Írhatnám, hogy „14 éve a matracon” – de matracom a gyakorláshoz csak olyan 6 év után lett. Meg nem is tudom pontosan, mikor kezdtem, mert mindig érdekelt.

A jógához nem kell semmi. Azaz kell: te magad, a tested, a légzésed, az elméd, a szíved, a szándékod. Ha valamelyik nem tökéletes, az nem baj.

De a szándéknak: a szándéknak erősnek kell lennie.

Olyan akadályok jönnek az út közben, amelyek hajlamosak megkavarni az embert. Mikor azt hittem, hogy „igazam van”, holott nem volt. Mikor azt hittem, hogy „nem szeret”, holott én nem szerettem magam. Mikor azt hittem, hogy „ez nehéz”, pedig erőfeszítést tenni öröm. Mikor elhatároztam, hogy „soha többé”, pedig enélkül élni nem is értem, hogy lehet. Mikor azt hittem, nekem is „tökélyre kell fejlesztenem”, pedig a tökéletesség nem ott lakott.

Mikor azt gondoltam, „el vagyok választva”, pedig folyton és mindig az egységben voltam.

És mi mindenben volt eddig a segítségemre? Kijönni a pánikból. Határokat húzni. Meghaladni saját, képzelt határaim. Formálni az elmémet. Formálni a testemet. Helyet teremteni mindkettőben. Leszokni a dohányzásról. Akaraterőt fejleszteni. Életerőt fejleszteni, mikor megmozdulni sem volt kedvem. Közelebb kerülni. Megérteni. Szeretni. Látni. Rendezni a ciklusom. Megérteni, miért nagyszerű csoda, hogy nőnek születtem. Hogy milyen fantasztikusak a gyerekek, a foganás, a várandósság. Hajlékonynak lenni a testi szerelemben. Nem törni el, hanem rugalmasnak lenni számtalan nehéznek érzett helyzetben. Elviselni az „elviselhetetlen”-t. Kimondani a kimondhatatlant. Belesimulni az élet ritmusába. Érezni, és hagyni, hogy az érzés tovalibbenjen. Összpontosítani.

Érzékelni.

Megnyitni a szívem.

Szeretni.

Érezni a mély hálát, minden zavaró érzelem fölött: tanáraim felé, a guruvonal felé, családom felé, tanítványaim felé, gyakorlótársaim felé, az égiek felé.

Ennyi csak. Élni segít, szépen, csiszolódva és nemesedve is talán.

Jógázzatok, mert a jóga öröm. Jógázzatok, mert a jóga: szamádhi.

Csillag Enikő, spirituális konzulens (jóga terapeuta, klasszikus hatha jóga- , Anaya női jóga- , Anaya kismama jóga oktató, az út elején járó, hálás gyakorló)

További írások a szerzőtől: https://magikusno.wordpress.com/blog-2/
Facebook: https://www.facebook.com/magikusnoutja
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChR9wCpkH_hwlAbWzDRTucQ

banner

Photo by: magikusno.wordpress.com