Ez bizony iszonyatosan idegesítő, hogy egyrészt össze vagyunk zárva, másrészt nem tudunk elmenni érdemben sehova. Egyszerűen elfogy az emberből a lendület egy év után, hogy akkor oldjuk meg valahogy, legyen vicces attól, hogy ugyanazt csináljuk kicsit másképp. Fáradtak vagyunk, fásulunk, és ha mondjuk mindenki otthonról dolgozik, esély sincs rá, hogy hiányozzunk egymásnak. Azt hiszem, ez az a szituáció, amikor az öregek már mindketten nyugdíjba mennek, kirepültek a gyerekek és hopp, rájönnek, hogy de kib. unalmas ez így. Na, a mi generációnk úgy lett nyugdíjas, hogy közben rommá dolgozza magát, a gyerekek meg jó esetben iskolában, amúgy meg otthonról csapatják a kamaszkori kirohanásaikat, vagyis bentmaradásaikat.

És erre jön a Valentin-nap, ami elsőre egy amerikai giccsnek tűnő, valójában ókori római gyökerű hagyomány. Pogány és később keresztény ünnep, amiben mindig megjelent a párkapcsolat, a szerelem, a szexualitás vagy a termékenység. Mára ennek tényleg csak a felszíne maradt, legalábbis elég nehéz kapcsolódni a lényeghez. Ami maga a kapcsolat lenne. Egy igazi kapcsolódás, ami nem a külsőségekről szól, hanem a valódi kapcsolódásról.

De ha állandóan együtt vagyunk, és tegyük fel nem a legtisztább formában kapcsolódunk a másikhoz, azért ez lehet ám idegesítő. A kötelező randi is idegesítő. A kötelező romantika pedig végképp idegesítő.

De van egy jó hírünk: Farsang van!! Helló, tudtátok, hogy itt a farsang? Oké, hogy jön a Valentin-nap, de itt a farsang is. A régi paraszti kultúrában ilyenkor már látszott a tél vége, nyugodtabban neki lehetett menni a kamra maradék tartalmának. Jöhetett a fánk, a tánc. Akkor? Mi lenne, ha beöltöznénk? Kisgyerekek imádnak jelmezeket készíteni, majd ők segítenek mindenben: na nem megrendelni valami sokadik műanyag ruhadarabot, hanem bármiből elkészíteni a hercegnők és haramiák jelmezét. És amikor elvonul az apraja, már nem olyan nehéz egy jelmezt korhatárosra varázsolni…

Azért néhány egyéb ötlet, ha épp van lehetőség a randira, de nem jön az ihlet:

  • Sok étterem kiszállít félkész alapanyagokat, vagy teljes ételdobozt, amivel nem sokat kell bíbelődni, mégis félig éttermes élményt kapunk. Hozzá csinos ruha, gyertya, bor.
  • Poénkodunk azon sokat mostanában, hogy a konyhába megyünk kirándulni, és ha van mosókonyha, az a legjobb helyiség a világon. De ha már nem lehet elmenni, én a tiltott örömökre szavazok: altatás után vagy oviidőben TV előtt chipszet enni HANGOSAN.
  • Színház, főleg a 28 óráig megtekinthető verziók.
  • Távmozi.
  • Piacozás, kedves, apró ajándék hazai gyártótól.
  • Séta kézenfogva.
  • Társasjáték.
  • És aki megteheti, hogy lepasszolja a gyerekeit pár napra, annak nem adunk tippeket.

Fotó: Krisz Ceramica