Ha már egy ideje követed a MUM Parkot, tudod, hogy hónapról hónapra változó tematikával dolgozunk. Így van idő egy-egy témát jó alaposan körbejárni, és többnyire bemegy a bőrünk alá is.
A júliusi témát kissé félve vetettem fel néhány hónappal ezelőtt, de legnagyobb ámulatomra, nagyon pozitív volt a fogadtatása házon belül:

Lehet, hogy saját magunk alatt vágjuk a fát, de júliusra Offline kihívást hirdetünk.

Offline kihívás? Tessék?

Most akkor 30 napra lekapcsoljuk az oldalt? Dehogy. Viszont igyekszünk minél több tudatos offline időt eltölteni.

100%-ra gyúrunk? Dehogy!

Anyaként manapság egyszerűen nem lehet teljesen offline az életünk. (Akinek összejött, és valahogy mégis olvas minket, könyörgöm, mesélje el, hogyan csinálta!)

A családi programokat online keresgéljük, az ebédeket online mondjuk le, a hivatalos ügyek fele már elintézhető online, sőt már egészen extrém dolgokat is lehet online vásárolni, nemcsak pizzát, mint tizen évvel ezelőtt. Szóval nem lehet átkokat szórni az online világra, mert számtalan helyzetben megkönnyíti az életünket.

Az online világ nagyon sok kényelmet is jelent

Online kényelem

És nemcsak megkönnyíti, de elérhetővé tesz korábban elképzelhetetlen programokat, élményeket, ügyintézéseket. Régen kisgyerekes anyaként a matinékat leszámítva esélyem sem volt színházba menni, most viszont simán a kanapén élvezhetem bármikor a színházi előadásokat a rémes harisnyamacera nélkül. Végre a képzések is elérhetőek online, ráadásul fel is lehet venni őket, később lejátszani – amitől valóban anyabarát lett a világunk.

De erősen túltoltuk, semmi kétség.

Nemcsak arra használjuk, hogy ne álljunk fél napot a hivatalban, hanem észrevétlenül mentális függőségbe csúsztunk, folyton felesleges és hasznos infók áradatával bombázzuk magunkat. Éhezzük a kapcsolatokat, de többet látjuk a telefonunk kijelzőjét mint az utcaképet vagy a családtagjainkat…

Bezzeg amikor még

Nekünk – akik még voltunk kisdobosok – van miből táplálkozni, mert mielőtt elkezdődött ez az őrület, volt normális offline életünk. Emlékszem még olyan Szigetre, amikor senkinél nem volt mobiltelefon. Ha elhagytuk egymást, hát elhagytuk. Fotóztunk a kiránduláson, de óvatosan, mert csak 24 kockánk volt egész hétre és jó sokára készültek el a képek. És amikor harmadszorra is elrontottam a Moszkva térnél az irányt kocsival, elővettem a térképet a kesztyűtartóból.
Nem, nem mondom, hogy mennyivel jobb volt, csak azokat a fejünkben lévő igazi csendeket sírom vissza.

OFF

Az Offline kihívást komolyan gondoljuk, nem csak szöveg. Online magazin is vagyunk, de offline létre vágyó anyukák is. Ezért kipróbáljuk, hogy tudunk-e úgy dolgozni, hogy nem lógunk folyton az online térben. Tömbösítünk, csoportosítunk, át-és kiszervezünk. És emellett egyéb offline kihívásokat is támasztunk magunk és mások elé.

Inspirálódjatok hamarosan felkerülő Offline kihívás írásaiból, iratkozzatok fel a hírlevélre – ami mégcsak jobb egy fokkal mint falak pörgetése -, olvassatok sokat a gyerekeknek, sétáljatok mezítláb a fűben, készítsetek házifagyit, nézzétek a csillagokat, és olvassátok rongyosra az igazi könyveket. Legalábbis nekünk ezek a terveink.

Képernyő nélkül egészen másképp figyelünk egymásra

Ha pedig klaviatúrát ragadnál, és mesélnél saját offline kalandjaidról, ne habozz, mindig szívesen látunk vendégszerzői írásokat! Küldd ide: mumpark kukac mumpark.hu

Photo by Andrea Piacquadio, kiemelt kép: Photo by Ksenia Chernaya