Az utóbbi két év jó erősen befűtött mindannyiunknak. A covid, a háborús helyzet, a klímaváltozás, és még megannyi történés a világban erősen nyomot hagy az mentális állapotunkon.

Alapjáraton “csak” az anyaság

Az anyaság eleve megcibálja az ember idegeit, nem kell hozzá semmi extra körülmény. Persze, szép és nemes feladat, én sem cserélném el a gyerekeimet semmiért, de ennél nehezebb kihívással ritkán találkozunk. A személyes terünk és bioritmusunk megszűnése emberkínzásnak minősülő alvásmegvonással kombinálva egy olyan pálya, amire csak az legyint, akinek fogalma sincs róla, hogy min mennek keresztül az anyukák.

Vis majorok lépten-nyomon

Erre az alaphelyzetre érkezett a járvány a home office-szal karöltve, és most még egy szomszéd háborús helyzettel jól nyakon is öntöttük az egészet. Ha még valami trutyi nem tudott feljönni a tudatalattink mélyéről az elmúlt években, akkor az mostmár biztosan az arcunkban táncol… Mondhatnánk, hogy innen szép nyerni, de ez az életünk.

Mit tehetünk?

Egészen biztos, hogy egyedül nem lehet megoldani semmit. Ezt már bebizonyítottuk sokan, akik szerettük volna magunk megváltani a világot és fejre is estünk rendesen. Ezért is örültem olyan nagyon, amikor az októberi női körös témánk kapcsán Móni küldött egy kis szösszenetet arról, hogy együtt jobb, no meglátjuk mi lesz belőle.

És tényleg megcsinálták! Mert akármilyen hihetetlen, elindult a MentalTeam, három menő anyuka vállalkozása az ép eszünk, akarom mondani mentális egészségünk megőrzése érdekében.

Amikor a home office horror office-ba csap át

Mondhatnánk, azt is, hogy a munka nem az életünk része, kezeljük külön, de az otthoni munkavégzéssel már ebben az illúzióban sem tudtuk magunkat tovább dédelgetni. Nem, a munka az életünk része, akár tetszik, akár nem. Ha kikészülünk otthon, kikészülve megyünk dolgozni (vagy maradunk a fenekünkön dolgozni), és ugyanazt a mentális állapotot hozzuk-visszük magunkkal. Igen, akkor is, ha munkában szépen felöltözünk, viszonylag disztingváltan viselkedünk és mosolygunk kifelé. Az összes testi-lelki nyavalyánk velünk közlekedik.

Futószalag vagy emberekből álló munkahelyek?

Szerencsére egyre több munkahely rájött már, hogy nem vagyunk robotok. Hogy nem lehet a munkavállalókat elkülöníteni a bennük zajló folyamatoktól. És persze, vicces dolog úgy belelátni az emberek munkájába, ha az otthonukból végzik, de azon túl, hogy jókat nevetünk néhány balul elsült és mémmé vált meetingvideón, talán jóra is használhatjuk az otthon és munkahely közeledést.

Kérdéseinkre a válasz

Mekkora öröm, amikor megszületik egy válasz! Összeáll egy csapat, és elindul egy olyan vállalkozás, ami az aktuális kihívásokra ad aktuálisan működő megoldásokat. Ahol nincsen egy jó módszer, hanem egy nagy eszköztár van. Ahol nem egy ember tolja a szekeret, hanem három anyuka dolgozik azon, hogy a munkában és otthon is jobban legyünk. Érzelmileg és lelkileg. Mert bizony ránk fér egy mentális nagytakarítás, semmi kétség!

És te mit teszel az ép eszed megőrzése érdekében?

mental team

Photo by Andrea Piacquadio

Tags :