Ma van a láthatatlan munka világnapja. Ez a munka számtalan síkból tevődik össze. A fizikai munka, amit elsősorban a háztartásban végzünk, az emögött álló komoly mentális szervező munka és az érzelmi teherviselés.

Láthatatlan munka

A láthatatlan munkáról ma már egyre többet hallani, minden év április első keddjén saját világnapja is van. Azt a fizetetlen munkát értjük alatta, amit a háztartáson belül vagy önkéntes munkaként a közösség javára végzünk el.  A definíció mellett mindig megemlítik azt a sajátosságát, hogy ha elvégezték, azt általában természetesnek vesszük, ellenben, ha nincs elvégezve, akkor nagyon is látható. Ugyanakkor annak, aki elvégzi, időben és energiaráfordításban nagyon is érzékelhető ez a munka. Ide tartoznak a háztartási munkák, a gyerekekkel kapcsolatos feladatok, idős hozzátartozókról való gondoskodás és az önkéntes munka is.

(1)

A KSH 2017-es tanulmánya  szerint Magyarországon a népesség több időt fordít fizetetlen munkára (214 perc/nap), mint fizetett munkára (164 perc/nap) a legutóbbi, 2009/2010. évi időmérleg-felvétel alapján. Ez a munka nemzetgazdaságilag is jelentős, ennek figyelembevételével a GDP értéke is mintegy negyedével lenne magasabb.

Ebben a kalkulátorban mindenki ki tudja számítani, hogy mennyit keresne, ha a láthatatlan munkájáért is fizetést kapna.

És ami még láthatatlanabb

Mosás, főzés, takarítás, gyerekek logisztikája, ezek mind olyan feladatok, amelyek rengeteg időt és erőt emésztenek fel, de valamennyire mégis számszerűsíthetők, adott esetben fizetett szolgáltatásként kiszervezhetők. Van azonban egy másik nagy feladatcsomag is, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy család élete olajozottan működjön, ezt szokták érzelmi házimunkaként emlegetni.

„Az érzelmi házimunka alatt azt a befektetett időt és energiát értjük, amit a kapcsolatok ápolásával, figyelemmel kísérésével, a családi élet és a mindennapok szervezésével, a magunk és párunk érzelmi életének ápolásával töltünk − és ezt a munkát is jellemzően a nők végzik el a családban.”

Máriási Dóra, pszichológus és Vida Katalin, pszichológus

Így hangzik a definíció, azonban én a saját teljesen szubjektív szempontrendszerem szerint, szétválasztom a fejemben a szervezős, családmenedzselős részt és azt a fajta munkát, ami valóban kifejezetten az érzelmekre irányul.

„Mentális házimunka”

Mit értek én mentális házimunka alatt? Azt a programot, ami szinte nonstop fut a fejemben.

(2)

Holnap kék pólóban kell menni az oviba, de mindent kinőtte. De mintha ősszel a váltóruhás zsákba még pont egy világoskéket tettem volna, el ne felejtsem megnézni délután!

A múltkor eszembe jutott valamilyen értelmes ajándék az anyósom nyári születésnapjára, mi is volt az, fel kéne írnom.

Matekházi holnapra kell vagy csak csütörtökre?

Most héten vajon hazaadják az ágyneműt az oviból? Mert akkor még nem mosok fehéret, hogy legyen mivel betenni a lepedőt a gépbe.

A szelektívet jövő vasárnap kell kitenni, beírni a közös naptárba.

Meg kell nézni a ruhás dobozokban, hogy van-e aktuális méretben örökölt tavaszi kabát.

Kinyomattad az előadás szövegét? Este fel kell olvasni.

Kértél a fodrászhoz időpontot?

Megnézni a könyvtár online katalógusában, hogy a Bori kórházba kerül bent van-e.

Fogyóban a tönkölyliszt, piaclistára fel.

2 hónap múlva azon a hétvégén, amikor koncertre megyünk, de a sulis kirándulás is van plusz a nagypapa születésnapja, hogy is lenne jó a logisztika?

A téli csizmák még mindig itt vannak elől. Ja, de még nem tudom eltenni, mert még mindketten mennek síelni egy-egy napot.

Maradt tavalyról naptej? Mikortól kéne elkezdeni kenni őket?

Szólni a nagyszülőknek, hogy pakolják el az újságokat, mikor megyünk, ne olvasson a gyerek háborús szalagcímeket.

A holnapi napba melyik torna fog beleférni?

Az alapítványi pénz be lett már fizetve? Be kell vinni az oviba,

Érkeznek az olivaolajok, szólni a futárnak, hogy 2-kor el kell indulnom, jó lenne, ha addig ideérne.

Nézzünk hétvégére olyan kirándulást, amit a mindketten bírni fognak.

Egyeztetni mindenkivel, hogy hova mit hoz a húsvéti nyuszi, aztán időben mindent megrendelni.

Harisnyás Pippire április végéig nincs jegy, április elején ránézni a májusi műsorra!

És a sor a végtelenségig folytatódik.

„Érzelmi házimunka”

Ez sokszor még keményebb falat. Amit én értek érzelmi házimunka alatt: ráhangolódni a családtagok érzelmi állapotára, és ha szükséges, tartani őket. Ez főleg a gyerekek esetében egy állandó és sok energiát felemésztő feladat. Az érzelemszabályozásról itt már írtunk részletesen.

De ide tartozik az is, ha erőt kell venni Magadon és felhívni egy olyan rokont a születésnapján, akivel kevésbé megy könnyedén a csevegés. Amikor arra figyelsz családi összejövetelen, hogy milyen témákat kell elkerülni, hogy ne legyen konfliktus. Amikor türelmesen és kellő tisztelettel próbálod megoldani az idősebb generáció technológiával kapcsolatos kérdéseit. Amikor folyamatosan figyeled a környezeted, hogy meglásd, kinek mire van igazán szüksége, hogy legközelebb tényleg jó ajándékkal tudd meglepni. Amikor figyelmesen meghallgatod a szomszéd vagy az oviban a szülőtárs mondanivalóját.

(3)

A fenti feladatok állandósultsága, a visszajelzés és a megbecsülés hiánya könnyen vezethet kiégéshez. Ennek elkerüléshez az első lépés, hogy láthatóvá tegyük a láthatatlan munkát.

Köszönjétek meg, ismerjétek el a mai napon valakinek a fizetetlen munkáját vagy az érzelmi, mentális erőfeszítéseit, amit a környezetéért tesz!


Kiemelt kép: mashable.com
(1): Live on Shot fotója a Pexels oldaláról
(2): Pixabay
(3): Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról