A júniusi anyatöltő témánk kapcsán folyton azzal szembesülünk, hogy általában vagyunk fáradtak, idegesek. Azt gondolom, hogy ennek az okai olyan mélyen is lehetnek, hogy nem egy perc alatt megfejteni, de mindenképp érdemes elgondolkozni, hogy hol lehet elásva ez a kutya…
Szakértői gyorskérdések következnek. Feketéné Kovács Judit mentálhigiénés szakembert kérdezem.

Feketéné Kovács Judit
mentálhigiénés szakember

Alapból miért vagyunk ilyen fáradtak és idegesek?

Kisgyermekes Anyaként a kialvatlanság a legnagyobb ellenségünk. Hiszen az alvás egy alapvető életfunkció, így ha nem jutunk elegendő pihenéshez, alváshoz, akkor természetes, hogy elveszítjük az egyensúlyt.
Pontosan ezért fontos odafigyelnünk önmagunkra és a legtöbb lehetőséget megragadni napközben a pihenésre.
Szakemberként pont azt látom, hogy ez a legnehezebb. Megengedni a pihenést, elhinni, hogy Anyának is jár kikapcsolódás.
Mindemellett rengeteg lehetőség, programajánlat vesz bennünket körül, rengeteg ingernek vagyunk kitéve általuk, ahogyan mi, úgy gyermekeink is. Sokszor érzem úgy, hogy ez a temérdek lehetőség már-már elvárásként sodorja az Édesanyákat az állandó tevékenykedés felé. Nem csoda, hogy nehéz megállni és „csak” élvezni a semmittevést.

Gyakorlatilag van egy alapvetően magas stresszszint, amiben élünk…

A stressz a modern társadalom egyik legfenyegetőbb „betegsége”. Ami pedig valóban veszélyessé teszi az az, hogy nagyon a magas stesszinten nem vagyunk képesek a kapcsolódásra, ahogy önmagunkhoz, úgy másokhoz sem. Édesanyaként nem tudunk építőleg jelen lenni egy nehéz helyzetben, amikor mi magunk is el vagyunk veszve. Ezért fontos az öngondoskodás, az önmagunkra szánt figyelem, hiszen csak akkor tudunk adni, ha mi magunk jól vagyunk.
Nagyon jó példa erre a repülőgépeken található oxygénmaszk. Vészhelyzetben elsőként mindig a felnőttnek kell magára vennie és csak aztán következik a gyermek, hiszen csak így tud a továbbiakban segíteni.
Nem mindig könnyű a stresszel. Sok esetben ez egy születésünk utáni szeparációkor beállt magas stressz-szint (arousal), amely az egész életünkre hatást gyakorol.

Mi vagyunk a magára hagyott generáció? 

Igen, mi és már a szüleink is. Úgy hiszem, hogy a szülés medikalizálása óta sokan hordozzuk ezeket a sebeket.
Az elmúlt évek viszont sok változást hoztak. Úgy látom, hogy a mi generációnk kezében most ott a lehetőség és élünk is vele. Egyre nagyobb a tudatosság az Anyai kompetenciákat tekintve. És habár lassan, de a kórházak is követik ezt, és biztosítják az Édesanya és gyermeke kapcsolódásának alapvető feltételeit ( aranyóra és a room-in).

Hogyan tudjuk egyéni szinten lejjebb vinni ezt a stressz szintet?

Azt hiszem az első feladatunk az önmagunkra fordított idő és figyelem tudatos beiktatása. Kellenek percek, amikor megállunk és rátekintünk, hogy mi is történik velünk. Ha pedig azt érezzük, hogy hosszabb távon nem vagyunk jól, akkor érdemes segítséget kérni. Kereshetünk számunkra megfelelő stresszkezelési módszereket, kurzusokat, ahol olyan technikákat sajátíthatunk el, amelyek egyéni gyakorlás mellett otthon is segítségünkre lesz majd.

Ajánlj, kérlek, programot, amihez lehet csatlakozni.

Nyakunkon a nyár, így most kevesebb a lehetőség, de a Kheiron Központban a legjobbaktól lehet elsajátítani az Autogén Tréning relaxációs technikát.

Júniusi témánk az anyatöltő. Te hogy töltődsz fel?

Én most a hivatásomból töltődök. Végre személyesen is van lehetőségünk találkozni az Anyukáimmal az önismereti csoportjaimon és ez most rengeteg energiát ad, nagyon hiányoztak már. Június 26-án lesz egy Maszatolós Önismereti Műhelyem, aztán én is nyaralni vonulok és több időt töltök a gyermekeimmel. A zöld fák, a napsütés, a nagy séták… ezekből töltődöm.

anyatérkép

Photo by Claudia Barbosa from Pexels