Juci, művészetterapeuta, mentálhigiénés szakember és Édesanya. Őszintén mesél nekünk a kisgyermekes anyukák mindennapos kompromisszumairól környezettudatosság kontra praktikum terén. Fogadjátok szeretettel!

Ki vagy?

„1-nél tartó zöldülő, aki még ott tart, hogy egyszer majd eljön az ideje, hogy nagy lépéseket is tegyen a zöldebb, tudatosabb élet felé, de ez jelenleg még távoli jövőnek tűnik… Bármennyire is fáj bevallani, 3 kisgyermek Édesanyjaként még sokszor írja fölül a praktikum az elveket és a terveket. Szeretnék mindenre figyelni, de sajnos ez nem mindig megy, így többnyire csak elvben maradok zöldülő. Mindazonáltal nagyon fontosnak tartom azt a szemléletváltást, amely a környezettudatosság tekintetében elkezdődött a világban. Lelkessé tesz, hogy amikor végre már lesz időm rá, akkor temérdek lehetőségem nyílik majd arra, hogy jobban csináljam.

Például nagyon szeretnék saját kézzel készített takarítószereket használni, szinte már most érzem annak büszkeségét, amikor erre a pontra eljutok. Szeretnék megoldást arra, hogy a 0-24 órás mosás-szárítást sokkal természetkímélőbb módon tudjam megvalósítani.

Nagy örömmel hagynám el a műanyag flakonos tusfürdő-sampon párosítást és használnék helyette a gyerekekkel együtt készített saját kozmetikumokat. Sőt, kifejezetten vágyom, hogy kipróbáljak egy hajmosó szappant. Erre mondjuk már rá is kerestem és majdnem meg is rendeltem. Közel vagyok!

Jóó, persze azért fel tudok sorolni kis apró lépéseket, amelyek már most is részét képezik az életünknek. Mert ha nem csak a nagy lépéseket veszem számba, akkor találok pici, de értékes tetteket. Így például minden vásárláskor van nálunk szatyor, hetente akár többször is járunk a piacra, ahol kistermelői árukat vásárolunk, soha nem szemetelünk, szívesen hordunk örökölt ruhákat.

Tudom, hogy ennél leszek még többre is képes. És remélem, hogy egyre közelebb van már ez az idő, addig pedig megpróbálok a magam kis picike léptékeivel haladni a szebb jövő felé.”

Mindannyian tudjuk, hogy az első néhány év a gyerekekkel a túlélésről szól. Legyünk büszkék arra, amit már elértünk, és aki úgy érzi, hogy megérett a „szint-lépésre” az bátran válogasson a rovat jobbnál jobb tippjei közül.