Márti, olyan „hétköznapi” anyuka vagy, aki egyszer csak belecsöppent a profi sportolók világába. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy gratuláljak a Szenior Kategóriás Országos Bajnoki címhez. Ez fantasztikus teljesítmény. Csak így tovább!

Most pedig következzenek a tippek, amiket az olvasóknak ígértünk a Mi Mártink cikk végén:

Mit tanácsolnál a kezdő sportolóknak, hogyan fogjanak bele? 

– Próbálj hetente többször – de legjobb lenne minden nap – egy kis időt magadra szánni. Sportolni, feltöltődni. Ha csak 10 perc, az is jó. Ne becsüld alá a 10 percet! Az pont 10 perccel több, mint ha el se kezdted volna. 🙂 Persze ha több időd van, az még jobb.

– Fokozatosság, türelem. Ha sok időt kihagytál, vagy most kezded a sportot, rövidebb és könnyebb edzésekkel indíts! Adj időt magadnak és a testednek, különben hamar lesérülhetsz. Tudom, tapasztalatból beszélek.

– Ha futni szeretnél, előbb sétával kezdj, utána kocogj egy kicsit, és nyugodtan sétálj bele megint. Amíg azt nem érzed, hogy megy már egyben is egy kicsit hosszabb táv.

– A séta egyébként önmagában is szuper mozgás.

– A regenerációról se feledkezz meg. Pihenj, aludj eleget, és hagyj időt regenerálódásra két edzés között is. A pihenés ugyanolyan fontos része az edzésnek, mint maga a terhelés. Akkor “épül be” a munka.

– Ha időszűkében vagy, akkor is próbálj időt találni  a mozgásra. Akár napközben, két program között. Van, aki kora reggel letudja az edzést, van, aki munka után, de lehet ebédszünetben is, persze nem az evés rovására. 

Nekem bevált az is, hogy amikor edzésre vittem a gyerekeket, akkor az edzésidő alatt nem kávézgattam, hanem kihasználtam az alkalmat, hogy tudok én is sportolni. Az pláne szerencsés helyzet, ha mondjuk atlétikára járnak a gyerekek, a pálya tehát adott, de futni az utcán is lehet; amikor meg úszni jártak, akkor a külsősöknek fenntartott sávban tudtam én is úszni az edzésük alatt.

– Most a karantén időszakban rengeteg online lehetőség adódik. Jóga, pilates, erősítés, sőt, még futó edzésekhez is találhatsz segítő videót. Ezeknek az edzéseknek az előnye, hogy bármikor megcsinálhatod őket, a saját szobádban akár, a saját tempódban. És kipróbálhatsz többféle stílust is. Itt azért az fontos, hogy nem tud az oktató segíteni, javítani, ezért magadra kell jobban odafigyelni, mit bír el a tested. 

– Egészséges táplálkozás. Nem lehet eléggé hangsúlyozni…

– Van, hogy egyedül esik jól edzeni, de ha az motivál, keress társakat, csatlakozz csapathoz, klubhoz, kérd edző segítségét.

– Ne feledkezz el a bemelegítésről és a levezetésről sem, illetve a  nyújtásról az edzés végén.

– Plusz 1: Én, ha most kezdeném a sportolást, először is elmennék egy gyógytornászhoz, hogy megnézze, nincs-e valami olyan probléma, ami később sérüléshez vezethet. Van, ami egyébként nem tűnik fel egy mozgásszegény életmód során ( egy ideig…), de amikor az ember elkezd rendszeresen, hosszabb távokat futni például, akkor bizony az addig rejtőzködő kis egyensúlytalanságok kijönnek. És ez igaz bármelyik sportra, de még a jógára is. A gyógytornász pedig segíteni tud abban, hogy milyen gyakorlatokra figyelj, és hogyan tudod elkerülni a sérüléseket.

– És a legfontosabb: figyelj a tested jelzéseire!

Ha sok valami, ha fáj, nem esik jól, akkor vegyél vissza, ne folytasd. Inkább hagyj ki egy napot, minthogy később esetleg hónapokig tartson a gyógyulás…

Jó sportolást! 


Fotó: Márti