Születésnap karantén idején 

Milyen az, amikor a szülinapod a karantén vagy a bezárások idejére esik? Mivel pont egy éve kezdődtek el a járvány miatti lezárások, időnként ugyan lazulósabb időszakokkal, de mégis sok-sok-sok otthon töltött nappal, valószínű, hogy a legtöbb embernek a születésnapja beleesett a karanténba, a korlátozásokba. Ez így egy más szülinap, egy más megélés… Barátok, rokonság nélkül. Partik, bulik, étterem, ajándékhegyek nélkül. 
Sokszor csak a családdal, ha van. És van, aki egyedül ünnepel. 

Nálunk is szinte mindenkinek ilyen szülinap jutott… Őszi, téli, tavaszi gyerekek, hát, így jártunk. 

De milyen otthon, a családdal – már ha van – ünnepelni? 
Igenis, nagyon jó. Különleges. Mindannyian beláttuk, hogy ez van, most ilyen a helyzet. De próbáltuk kihozni a legtöbbet, amit lehet egy ilyen helyzetből. 
Mert lehet különleges nap nagy hajcihő nélkül is. A hosszú évek óta a szülinapok reggelén a szerencsés ünneppelt fülébe felcsendülő “Ma van a szülinapom” c. remekmű az Alma együttestől az otthonlét alatt is megteszi hatását… Valahogy senki nem bánja… És már mosolyogva ébredünk… És aztán a szülinapos kedvenc reggelije az ágyban, de legalábbis az ebédlőasztalon, frissen elkészítve gőzölög-illatozik. Napközben is kedves gesztusok (még a nagyobb testvérektől is előfordul), és aztán az este. A csúcspont. Az ünneplés. A szülinap-este. 
Ilyenkor már mindenki végzett a feladatokkal, mert az itthon is van, mert az élet nem áll meg… Érettségi, vizsga, határidős tranzakció, online óra, sőt, még forgatás is van a filmszakos egyetemistának, persze otthonról, instruálva a másik városban, országban játszó színésznőt… De este mindenki összegyűlik, közös vacsira. A szülinap azért is más, mert ilyenkor nem anya készíti a lakomát. Persze nyilván feltálalna valami ínyencfogást, és természetesen a kedvencet is, de mivel szinte mindig ő főz, ezért az az igazán különleges, hogy rendelünk máshonnan, csodálatos menüt a kedvenc étteremből. Ha már Covid, és hiába van minden minden bezárva, ez egy csodás lehetőség, hogy házhoz hozzák a élményt. Van, aki azt gondolja, nem lehet, de igen. Más érzés, mint ott ülni és ünnepelni az étteremben, mert egy ilyen helyen egy étkezés ünnep, minden másodperce gyönyörű, ízletes, magasztos… De ha ezt most nem lehet, hát alkalmazkodunk, élünk a lehetőséggel, és házhoz kérjük az élményt, a csodát. És izgalmas kicsomagolni a különféle megoldással, környezetbarát csomagolásban megóvott, elrejtett ételeket, van, ahol az utolsó lépéseket a kedves vendégnek kell megtenni, azaz befejezni, és melegíteni, tálalni. A torta pedig a legkisebb királylány feladata, hiába, aki Tasty-t néz a neten, az süti a legfinomabb brownie-tortát, ez minden szülinapos vágya, nem kell innen-onnan rendelni, ez a torta mindent visz, kész. 
Ünnep az étkezés, ég a gyertya, ég, csillognak a szemek, ha nem élhetjük meg a csodát kint, hát megteremtjük bent, együtt vagyunk, az egész kis család, és az állatok is az asztal köré gyűlnek, mert várják a finom falatokat, mondhatnánk, és lehet, de ugyanakkor meg szeretnek is velünk lenni, csak ott lenni, az ember társaságában. Idilli kép…
És nem is csöndes az este, mert nevetünk, beszélgetünk, vitázunk, 3 kamasszal már izgalmas minden beszélgetés, önállóan gondolkodnak, véleményük van a világról, és ezt meg is fogalmazzák, és ez nagyon tetszik. Még ajándék is van, online bármit meg lehet rendelni. Bár nem várja el senki, ilyen időkben, de mégis jólesik a figyelmesség.

Mert nem a nagy buli számít, a sok ember, a sok ajándék. Hanem az, hogy együtt vagyunk, mi, a kis család. Szeretetben. Egészségben. Békében. Értékelve az együttlétet. Az ünnepet pedig mi varázsoljuk, magunkban. Hogy ez közhely? Na és? Az élet fontos kérdései végül mind közhelyek. De attól még igazak. Mert végül csak ez számít. Volt-e szeretet körülötted. Hogy szerettél-e. 
Boldog szülinapot, mindenkinek! ❤️


Image by Cucu Petronela from Pixabay 

Tags :