Egyre többször merül fel bennünk az az igény, hogy szeretnénk női körökhöz, anyakörökhöz csatlakozni, vagy anyaközösséget alapítani. Aki érzi magában a hívást, annak sokat fognak segíteni az alábbi jótanácsok, bevált gyakorlatok.

Szórád Annamária, szociálpedagógus, coach, képződő meseterapeuta és a MotherNature – Anyatermészet Egyesület elnökségének tagja, anyaköreinek egyik facilitátora. Múltkori beszélgetésünk az anyakörök szerepéről inspirálta és töltötte meg tartalommal ezt a listát, ami vezérfonalul szolgálhat minden kört tervező (vagy már kört vezető) nő számára.

Szórád Annamária, a MoNa anyakörök egyik vezetője

Annamari, annak, aki még éppen nem indított el kört, de nagyon szeretne, mit tanácsolsz? Mi a nulladik lépés?

„Kezdeményezzünk és halljuk meg a hívást. Az alulról induló kezdeményezések a közösségek létrejöttében ugyanolyan fontosak, mint a nagy mozgalmak. Minden kicsi lépésekkel indul. Nem egy pecsétes oklevéltől válunk egy női kör vezetőjévé, ez egy tanulási – fejlődési folyamat. Én Mesőtől kaptam a kör vezetéséhez tanítást, ez az 1 év nagyon intenzív belső munka is volt. Csodás, átformáló időszak. Őt jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki erre az útra lép.”

15 pontba szedtük a körök létrehozásának szerintünk legfontosabb tartalmi és formai kereteit:

 1. Határozzuk meg a kör célját.
  Legyen tiszta, hogy informális közösséget, tanulókört szeretnénk létrehozni, vagy valamilyen feladat köré szeretnénk szerveződni.
 2. Tisztázzuk a találkozás kereteit.
  Idetartozik az időtartam, a rendszeresség és a helyszín is.
  Egyezzetek meg róla, hogy nyitott a kör vagy zárt, bárki szabadon csatlakozhat, vagy csak meghívásos alapon történik a bővülés.
 3. Legyenek fix időpontok.
  Anyabarát időket találni, ami mindenkinek megfelel, nem könnyű, de könnyebb igazodni, ha előre tudjuk, hogy mikor találkozunk. Az AnyaTermészet anyaköröket például kéthetente kedden délelőtt tartjuk, mindig ugyanabban az időben.
 4. Legyen rendje és ritmusa találkozónak.
  A kör ritmusa segít, hogy megérkezzünk, jelen legyünk és legyen lehetőségünk elköszönni is. Például lehet nyitókör, megosztókör és zárókör – ahol mindenkinek lehetősége van megnyilvánulni.
  A nyitókör arra szolgál, hogy mindenki elmondhassa, mivel érkezett. A megosztókör az aktuális téma kibontásának tere. A zárókör pedig az elköszönésen túl azért is fontos, hogy tudjuk, ki hogyan megy tovább.
 5. Válasszunk megfelelő helyszínt.
  Találkozhatunk élőben vagy online, és akár szabad téren is.
 6. Legyünk rugalmasak.
  Tartsuk szem előtt a résztvevők szükségleteit, a „viharjelzéseket” is. Előfordulhat, hogy a helyzet azt kéri, hogy csak egyszerűen együtt legyünk, vagy ventiláljunk, szabadon beszélgessünk. Engedjünk ennek teret.
 7. Nyitott szívvel és füllel hallgassuk egymást.
  Legyünk kíváncsiak a másik történetére. Itt mindenki megoszthatja az örömét és bánatát is, mert annak is helye van.
 8. Minden feljövő érzés legitim.
  Nem vonjuk kétségbe egymás érzéseit.
 9. Passzolni ér, vagy azt mondani, hogy erre én most nem tudok válaszolni.
  Rendben van, ha valaki nem szeretné megosztani az érzéseit, gondolatait. Tartsuk ezt tiszteletben.
 10. A saját tapasztalatainkról beszéljünk.
  Azt osztjuk meg, hogy nekünk mi volt nehéz, mit éreztünk, mi segített a megoldásban. Tanácsot akkor adjunk, ha valaki kifejezetten kéri.
 11. Ítéletmentesség, elfogadás, megértésre törekvés.
  Ezek az értékek az alapkövei egy biztonságos és elfogadó kör létrehozásának.
  Nem ítélkezünk egymás felett, nem ragasztunk címkéket.
 12. A körben mindenki egyenlő.
  Teljesen mindegy, hogy ki mivel érkezik, mindenkiben van érték, mindenki hozzá tud tenni a körhöz valamit, ami így lesz egész.
 13. Bizalom és titoktartás.
  Ahhoz, hogy elmélyülhessenek a megosztások, és hogy tudjuk, hogy bármit elmondhatunk, fontos, hogy a körön belül elhangzottakat bizalmasan kezeljük.
 14. Legyünk tisztában a kompetenciánk határaival.
  A kör nagyon sokat tud segíteni, de fel kell ismerni, amikor már külső segítségre, szakember bevonására van szükség.
 15. Ne csak a többekről, hanem magunkról is gondoskodjunk.
  Ne felejstük el, hogy itt is, mint minden személyközi kapcsolatunkban, a személyiségünkkel „dolgozunk”, ezért különösen fontos a körök vezetői számára az önismereti munka, az önreflexió és szükség esetén a szupervízió is. Tehát figyeljünk magunkra is, miközben a körükről is gondoskodunk.

A beszélgetés a MotherNature-Anyatermészet Egyesület és a MINE – Mother Centers International Network for Empowerment támogatásával valósult meg.

Kiemelt kép:  Ibadah Mimpi