Ha a tökéletes időzítésre vártál, szeretném jelezni, hogy eljött. Itt az idő, amikor elkezdődik minden. Most? Tényleg? Lezárások alatt? Normális vagyok? Hát igen.

A magasabb ívű törvényeket nem igazán hatja meg, hogy kint van-e a zárva tábla vagy sincs. A világ rendje nem változik. Az öt elemről szóló kínai tanításokat azért szeretem, mert kézzelfogható, egyszerű, érthető módon világítanak meg mélyebb összefüggéseket. A tavasz, a fa elem, a kezdet. Ez az az energia, ami reggel kivet az ágyból. Ha mostanában ez nem fordul elő, vagy már évek óta elkerül, figyeld meg a gyerekeket. Kipattan a szemük és uzsgyi, már árkon-bokron túl vannak. Bennük ez az energia, amivel belevágunk dolgokba, még sokkal több. De ilyenkor tavasszal nekünk is könnyebb elkezdeni végre azt, amit már olyan régen tervezgetünk. Legyen az egy új mozgásforma, egy életmódváltás, egy tavaszi böjt, egy új iskola. Ez itt az az idő.

Merjünk nagyokat álmodni, de legyünk tisztában vele, hogy változtatni olyan 10% körül tudunk. Ezt nem én mondom, hanem jógamesterek. Szóval többségünknek a nagy és szélsőséges változtatások nehezen tudnak tartósan az életünkbe épülni. De amiket a már amúgy is meglévő mindennapi tevékenységeinkhez kötünk, azok igen. 10%, nem kell több egyszerre.

Na lássuk, mi mindent lehet csinálni ilyenkor:

  • Elkezdhetünk futni – semmi nem kell hozzá, de jó, ha tisztában vagyunk jelen kondíciónkkal. Inspriációs írásunkat olvasd el, segíteni fog.
  • Ha semmi kedved kimenni, vagány otthoni edzéseket ajánlunk profi tanárral: FUMO – Belovai Kristóffal. Előre felvett videók, de Kristóf olyan rutinos, hogy hidd el, olyan, mintha ott lenne a nappalidban. Ha az emberre is kíváncsi vagy, olvass vele interjút. Ha pedig bejelentkeznél, itt megteheted.
  • Napindító jógaórák és astanga órák az Őrség Jóga oldalán. A korai, 6-kor kezdődő gyakorlás is nagyban segíti ezt a lendületet, amit éppen el szeretnénk csípni, ráadásul még van rá esély, hogy egy darabig egyedül gyakorolhatunk, ami, valljuk be, csodálatos. Itt nagyszerű női és férfi oktatóból is választhattok, mindkettejükkel sokat gyakoroltam, jó szívvel ajánlom az óráikat.
    És ha már van egy kis jógarutinunk, de még nem vagyunk astanga pro-k, akkor Ákosnál jó helyen vagyunk astangát tanulni. Szerintem ez az irányzat fekszik legjobban akkor, amikor lendületet szeretnénk szerezni. Az egész sorozat célja, hogy beindítsa, elindítsa a gyakorlót, aki kicsit nehezebben mozdul.
  • Ha a böjt – tavaszi tisztítókúra – gondolata egy ideje motoszkál a fejedben, de még nem mertél belevágni, akkor olyan vezetővel végezd, aki ebben nagyon otthon van. Jó, ha csoport is van, a megtartó kör irtó sokat számít ilyenkor, és az is fontos, hogy legyen felügyelet, tudj visszajelzést adni az állapotodról, és tudj azonnal segítséget kérni. A böjt akkor is praktikus, ha úgy érzed, hogy nagyon összegyűlt már benned a harag. Vagy mindenen elsírod magad. A lelki része ugyanolyan fontos, mint a testi. És a lényeg: Gáborjáni Réka programja március 12-én indul, érdemes benevezni rá.
  • Ha már fa elem és kínai hagyományok: Kicsi Vú 5 elem konyhája mindig aktuális tanfolyamokkal vár. Semmi bonyodalom, semmi érthetetlen magyarázat – Farkas Viki, azaz Kicsi Vú pont úgy írja le, mondja el a legfontosabb tudnivalókat, hogy nemcsak megérted, de azon kapod magad, hogy már megint a konyhában állsz, és örömmel (ismétlem, örömmel) veszed elő az amúgy eléggé unalmasnak látott alapanyagokat is. Neked kikapcsolódás, és a család is jól jár.

Csodás tavaszi, nagyböjti napokat!


Fotó: Pixabay