Dabasi Dórával a 4minutes Cafe megalkotójával beszélgettünk a nyári kávézásról.

Kedves Dóra! Ebben a nyári melegben nagyon jól esik bármely hideg ital, nekünk a gyerkőceink után rohangáló édesanyáknak is. A MUM PARK cikkeiben korábban már írtunk az ízes vizekről és a házi jeges teákról, vajon a kávét hogyan lehet hűsítővé tenni, ha nem szeretnénk bele fagyit, tehát szeretnénk, hogy jobban megőrizze kávé jellegét?

4minutes Café – Cold Brew kávé

A hidegen áztatott kávé, más néven Cold Brew szerintem egy nagyon különleges, finom és hűsítő, igazi nyári ital. A hidegen áztatott kávé nem hagyományos kávékészítési eljárással, hanem csak egyszerű hidegvizes áztatással készül. A hideg áztatás során a savak teljesen másképp oldódnak ki a kávéból és egy nagyon lágy érzetű, de ugyanakkor koffeinben gazdag italt kapunk.

Mostanában nagyon kedvelt a Nitro Cold Brew is, ami egy különleges palackban készített, nitrogénnel dúsított, hidegen áztatott kávé. Az eredmény egy habos, jeges könnyű kávé.

Nálunk nagy kedvenc a hidegen áztatott chai tea. Ez egy fűszerekkel kevert fekete tea, amit mi növényi tejbe áztatunk egy éjszakára és másnapra egy nagyon ízes, krémes italt kapunk, amit általában jégre ráöntve fogyasztunk.

Ha pedig valaki nagyon kifinomult ízekre vágyik és a kedvenc teájával szeretne egy különleges élményt megtapasztalni, akkor érdemes kipróbálni, hogy a teát az adott fajtának megfelelő hőfokú forró vízzel és megfelelő áztatással elkészítjük majd jégre ráöntve azonnal fogyasztjuk. Számomra mindig meglepő élmény, hogy egy tea, amiről azt gondoltam, hogy már jól ismerem és szeretem, ily módon elkészítve mennyire más ízeket és aromákat mutat meg. 

Másik nagy kedvencünk a hidegen áztatott cascara. A cascara nem más, mint maga a kávégyümölcs húsa, melyre teaként tekintve szoktunk gondolni és elkészíteni. Hidegen áztatva szintén egy nagyon frissítő és különleges ízvilágú italt kaphatunk.

Hogyan készülnek ezek? Egyáltalán elkészíthetők otthoni körülmények között, egy nem különösebben felszerelt konyhában?

Természetesen, a Cold Brew-t minden további nélkül el lehet otthon is készíteni. Az alábbi módon készül:

1 l szűrt vízbe áztassunk be pl. este 60 g őrölt kávét, majd reggel vagy 8-10 óra áztatási idő elteltével egy egyszerű papírfilteren szűrjük át. Hűtőben tartva néhány napig is eltartható. Fogyasztása sok jéggel javasolt. 

A Cold Brew teák is hasonlóképpen készülhetnek, itt 1 l vízhez 10 g tealevelet javaslunk.

A Nitro Cold Brew sem különösebben bonyolult, de ahhoz már külön eszköz szükséges.

A hideg tejbe áztatott chai fűszerkeverék esetében 100g/1l arányokat szoktunk használni. Ha valaki nem tud vagy nem szeretne saját keverékkel kísérletezni, többféle, kész fűszer- és teakeverék is kapható, mi a Prana Chai termékeit használjuk az állandó ízvilág biztosítása céljából.

4minutes Cafe – Cold Brew Chai

Mennyire áll hozzád közel az ízesített kávék világa? Itt nem feltétlen csak a szirupokra gondolok, hanem, hogy belekerülhet-e vagy jó-e, ha belekerül egy kis levendulavirág, rozmaring, vagy kardamom egy ponton a kávéba?

Én személy szerint nem szeretem az ízesített kávékat. Számomra nagy és teljesen nem felfedezhető világ a kávéké. Annyiféle termőterülettel, feldolgozási eljárással és pörkölési móddal találkozhatunk, hogy számomra bőven elég kihívást és élményt jelent ezeknek a “természetes”, a kávé által hordozott és megtalált ízeknek a felfedezése és megtapasztalása. Élvezem a kávékkal való ismerkedést és jobban szeretem ezeket az ízeket megőrizni és megízlelni úgy, ahogy a gyümölcs hordozza őket. 

De ha gyümölcsteákra vagy egyéb áztatott italokra gondolunk, akkor nyitott vagyok bármilyen hasonló kísérletezésre és örömmel vágok bele. A hidegen áztatás módszere lehetőséget biztosít arra, hogy a végtelenségig kísérletezgessünk különböző tea és fűszerkeverék kombinációkkal. Aszalt gyümölcsöket fűszer- és gyógynövényekkel együtt áztatva szintén nagyon érdekes és tartalmas, finom italokat kaphatunk, ez egy nagyon jó közös kísérletezés és kaland lehet gyerekekkel együtt is.

4minutes Cafe – Presszó Tonik

A teák világában egy új hullám érkezett a matcha-tonikkal. A kávéknál jelent-e meg valami hasonlóan határfeszegető ízkombináció az idén, amivel esetleg akár otthon is meg lehet lepni a vendégeinket?

A kávéknál is nagyon közkedvelt az Espresso-tonic azaz E.T., illetve a Cold Brew-tonik verzió. Itt is gyakorolhatjuk otthon a kísérletezést különböző tonikokkal és ehhez már felhasználhatunk egy szál rozmaringágat vagy zsályalevelet, akár bekerülhet az italba egy-egy citrom- vagy limekarika is.

Köszönjük, ez nagyon érdekes. Úgy tudom, hogy gyönyörű kávézódban nagy hangsúlyt fektetsz a környezetbarát szemléletre. Milyen szempontok szerint lehet környezetbarát egy kávézó? 

A kávézó megtervezésekor, már az első pillanattól fogva kiemelt szempont volt a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal való létezés. A működésünk során is a fenntarthatóságra való törekvés az irányadó. Hosszan sorolhatnám a kialakítás és a berendezés során meghozott apró döntések sokaságát, amik mind ennek a szemléletnek lettek alárendelve. Napi működésünk során fontos a szemét szelektálásán túl, hogy minden csomagoló és elviteles anyagunk 100%-ban komposztálódó anyagból készült. A pörkölő kiválasztásánál is fontos volt, hogy a kávé csomagolása újrahasznosítható legyen, mekkora a pörkölés módjának környezeti terhelése és végül, de nem utolsó sorban a kávé származásának és az etikus termelési és szállítási folyamat nyomon követhetőségének a biztosítása. A kávézónk nem használ egyáltalán tehéntejet, amit szintén nagyon fontosnak és tulajdonképpen alapvetőnek tartunk.

Dabasi Dóra – 4minutes Cafe

Miben más a 4minutes Cafe, mint a többi kávézó, mitől ennyire jó itt? Elárulod a titkot?

Hogy a 4minutes Cafe miben más, mint a többi kávézó, ennek eldöntését leginkább a vendégekre bíznánk. Hiszünk abban, hogy minden kávézó akkor tud valami tartalmasat és fontosat adni, ha sikerül napról-napra hitelesen megmutatni azt a világképet, és szellemiséget ami a napi munka mögött húzódik meg. Arra törekszünk, hogy minden apró részletre kiterjedő figyelemmel lehetővé tegyük a vendégeink számára, ha csak néhány percre is, de egy-egy kávé vagy egy szelet sütemény mellett minőségi és tartalmas időt tudjanak nálunk eltölteni.

Ez Nálatok valóban érződik! Köszönjük az odaadó munkátokat és a mai beszélgetést!

Köszönöm én is!