Ma már rengeteg gyerekkönyv közül lehet kedvünkre válogatni. Ez egyrészt szuper, másrészt megnehezíti a dolgunkat, hiszen így sokkal nehezebb kiválasztani a minden tekintetben legjobbakat. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani. Jöjjön hát a könyvajánló ovisoknak!

Milyen lepke ez?
Lepkehatározó könyvajánló
Milyen lepke ez?

Mondják, hogy a kisfiúk nézik az ablakból az autókat, és felismerik rögtön a márkákat.

Hát én nem értek az autókhoz, tényleg csak a színüket látom, meg kislányaink vannak, és még autók sem látszanak az ablakból. Mi lepkefajtákat tanultunk ezen a hihetetlen résen át, ami a gyerekeknél időről időre megnyílik, és magába szív mindent az adott témával kapcsolatban. De hát tudod, mert már biztosan nagy szakértője vagy a tudomány egy olyan szeletének, amiről korábban sose gondoltad volna, hogy egyáltalán létezik…

Na szóval, mi a lepkéket tanultuk, ezerszer is végignézve a katalógust, vagy hogy hívják ezt a szuper kis gyűjteményt, mutatom:

Persze, olvastunk meséket is, de akkor többnyire ez ment: ez egy káposztalepke, ezek a csillogós narancssárgák a gyöngyházlepkék, igen, a sakktáblalepke fekete-fehér. Hát ez milyen szép, látod, kardoslepkének hívják, és nagyon hasonlít a fecskefarkúra. Emlékszel? Ilyet láttunk tegnap körözni a kertben…

Így amikor már volt vagy 3 éves a nagylányom, és a Balatonnál belefutottunk a kis magyar kolibribogárba, egyszerre mondtuk nagy örömmel, hogy „nahát, egy kacsafarkú szender…” Igen, kicsit erős, de mi meg az autómárkákat nem tudjuk, oké?

Ezért elsőként kerül az ajánlóba ez a könyv. És ha sokat forgatod, rá fogsz jönni, hogy vannak olyan csodálatos mesekönyvek és foglalkoztatók, ahol tényleg úgy ábrázolják az állat- és növényvilágot mint a valóságban. Például a már cafatokban lógó, még gyerekkoromból megmaradt Kippkopp a fűben is ilyen, találhatsz benne acélszínű csüngőlepkét és admirális lepkét is.

[Hozzáteszem, hogy hazánk lepkevilága tényleg elképesztő… A szürkés hangyaboglárka annyira furfangos, hogy még egy Attenborough filmben is szerepelt. (Our Planet c. sorozat From Desert to Grasslands c. epizódjának 33. percétől láthatod. Érdemes, mert gyönyörű képek és nagyon vagány lepkekaland vár.)

[A lepkék védelmében még annyit mondanék, hogy ha van kerted, és egy kicsit lusta vagy, tegyük fel még nem kezdted el a „rendrakást”, még itt-ott avarkupacok vannak, akkor hagyd is meg, mert lehet, hogy ott fészkelnek néhányan, várva a melegre és a kiröppenésre. Én a lusta kertészek és a lepkék pártján vagyok.]

Kerti móka
Kerti móka könyvajánló
Kerti móka

Igen, egyszerűen imádom a kicsi gumicsizmákat, mert az anyaguk aggályos ugyan, de a kertészkedő kisgyerekek jutnak róla mindig az eszembe, meg persze a pocsolyák.

Ez a könyv mind a négy évszakra kínál kisgyerekes izgalmakat, és nem is igényel szuperkreatív szülőket, sem rengeteg beszereznivalót, ráadásul újrahasznosító szemmel készült. Télre van benne például madáretető-készítés, tavaszra palántanevelés, nyárra lepkekert, őszre bogárszálloda. De ez csak néhány, nem lövöm le a poént. Azt gondolom, hogy a gyerekeknek a kertészkedés kicsiben is nagy öröm. Akkor is, ha csak egy balkonládányi területünk van. Mert érdemes akkor is, ha nincs kertünk, csak épp szeretnénk, hogy tudja a gyerekünk, hogy a répa nem a boltban terem.

Ha még nem láttad a Paradicsom kertészet c. Lola mesét, akkor itt az idő.

Egész évben Findusszal könyvajánló

Pettson és Findusz

Ha már megszerettétek Pettsont, a mókás öregurat és bolondos macskáját, Finduszt, akkor velük végig lehet követni az évet az Egész évben Findusszal c. könyvben. Hónapról hónapra van valami izgalom, recept, jönnek a muklák, mennek a tyúkok, ötletek, barkácsolás, és még a benti virágok átültetéséről sem feledkeznek meg. Inspiráló könyv, egész évben forgatható. Minket már többször megihletett, készült kistutaj, ribizlitorta, kókuszdió madáretető is. A torta finom volt, a madáretetőről nem tudok nyilatkozni. Áprilisban a fűszernövény kerttel szemezünk, amint pár napig nem esik a hó.

A nagyobbakkal mi legyen? Hamarosan arról is lesz szó.


Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

Tags :