Töltőre fel!

Ha a nyári meleg beköszöntétől tetted függővé a boldogságodat (értsd: nyári feltöltődés feeling) akkor jelentem, megérkezett. Teljes erőbedobással tombol. Szinte már felkészületlenül ért minket, mondhatnánk kicsit túlzás is, de hát nem lehet, hogy nekünk semmi sem jó…?

A hétvégén megint rádöbbentem, hogy az emberek őrültek módjára „nyaralnak”. Úgy tűnik, mindenki úgy érzi, kárpótolnia kell valakit; családját, barátait, de legfőképpen önmagát a Covid alatt „elvesztegetett” időért.
Az M7-es járhatatlan, a strandokon iszonyatos tömeg, a boltoknál már parkolni sem lehet…
Persze értem én, erre vártunk hónapokig! Külföldre utazni ugyebár nehézkes és költséges is, illetve van, aki csak pár napot nyaralhat, az alatt kell az összes nyári élményt begyűjtenie, de azért nem baj, ha a józan eszünket nem veszítjük el közben.

Értem, hogy jó móka a Balaton partján biciklizni, de ne mondja nekem senki, hogy amikor 35 fok van árnyékban, akkor azt lehet élvezni? Főleg nem gyerekekkel. Megszámlálhatatlan mennyiségű vörös fejű embert láttam csatakosra izzadva kerékpárok hátán szenvedni… És ugyanez a helyzet a strandokon. Ha azok az emberek tudnák, hogy a testünk milyen iszonyatos többletmunkát végez azért, hogy elkerülje a kiszáradást, és a normál élettani funkciókat fenntartsa ebben a hőségben, akkor biztosan nem égetnék magukat a napon a déli forróságban…

Ne akarjunk mindent 1 nap alatt! Persze érezzük jól magunkat, szórakozzunk, de közben figyeljük a testünk jelzéseire, mert ha nem tesszük, akkor előfordulhat, hogy fáradtabban térünk haza, mint ahogy elindultunk.

Néhány egyszerű tipp a nyárra:

  • Mindig legyen nálad víz, bárhova is mész, akkor is, ha azt gondolod, hogy nem tart sokáig! Ha unod a vizet, válasz ezek közül!
  • Ha úgy érzed, túlságosan felforrósodtál, ne jeges italokkal vagy jégkrémekkel hűtsd magad, hanem hideg zuhannyal, és tanuld meg ezt a hűsítő légzéstechnikát.
  • Csak annyit egyél, hogy jóllakj! Nem igaz, hogy ha többet eszünk, akkor több energiánk lesz, sőt. Ha sok nehéz ételt eszünk, akkor sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat.
  • Válassz okosan! Egyél sok nyers zöldéget és gyümölcsöt, mert egyrészt most van a szezonja, másrészt ilyenkor még azok is sokkal könnyebben meg tudják emészteni, akiknek amúgy problémájuk van vele.
  • Kerüld az édességet, főleg a zsír és finomított cukor kombinációját, (mellesleg a narancsbőr első számú okozója!) helyette nassolj olajos magvakat, zöldségchipset, friss vagy aszalt gyümölcsöket.
  • Csökkentsd az állati eredetű termékek fogyasztását! Ilyenkor még a nagy húsfogyasztók is érzik, hogy nincs szűkségük annyira, mint télen. Kerüld a tejtermékeket is, meglátod mennyivel energikusabbnak fogod érezni magad, és még a bőröd is megszépül!
  • Ne hagyd abba a sportot, de a nagy melegben részesítsd előnyben az erdei kirándulásokat, illetve használd ki a kora reggeli, enyhe órákat. Járj minél többet mezítláb a csupasz földön, erdőben, mezőn, vízparton.  Most a nyári nap-éj egyenlőség idején leghosszabbak a nappalok, már háromnegyed 5-kor fent van a nap. Ha este időben lefekszel, akkor reggel kicsit korábban fel fogsz tudni kelni, és marad egy kis időd még a nagy hőség előtt.
  • Ne hagyd, hogy a félelem, a harag, a gyűlölet vagy az irigység eluralkodjon rajtad. Vedd magad körbe pozitív emberekkel, és lásd meg minden napban a lehetőséget a töltődésre, akkor is, ha az csak 5 percig tart…

Kiemelt kép by Nicole De Khors from Burst 

Tags :