Létezik biztonságos jógázás online?

Azt gondolom, hogy igen. Ne legyen kibúvó a gyakorlás elől, hogy most nem lehet terembe menni, a saját gyakorlás amúgy is egy fontos lépés. Ha tanárral szeretnél gyakorolni, rengeteg lehetőséged van, amik között nem könnyű eligazodni, főleg, ha kezdő/újrakezdő vagy. Vegyük sorba – most nem irányzat, hanem biztonsági szempontból – az órák típusait:

  • A jól bevált: ha van már korábbról tanárod, aki tart online órát, ő a legjobb választás. Ismeritek egymást, ismeri az alkatod, a mozgásod, a hajlamaid, a sérüléseidet, hogy mire kell nálad figyelni.
  • Magánóra: ha ki szeretnél próbálni egy új tanárt és még nincs sok éves rutinod, akkor szerencsés az élő online magánóra. Így van lehetőség visszajelzésre, lát a tanár, tudsz kérdezni és rád lehet szabni az órát. Ez drágább megoldás, de megsérülni sem olcsó, és nem feltétlenül kell sok egyéni alkalom.
  • Élő csoportos órák: a közösségi mozgás mindig segít, főleg, ha látjátok egymást. Ez esetben, ha nem is kérdezik, óra előtt jelezd a tanárnak, ha van bármi egészségügyi problémád. (Magas vérnyomás, gerincproblémák, korábbi műtétek, stb. Minden fontos, ne legyünk szégyenlősek, a saját felelősségünk, hogy tájékoztassuk a tanárt. Lehet, hogy ha élőben látna, kiszúrná, hogy mire kell figyelni, de egy képernyőn miniben nem biztos, hogy látszik.)
  • Előre felvett órák: ezt rutinos gyakorlóknak ajánlom. Akik tisztában vannak saját képességeikkel, azok hullámzásával, és tudnak maguknak megálljt parancsolni.

A jóga gyakorlása, ha csak mozgás szinten tekintünk rá, akkor is kedvező hatású az életünkre. Most épp kiegészítő tanulásul a saját felelősségünket is tanulhatjuk, de ezzel nincsen baj. Mert a jóga amúgy is kapcsolat. Kapcsolat önmagunkkal, a testünkkel, lelkünkkel, légzésünkkel. És ebben a kapcsolódásban csak mi magunk tudunk igazán figyelni magunkra.


Photo by Avrielle Suleiman on Unsplash