Érdekes az emberi természet. Folyton vágyakozunk valami után, de amint elérjük, amit akartunk vagy amire vágytunk, azonnal valami más kerül a figyelmünk középpontjába.  Ez természetesen a fejlődésünk kulcsfontosságú feltétele, de nem ritkán az elégedetlenség kiapadhatatlan forrása is egyben.

Nagyon jó példa erre a home office, a home school és minden egyéb home avagy otthon végzett „elfoglaltság”. Korábban másra sem vágytunk, mint hogy több időt tölthessünk otthon. Most, hogy a COVID szó szerint hazakényszerített minket, sokan pont az ellenkezőjét akarnánk, vagyis hogy mehessünk bármikor, bárhova és legfőképpen bárkivel! A helyzet főleg azok számára nagyon megterhelő, akik már így is évek óta otthon vannak kicsi gyerekkel, mozgásterük lényegesen beszűkült, ezáltal már eleve korlátozva érezik magukat. Most meg még ez a kevés szabadság is veszni látszik.

Remélem, hogy hamarosan sikerül visszatérni a normál kerékvágásba, vagy ami még jobb lenne, egy új normális életformát kialakítani, egyensúlyt találni a család és munka terén egyaránt.

 Addig is mi az, amit már ma megtehetsz, hogy jobban érezd magad:

  • MENJ KI a lakásból minden nap! Ha van lehetőséged, menj egyedül és sétálj a természetben! Ha nem lehetséges, akkor vidd magaddal a gyerekeket is, de mozdulj ki! Ne legyen egyetlen olyan nap sem, amikor csak otthon ülsz bezárkózva!
  • TEA SZEÁNSZ: Vegyél egy doboz nagyon jó minőségű, finom teát, és a nap egy „nyugodtabb” szakaszában vezesd be a teázást, mint szertartást. Gyújts gyertyát, ülj le egy pár percre és légy csendben. Ne telefonálj, ne nézd a TV-t, ne hallgass zenét, csak élvezd a csendet! Ritka ajándék.
  • ÚJ HOBBY: Keress egy új hobbyt, olyat, amit még nem próbáltál! Nem kell, hogy extrém legyen, csak minden héten szánj rá egy kis időt, hogy egyre jobban elmélyülhess benne, így önmagad új arcát ismerheted meg.
  • SZELEKTÁLJ! Válassz ki egy szekrényt, amiben a legnagyobb rumli van, amit már „ezer éve” nem néztél át, mindent pakolj ki belőle, és amit az elmúlt 2 évben egyszer sem használtál, azt ajándékozd el vagy dobd ki! Meglátod, milyen felemelő érzés!
  • ÉNEKELJ! Tanulj meg egy dalt, valami vidámat és énekeld el jó hangosan minden nap. Nem számít, hogy milyen hangod van, csak énekelj! Tuti, hogy jókedvre derít.
  • ALUDJ, amikor csak lehet! Bár a téli álom számításba sem jön, sőt, sokaknak még az éjszakai alvás is luxusnak tűnik; azért arra érdemes odafigyelni, hogy télen több pihenésre van szűkségünk. A hosszú éjszakák is erre ösztönöznének minket, ha hallgatnánk a természetre. Használd ki a föld mágneses erejét és feküdj le legkésőbb 22 órakor. A legpihentetőbb alvás este 10 és hajnali 2 óra között vár rád! Ne szalaszd el!

Ha valamit el akarsz kezdeni, vagy be akarsz fejezni, soha ne kösd előre eltervezett dátumhoz, úgymint, majd jövőre, vagy januártól, vagy ha majd 40 éves leszek. Nem! Mától, sőt még inkább most azonnal kezd el, amíg tart a lendület, mert semmivel sem lesz eredményesebb attól, hogy egy konkrét időponthoz kötöd, viszont nagyon csalódott leszel, ha nem jön össze elsőre. Ne érezz lelkiismeret-furdalást, csak csináld! Még ma, de legkésőbb holnap!    


Kiemelt kép: by Nicole De Khors from Burst 

Fotók: by Brodie Vissers Sarah Pflug Shopify Partners Matthew Henry from Burst 

Tags :