Írtuk, hogy a január a slow hónapja, meg a detoxé meg a minimálé, de a leves (a mi egyik családi kedvencünk), aminek a receptjét most osztom meg veletek, se nem detox, se nem minimál, ellenkezőleg, csodálatosan tápláló, kényeztető, igazi ízorgia, viszont full slow üzemmódban…

Tehát, ez egy narancsszínű leves. Pártpreferenciától függetlenül!

Narancsszínű dekadencia

Eddig olvashattunk szuper recepteket Anditól és Nórától és Enikőtől is leves témában, na, ez is olyasmi, csakhogy kiegészítve és felturbózva ráérős téli estékre…ez a krémlevesek netovábbja, legalábbis szerintem, és kamasz meg felnőtt gyermekeim szerint is, merthogy minden, amit csak el tudsz képzelni, és narancsszínű, mehet bele: a sütőtökön kívül vöröslencse, édesburgonya, sárgarépa, narancs, és fűszernek gyömbér, kurkuma, szerecsendió, curry, és persze tejszín, az kell a krémességhez, de ha még fokoznád az élvezeteket, kókusztej vagy -tejszín, te jó ég, ezt ki ne hagyd, olyan gyönyörűségesen egzotikus lesz így, hogy egy kanál és a behunyt szemeid mögött pálmafákat és türkiz tengert fogsz látni…hmmm…de legalábbis valahol a Délkelet-Ázsiában fogod magad érezni…

Bár a narancsszín, a sütőtök inkább az ősz színe és íze, de mivel azon már túl vagyunk, viszont még mindig brrrr hideg van és sötét és vágyunk a napfényre és a melegre, ezzel a levessel idevarázsoljuk a gyönyörűséges narancsszínű napot, a mosolygó déli narancsokat, érezzük a melegséget, merthogy tele van melegítő fűszerekkel, de megidézheti a kandalló fényét és melegségét is, miközben együtt kanalazzuk a levest a hideg téli estén…gyógyító, megnyugtató, vigasztaló…csak legyen ez a leves a levés, az evés, a  lecsöndesedés, élvezzétek, lakjatok jól napfénnyel, melegséggel, energiával...

Na, hát csapjunk bele a levesbe!

Mi kell bele?
  • 1 vagy 2 nagyobb szelet sütőtök, ha lehet, megsütve
  • 250 g vöröslencse
  • 2-3 darab édesburgonya, felkockázva
  • 2 db sárgarépa
  • kevés paradicsom ( 1 kis paradicsom konzerv/ kockázott, aprított/ , vagy 1 db friss, nagyobb, vagy 3-4 koktélpari)
  • 1 dl narancslé
  • gyömbér – por, vagy kisebb darabka, egyben ( akkor érdemes kivenni a végén), vagy reszelve ( lehet, akkor át kell szűrni a végén a levest, de megéri…)
  • kurkuma – 1 kkanálnyi
  • szerecsendió – kevés, reszelve
  • bors
  • fokhagyma – 1-2 gerezd
  • curry – 1 kkanálnyi currypor
  • kókusztej + tejszín / vagy kókusztejszín 2 dl
  • + víz/ alaplé/ húsleves / zöldségleves, annyi, amennyi bőven elfedi a tartalmat, és közben meg a végén még lehet önteni bele pluszban is, hogy higítsuk, mert elég sűrű szokott lenni… kérdés, ki hogyan szereti…
Összefőzzük

Először megy bele az édesburgonya és a répa, majd a megmosott vöröslencse, amikor felforr a víz, akkor jöhetnek bele a fűszerek, meg a gyömbér, meg a paradicsom, főzzük (kb. 25 perc), a vége felé rakjuk bele a sütőtököt ( ha nincs megsütve a sütőtök, akkor felkockázva azt is az elején tesszük fel főni), jöhet a narancslé, és a legvégén a tejszín, és végül összeturmixoljuk az egészet.  

Ezek csak nagyjából ajánlott adagok, és lehet nyugodtan többet vagy kevesebbet mindenből (kedvencekből mehet több, akkor intenzívebb lesz az íz). Sőt, ki is lehet hagyni egy-egy tételt, merthogy SOK lesz így is, összeadódnak a cuccok, na persze, nem baj az, ha több napig lehet enni …igen, ebből furcsa módon bármennyien esznek, bármennyit, mégis szokott maradni, úgyhogy 1-2 napig meg van oldva a leveskérdés otthon, halleluja, sőt, ha elég sűrű, plusz egy kis feltéttel – jó, a tökmagolaj kötelező, de a pirított kenyérkockák, reszelt sajt vagy édesburgonya csipsz meg ajánlott – annyira laktató is lehet, hogy akár főételként is elmegy – tehát nyugodtan hátra lehet dőlni egy kicsit, anyukák, és elővenni végre a karácsonyra kapott könyvet olvasgatni…

Kép: Leves vicces dekorációval, Márti