Csikungot tanulni, és abban van egy Nagy fa gyakorlat. Kívülről nézve annyi az egész, hogy kvázi álldogálsz fél órán keresztül. Persze ennél sokkal többről van szó. Akkor a gyökerek megtapasztalása olyan erősen hatott rám, hogy a fák és én elkezdtünk barátkozni. Mert sokkal több közös van bennünk, mint elsőre gondoltam volna.

Mert a fák élnek. A fák beszélgetnek. És mesélni tudnak, ha jól fülelünk.

A fák ugyanúgy törnek a földből az ég felé, ahogyan nekünk embereknek kellene. Földelve, stabilan, ugyanakkor felfelé haladva, egymást védve és árnyékot nyújtva.
Minél többet tudunk róluk, annál többet tudunk magunkról, és viszont.

Azt már például tudjuk, hogy a fényben alvás nem jó, mert a fény akadályozza a melatonin termelődését, ami a mélyalváshoz szükséges. De arra nemrég derült fény, hogy a fák is utálnak ám fényben aludni. Nesze neked közvilágítás… Ahogy emberekből is, fákból is vannak magányos típusok és szociálisak. A szociálisak nem bírják, ha nincsenek barátaik… Annyi bennünk a közös, hogy akár az önismereti utunkat is kezdhetjük a fák tanulmányozásával. …. Azt tudtad, hogy a fák is használnak „internetet”?

Köszönöm a fáknak a tanításokat. Összegyűjtöttem a kedvenc forrásaimat, van benne ajánló gyerekeknek, felnőtteknek, kirándulósoknak, tévézősöknek, kertészkedőknek és zenerajongóknak is.

Gyerekeknek:

Keresd a levelét! Memóriajáték fákkal.

Stramm doboz, vastag kártyák, még a kártyafaló kisbabák sem teszik tönkre egykönnyen. 6 éves kortól ajánlják, de sokkal kisebbekkel is tudunk vele játszani, csak egy kicsit másképp. 25 fafajjal barátkozhatunk össze játék közben, bevallom, nekem innen indult a vörös juhar rajongásom.

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

A fák titkos élete szerzőjének gyerekkönyve ez. Úgy mesél a fákról, hogy nem lehet letenni, bevallom, néha előveszem akkor is, ha nem kérik a gyerekek. Minden fontos kérdésre választ kapunk, például hogy hogyan működnek a fák, lefogyhat-e egy fa, nőnek-e pattanásaik. És arra is, hogy van-e az erdőben internet, hogy milyenek a bátor fák, és ki a legjobb nyomozó.

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét? Kolibri, 2018.

Hallgatni:

Hallottál már arról a nagy fa xilofonról, ami egy japán erdőben Bach kantátát játszik? Nem? Pedig már jó régen készült, 2012-ben a merész ötlet mögé komoly mérnöki- és ácsmunkát tettek, és ez lett belőle:

Ha pedig magyar zene, akkor Eleven hold: A fák istenéhez

Nézni:

Amiről a fák suttognak
(rendezte: Takács Rita)

Egy természetfilmben különösen fontos, hogy milyen a narráció. Itt minket Für Anikó kedves hangja fogad, és már az első mondatoknál azt éreztem, hogy nem is tudnék nála tökéletesebbet elképzelni… Egy érintetlen erdő életébe nyújt betekintést a film, gyönyörű képekkel – ha teheted, ezt nagyképernyőn nézd –, szarvassal, farkasokkal, bogarakkal, hernyókkal, madarakkal, gombákkal, páfrányokkal. A rendezői változat 78 perc, ennyi idő elég is, hogy magadba szívd mélyen ezt a szemléletet, ami nélkül talán erdőbe menni nem is nagyon lenne szabad… Korhatár nélküli film, tényleg 0-tól 100 éves korig, ahogy a telex írta korábban. A filmet itt tudod megnézni:


Gyulai Iván a gyümölcsfákról – Természetes gyümölcsészet

Ha kert és ökológia, akkor Gyulai Iván szemlélete áll hozzám a legközelebb. Az a tisztelet és alázat, amivel az élővilágról beszél és tanít, reméljük, sokunkra átragad. Számomra az az üzenet, hogy higgyük el, a természet sokkal jobban tudja nálunk. Bármit is teszünk, próbáljuk megfigyelni, hogy a maga erejéből hogyan fejlődne az élővilág, mert mindig az ökológiai egyensúly felé törekszik. Akkor is, ha mi éppen nem értjük, hogy mi történik. Akkor is, ha nem lehet majd körző-vonalzóval rajzolni a kertünket. És már a gyümölcsfákról is van videó az Ökológiai Intézet Alapítvány (link: ) Youtube csatornáján, az első részt itt tudjátok megnézni:

Kiránduláshoz:

Pósfai György: Magyarország legnagyobb fái – Dendrománia

Ha szeretnéd felkeresni az ország legnagyobb fáit, akkor már valószínűleg találkoztál ezzel a könyvvel. Ha még csak kipróbálnád ezt a műfajt, akkor ott a weboldal, könnyebben is hordozható, mint a könyv. Csoda fák vannak az országban, és lehet, hogy egészen közel hozzád is vannak már ilyen hatalmas fák, csak nem is tudtad, mit keresel. Érdemes bogarászni az oldalt, a térképes kereső is jól használható.

Pósfai György: Magyarország legnagyobb fái – Dendrománia. Alexandra Kiadó, 2005


Adorján Rita: Magonc – természetismereti játékok az erdőben (Mecsek Erdészeti Zrt.)

Szívesen mesélnél a gyerekeknek az erdőben, de igazából fogalmad sincs, hogy mi a helyzet? Akkor ez a könyv ki fog húzni a csávából. Gyakorlott és teljesen kezdő erdőjáróknak is ajánlom. Kicsi, könnyű, ott a helye a kirándulós hátizsákban. Benne vannak a legfontosabb információk, amikre egy ilyen kaland során szükségünk lehet, alapok és részletek növényekről, állatokról, az erdőjárás szabályairól, és mesék és kipróbált természet-megismerő játékok korosztály jelzéssel együtt. Igazi megmentő, ha nullánál több, kérdéseket feltevő gyerekkel túrázunk.

Adorján Rita: Magonc. Mecsek Erdészeti Zrt. 2008

Olvasnivalók:

Peter Wohlleben: A fák titkos élete

„Amikor erdészként megkezdtem szakmai pályafutásomat, nagyjából annyit tudtam a fák titkos életéről, mint egy mészáros az állatok érzelmeiről” – így indul az előszó, és innentől már nem is lehet letenni a könyvet. Csakúgy, mint a gyerekkönyvében, ebben is hoz párhuzamokat emberi létünk és a fák élete között: lesz szó barátságokról, szerelemről, illemről, összefogásról és szociális lakásépítésről is. Ja, és nem marad ki a téli álom, az utcakölykök és a biorobotok története sem. Ha felnőtt ajándékot keresel, bármire, bárkinek, szerintem ne keresgélj tovább.

Peter Wohlleben: A fák titkos élete. Park Kiadó, 2018.


Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata

Már megint ő? Hát igen, ha egyszer valakit elkap a „fákkal suttogó”, azután nincs menekvés. Ha szeretnéd érteni, hogy milyen a fák szociális élete saját köreiken kívül, miért segítenek a farkasok a fáknak, melyik fák csinálnak felhőt, és hogy milyen bámulatos összjáték zajlik a növények és az állatok között, akkor ez a te olvasnivalód. Ugyanolyan eleven és rabul ejtő ez a könyv is, mint a szerző többi írása. Hiába, a rajongás az rajongás.

Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata. Park Kiadó, 2020.

Photo by cottonbro from Pexels