Januárban nem érdemes még belevágni a majd tavasszal esedékes böjtökbe. Ez az időszak a befelé figyelésé.
De néhány apró praktikát beépíthetünk a mindennapokba, lássuk a választékot!

Mire jó a január és mire nem?

Januárban – újévi fogaldalmak ide vagy oda – még nincs készen se a testünk, se a lelkünk a nagy pucolásokra. Ideje van annak, hogy a decemberi túlzásokat kiegyensúlyozzuk finom, szelíd eszközökkel, a kraftosabb böjtöket azonban tartogassuk tavaszra. Most bőven elég, ha kicsit hátralépünk és visszafogjuk a fogyasztásunkat.

Érdemes megvárni, hogy az időszak is támogassa a törekvéseinket. Mert sokkal könnyebb akkor böjtölni, ha itt az ideje. Most, ha megkérdezed magadat, az okos testedet és érző szívedet, hogy mit kíván, jó eséllyel kuckózást és takarót kér. Ne állj hát ellen, hanem olvass Hygge cikkeket, igyál meleg italokat, melegítsd magad, és élvezd a téli csendes befelé figyelést, amire olyan nagy szüksége van mindenednek.

Sok kicsi sokra megy

Habár a nyugati fejünk jobban szereti a NAGY dolgokat rövid ideig, mint a mindennapi praktikákat, mégis, érdemes beépíteni az ayurvéda és a hagyományos kínai orvoslás tanácsaiból néhányat. A keleti szemlélet azért nagyon szerencsés, mert a betegségek gyógyítása helyett és előtt az egészségünk megőrzésére koncentrál. Sok apró lépés a mindennapokban.

Egyszerű, könnyed és napirendbe beépíthető DETOX-TIPPEK:

1. Segítsünk a testünknek, hagy végezze a dolgát

Kiváló méregtelenítő rendszerünk van, sokszor elég csak rásegíteni egy kicsit. Nekem ezek a kedveceim:

 • Reggel szájat öblítek, nyelvet kaparok és szezámolajat rágok. Igen, rágcsálom egy darabig és kiköpöm – addig sem szól hozzám senki, maradhatok az ébredés utáni kómámban.
 • Megiszom éhgyomorra egy nagy pohár meleg vizet. Vagy forrót. Mehet bele citrom vagy lime, de ha nincs , az se baj. Guggolva, na ehhez sem kell sokat gondolkodni, viszont biztosan jól indul majd a nap.
 • Valamikor napközben bedobok 1-2 evőkanál szezámolajat. (Váta alkatúaknak bármikor, Kapháknál ez nem egyértelmű)
 • Ha este 7 után már nem eszem, világbajnok vagyok. Ezt csak azért, hogy ne terheljem a gyomromat, amikor a szervóra szerinti minimuma van, azaz a legkevésbé erős a működése.
 • Ha úgy érzem, hogy elszaladt a ló, bevetem Andi zöldturmixát.

Réz nyelvkaparó – lakjon a fogkeféd mellett!

A reggeli nyelvkaparás során- a szervezet megtanulja, hogy a nyelven keresztül meg tudunk szabadulni a felesleges méreganyagok egy részétől.

Nyelvkaparót sok helyről beszerezhetsz, és érdemes, mert nem tudod mással helyettesíteni. Óvatosan használd, nehogy kárt tegyél a nyelvedben. Jó program, és a mindennapi tisztálkodás részévé válik igen hamar. Ilyen U alakút érdemes venni, ezt a hatékony darab. Az anyagát illetően is vannak ajánlások, ma már szerencsére nagyon sok forrás van, érdemes kicsit utána olvasni. Sok éves befektetés.

2. Kevesebb felesleges dolgot vigyünk be

Az ünnepi mértéktelenség után jobban megnézem, mivel terhelem le a testemet.

 • Ha nem is csinálom végig a Veganuárt, de beiktatok vegán napokat, amikor se hús, se hal, se tojás, se tejtermék nincs az asztalon. Ilyenkor kiderül, hogy vegán konyha milyen király dolog, egyáltalán nem a lemondásról szól, hanem az örömteli zöldségfogyasztásról. A vegán próbálkozásaimban nekem sokat segített Blanka megengedő-bátorító hozzáállása.
 • Kevesebb adalékanyaggal terhelem a testem – semmi extra trükk nincsen, csak annyi, hogy egyszerű, piacos alapanyagokból főzök. Többnyire egyszerűeket persze, például most egész biztosan Márti narancssárga levese fog következni nálunk.
 • Kevesebb információt az ételekben! Bizony, a gyomrunk és emésztőrendszerünk is levágja, ha messziről jönnek az ételek, amiket elfogyasztunk, ezért igyekszem a helyi piacon vásárolni, főleg a kicsi standokról.
 • Kevesebb nass – na, ez elég rosszul tud esni eleinte, de megéri. Az ayurvéda szerint napi 3-szori étkezés bőven elég, mert így fel tud lobbanni az emésztőtűz és maradéktalanul fel tudjuk dolgozni amit megeszünk
 • Kisebb adagok: öklömnyi ételek – a gyomrunk két ökölnyi, de ugye megy még bele folyadék is, és a gyomor nem szereti, ha csurig töltjük, hát hagyjunk benne helyet.

Szezámolaj – a jolly joker

A szezámolaj minden alkatnál alkalmazható, ezért jolly joker olaj az ayurvédában. Ezt használjuk a reggeli olajrágáshoz, magunkra is kenhetjük és ehetjük csak úgy simán is.
Csak hidegen sajtolt, tiszta, jó minőségű olajat használj.

3. Ébresszük fel az emésztő tüzünket!

Minél jobban működik az emésztő tűz, annál kevesebb maradék marad a rendszerben. Jó, és ezt hogyan?

 • Max. napi 3-szor eszem, és kiveszem a nassokat – ez az igen szomorú dolog jól bevált ayurvédikus ajánláson alapszik, és sokat számít.
 • Nem fogyasztok semmi hideget – se hideg vizet, se fagyit. Igen, a langyos víz lehet, hogy fura, de a testem hálás érte.
 • Melegítő fűszereket használok – szegfűszeg, fahéj, fokhagyma, mézeskalács fűszerkeverék -, úgyis mindig marad karácsony után.
 • A gyakorlás során előveszem a középpontra, core-ra, harára, agnira ható gyakorlatokat – kinek mi a kedvenc irányzata.
  Profi jógások csatlakozhatnak napüdvözlet programokhoz, vagy belefoghatnak az astanga gyakorlásába. Tanári felügyelet mellett kipróbálhatjuk az udijana bandát, a tűz légzést vagy az agni sarát is. De egy sima plank-challange is sokat ér ám!
 • Ha viszont szülés után vagy, maradj a fokozatosságnál, nem kezdünk ilyesmikbe a gát megerősítése előtt!
  Akkor olvasd el Hortobágyi Andi tanácsait a szülés utáni regeneráció lépéseiről!

Éhgyomorra meleg víz

Alkattól függ, hogy meleg vagy forró víz a legjobb, de az biztos, hogy ne hideget igyunk. Tehetünk bele citromot vagy lime-ot, a lényeg, hogy szépen nyugodtan kortyolgassunk el egy jó nagy pohár vizet reggel, éhgyomorra. Ez segíti a salakanyagokat és az elengedést. Akár tehetjük ez guggolva is, nyugalom a család csak 1-2 napig fog viccelődni velünk, hamar megszokják.

Sok az infó? Túl nagy a választék?

Ha pedig a detoxban is minimalista vagy, és ebből is inkább a rövidebb lista érdekel, olvasd el Blanka írását a biztosan beépíthető mini-méregtelenítő ötletekről.

Mindig legyünk résen!

És akárki akármit is mond vagy ír, a legfontosabb, hogy mindig figyeljünk magunkra, figyeljünk befelé, mert akkor meghallhatjuk azt a belső vezető hangot, ami pontosan tudja, hogy az adott dolog jó-e nekünk vagy sem. Ahogyan anyaként sokszor ösztönösen tudjuk, hogy valami jó-e a gyerekeknek vagy sem, ugyanígy tudunk a saját életünkben felbukkanó kérdések eldöntésénél is hallgatni az intuíciónkra.

Laza, takaró alatti, békés bújós méregtelenítésre fel!


Photo by Thirdman from Pexels, kiemelt kép: Photo by Vegan Liftz from Pexels