Minden hónapban őszintén írunk arról, hogy az adott témával kapcsolatban hol tartunk éppen. Ez a zöld hónap olyan nagyon fontos, hogy most megosztjuk egyéni küzdelmeinket, sikereinket, elakadásainkat, terveinket, bízva abban, hogy más is lendületet kap, társra talál, ellop egy-két-sok ötletet. Andi az első, úgy látszik, ő a legbátrabb a csapatban.

Ki vagy?

Anya, dietetikus, természetbarát

Mi az, amit már sikerült megvalósítanod a környezetvédelmi lépések közül?

  • szelektív hulladékgyűjtés: Eljutottunk odáig, hogy gyakorlatilag alig termelünk „normál” szemetet. Ételt nem dobunk ki, csak annyit veszünk ill. főzök, amit meg is eszünk, (van egy kutyánk, aki mindenevő J) és mindent, amit csak lehet komposztálok.  Az összes hulladékot szelektíven gyűjtjük, beleértve a veszélyes hulladékot és a ruhákat/cipőket is.
  • műanyag: Kizárólag tisztított vizet iszunk, semmit nem vásárolunk műanyag palackban. Saját (régi függönyből varrt) zsákokkal és dobozokkal megyek vásárolni, így nejlonzacskót sem használok. Igyekszem mindent, amit lehet, csomagolás nélkül megvásárolni.
  • víz-gáz-áram: Takarékosak vagyunk a vízzel, nem folyatjuk feleslegesen a csapot, és erre a gyerekek figyelmét is mindig felhívom. A kertben gyűjtjük az esővizet, és a virágokat azzal locsolom. 
    Télen nem fűtjük a lakást 21 fok fölé, inkább pulóverben vagyunk itthon. 
    Mindenhol energiatakarékos izzót használunk, és a kiégett izzókat elvisszük a gyűjtőhelyre. (OBI)
  • tisztítószerek: Vagy saját készítésű tisztítószert használok (citrom, citromsav, szódabikarbóna, ecet, mosószóda) vagy a CLEANECO termékeket.
  • kozmetikumok: Kiszórtam a tusfürdőket, helyette Kézműves háziszappant veszek, és testápolók helyett természetes olajokat (mandula, búzacsíra, oliva, szezám…stb) ill. sheavajat használok. A lakás és autó illatosítására illóolajokat használok.
  • állati eredetű élelmiszerek helyettesítése: Nem veszek és nem is készítek állati eredetű élelmiszerekből ételt, mindent növényivel helyettesítek.

Mi az, ami még tervben van?

Túl sok mindent raktározok a padláson, mondván – jó lesz az még valamire – de már most tudom, hogy valószínűleg ez a nap sosem jön el. Csomó mindent el kellene adnom vagy ajándékoznom.

Túl sok ruhánk van. Nincs szükségünk ennyire, még a gyerekeknek sem, pedig ők folyamatosan kinövik őket. Elhatároztam, hogy legalább magamnak nem veszek felesleges dolgokat, és csak akkor megyek vásárolni, ha valóban szűkségem van valamire. A használt ruha beszerzés már amúgy is évek óta jól működik nálam.      

Mi az, amit jó szívvel ajánlasz?

CLEANECO termékek: Ez a magyar cég, 100%-ban lebomló, környezetbarát, tartósítószer és allergén mentes termékeket állít elő, némelyiket komposztálható, a többit újrahasznosított csomagolásban. A tisztítószereken kívül, újrahasznosított wc papírt, törlő kendőt, szalvétákat és szivacsokat is forgalmaznak. Eddig minden termékükkel meg voltam elégedve, amit csak kipróbáltam.

Kézműves háziszappan: Itt a szappanokon kívül szintén rendelhetsz természetes tisztítószereket, krémeket, gyógyteákat és még egy csomó mindent.

Szerinted, hogyan lehet belefogni a legegyszerűbben?  

Szerintem a tudatos vásárlás az első fontos döntés. Hogy valóban csak azt és annyit vegyünk meg, amire szűkségünk van, akkor is, ha megengedhetjük magunknak, hogy az élelmiszerek fele a kukában végezze. Fontos, hogy amiből lehet, vásároljunk hazait. Ez több szempontból is fontos lenne. Egyrészt a hazai gazdaságot támogatjuk vele, másrészt a fél világot átszelő termékek komoly „nyomot” hagynak maguk után a bolygón. A szelektív gyűjtés helyett minél inkább előtérbe kellene helyezni az otthoni újrahasznosítást és a hulladékok mennyiségének drasztikus csökkentését.      

Mi az, amit jelenleg nem tudsz megvalósítani és miért?

Az autómentesség. Mindenhova autóval megyünk, mert semmi sincs tőlünk gyalogos távolságra, sem az iskola, sem a boltok. A gyerekek eltérő délutáni programja miatt naponta többször is megteszem ugyan azt az utat egy dízel autóval. Idő hiányában és gyakran az időjárás miatt ez biciklivel nem megvalósítható, viszont mehetnénk busszal…

Neked mi az ehavi kihívásod?

Szeretnék többet vásárolni a helyi piacon, annak ellenére, hogy nem vagyok az a kifejezett „piacozós” fajta, valamint ha beindul újra az élet, néhány közelünkben található csomagolás mentes boltot is ki szeretnék próbálni. Ahova lehet, gyalog vagy biciklivel közlekedni.

Mi a legfőbb motivációd a környezettudatos életre?

A gyerekeim jövője. Felmérhetetlen pusztítást végeztünk ezen a bolygón, és ha ez így megy tovább, már a mi életünkben, de a gyerekeink életében biztosan drasztikus következményekkel kell számolni. Sokakkal ellentétben én hiszek abban, hogy 1 ember is képes elindítani olyan „lavinát”, ami aztán komoly változásokat hozhat az életünkben. Volt már rá példa korábban! Ma már senki sem mondhatja, hogy információ hiányában nem változtat a szokásain, sőt még az sem igaz, hogy le kell mondanunk a kényelmünkről érte, mert egy csomó minden csak tudatos választás kérdése, és minden egyes lépés számít…

Már kibújtak a retkek és saláták a magaságyásban.

Egy ilyen láda a teraszon is elfér és egész szezonban ellát minket friss salátával!

A legegyszerűbb megoldás az esővíz gyűjtésére. Természetesen az egész kert locsolásához nem elég, de a cserepes virágokat a tél kivételével végig ebből a tartályból öntözöm.

Fotó: Andi