Hogyan mozduljunk szépen, fokozatosan?

Amikor jártányi erőnk sincs, és az is fáraszt, hogy kimenjünk főzni egy kávét, vagy annyira depressziósak vagyunk, hogy igazából már idejét sem tudjuk, hogy mikor dobott fel bármi utoljára, vagy amikor annyira le vagyunk állva, be vagyunk gubózva, hogy már a barátainkkal találkozni is erőfeszítés, olyankor az, hogy nekiinduljunk kocogni egy fél órát, az annyira fényévekre van, mint indulni gyorsúszásból az olimpián. 

Talán már a gondolatmorzsa befészkeli ilyenkor magát az ember fejébe, hogy kéne valamit mozogni.

Hogyan lehetne áthidalni ezt a szakadékot a jelen állapot és a sportos életmódot folytatók között? – vetődik fel a kérdés, de már ebbe belegondolni is annyira kimerítő, hogy jobb lemondani az egészről.

Valószínűleg nem fogjuk magunkat a teljes mozdulatlanságból hirtelen a margitszigeti futópályán találni, szükség lesz köztes lépcsőkre.

Mozogni életbevágó, nemcsak a fizikai egészség, hanem a lelkiállapot miatt is. Ha sikerül magunkat bemozdítani, akkor új erőre kaphatunk, kinyílunk, felfrissülünk nemcsak testileg, hanem lelkileg is. Nincs is másra nagyobb szükség, ha már teljesen megállt az ember, mint erre.


Gyerünk, kezdjünk mozdulni, szépen, fokozatosan.


Jó hír, hogy igenis léteznek olyan mozgásformák, amelyekkel alig kell mozdulni, mégis mozogni fogsz.
Ilyenek a yin jóga, a stretching és a dinamikusabb meditációk.

  • A yin jógában gyakorlatilag fekszel, maximum ülsz, fel sem kell állnod, fantasztikus mozgásforma arra, amikor szeretnél mozogni, de nem szeretnél mozogni. Órákat sem kell rászánnod, 30 perc alatt már nagyszerűt mozogtál úgy, hogy észre sem vetted. Youtube-on rengeteg ingyenes órát találsz angolul vagy magyarul is.
  • Innen egy lépéssel aktívabb mozgás a stretching, azaz a nyújtás. Ez is javarészt ülve-fekve történik, egy fokkal komolyabb erőkifejtést igényel, mint a yin jóga, garantáltan átmozgatod az egész testedet és úgy erősödsz, hogy közben rugalmasabbá is válsz. Ha nagyon benne vagy a mozdulatlanságban, akkor ez nagyon-nagyon jól fog esni, úgy érzed, hogy az egész tested levegősebb, szabadabb lesz. Felnőtteknek online stretching például itt.
  • Dinamikusabb meditációkban az a jó, hogy bár alig mozogsz, de tényleg, mégis a meditáció jótékony hatásának köszönhetően egész testedben teljesen felfrissülsz és újjászületsz. Ráadásul erre még fél órát sem kell szánnod, bőven elég hozzá néhány perc. Hatékonyságkedvelő lustáknak ideális. Én szenvedélyesen szeretem a kundalini jóga meditációit, ha Te is megtanulnál egyet-kettőt itt találsz kipróbálni valót.

Másik, akár következő fokozat lehet, a mozgás tánc felőli megközelítése.

Biztosan volt korábban olyan zene, táncfajta, ami mindig bemozdított, hát indulj innen. Nyúlj vissza oda, ahol már volt korábban Benned természetes lelkesedés. Lehet, hogy a klasszikus balett, a salsa, a néptánc vagy a hip-hop. Mindegy, keresgélj arra zenét, videókat, csoportot, ami egyszer már motivált.

  • Szórakozásból megtanulhatsz egy, a műfajodhoz illő koreográfiát a TikTokról vagy a YouTube-ról. Amíg tanulod, szórakozásképpen mozogsz, nevetsz, sikerélményed lesz. Fantasztikus megható és motiváló mozgásfejlődéstörténet itt. Neked is menni fog!
  • Ha a néptánc szerelmese vagy, akkor a múlt tavaszi #legényesezzotthon mozgalom tetszeni fog Neked. Találsz legényes oktatóvideókat is.
  • Következő lépésként beiratkozhatsz egy valódi online táncórára. Rengeteg ingyenes opció is elérhető bármely műfajban.

Kundalini meditációk + önismeret napi 10 percben

Photo by Molly Champion from Pexels

Tags :