A hygge-sorozat utolsó részében kiszabadulunk a természetbe és egyszerűen csak élvezzük az életet. Persze további, a boldogságot fokozó tippek most sem hiányozhatnak!

Volt már szó az otthonunk hangulatosabbá tételéről, a kézműveskedésről és finomságokról is, amivel a sötét téli napokon, estéken kényeztetheted magad és szeretteidet. Most, a hygge-sorozat utolsó részében a természetben fogunk járni és vigigveszünk minden egyes évszakot. Majd útravalónak adok néhány tippet ahhoz, hogy egyszerűen hogyan élvezheted még jobban az életet.

Ki a szabadba!

Nemrég a kezem ügyébe került egy könyv, amely arról ír, hogy mennyire kilátástalan azoknak a gyerekeknek az élete, akik csak a képernyőt bámulják a négy fal között és nem mennek ki a természetbe. A könyv egy 10 éves kutatás igen lesújtó eredménye.

Kiderül belőle, hogy a természettől való elidegenedés következtében gyakrabban alakul ki depresszióra való hajlam, mutatkoznak tanulási nehézségek, valamint gyakoribb a hiperaktivitás. A gyermekek elmaradnak a szociális fejlődésben és egyértelműen boldogtalanabbak.  

Ne higgyük azt, hogy ránk felnőttekre sincs rossz, hatással, ha nem járunk az erdőbe sétálni!

Miért menjünk ki a szabadba?

Vizsgálatok igazolják, hogy a gyerekek a természetben eltöltött idő után több érzelmi tapasztalatot éltek át, és nyitottabbak voltak a szociális kapcsolatok építésére, mint egy zárt térben eltöltött program után. A természetben való rendszeres időtöltés következtében egészségesebb az önbizalmuk, javulnak a nyelvi és kommunikációs képességeik. Csökken bennük az agresszió, a szorongás és a stressz. Azok a gyerekek, akik több időt töltenek a természetben, felnőttként nyitottabbak a természettudományok iránt, felelősebben viselkednek, pozitívabb hozzáállást tanúsítanak.

Azok a felnőttek pedig, akik rendszeresen járnak a természetbe, szorosabb emberi kapcsolatokat alakítanak ki, nyitottabbak a többi ember felé és megértőbbek.  A képernyő előtt eltöltött korlátlan idő felnőttként is depresszióhoz vezet.

Valóban, van valami megmagyarázhatatlanul megnyugtató a természetben. Ezt a dánok is nagyon jól tudják.

De ne búslakodjunk, inkább lépjünk ki az ajtón és vegyünk egy nagy lélegzetet!

Legyen tavasz, nyár, ősz, vagy tél, ne felejtsük el, hogy minden évszaknak megvan a szépsége.

Tavasszal irány a legközelebbi rét, erdő, vagy legalább park! Ilyenkor a legjobb piknikezni. Csak ne felejtsd el jól megpakolni a kosarat és takarót vinni magaddal. A jó hír, hogy tavasszal már biciklire is lehet pattanni és egészen télig lehet hegyen-völgyön át kerekezni. Játszhattok ki ismer fel több madarat, bogarat is.

Nyáron irány a víz! Az úszásnál és a vízparti sétáknál nincs is mi jobban kikapcsoljon. Ha van türelmed, pecázhatsz is. Menj vízitúrúra, csónakázz romantikázva a tavon, búvárkodj. Hűvösebb nyári estéken rakj tábortüzet, süss szalonnát és beszélgess, énekelj és nevess sokat a szeretteiddel. Szintén esténként feküdj ki a csillagos ég alá és keresd meg a csillagképeket, vagy egyszerűen csak figyeld meg a csillagokat. Ha bátor vagy, kipróbálhatod a léghajózást is.

Ősszel, ha tudsz, csatlakozz a szüretelőkhöz, a szedd magad mozgalomhoz. Sétáid közben csodáld a gyönyörű színeket.

Télen, ha hull a hó, kint a helyed! Szánkózz, síelj, hó híján korcsolyázz! De ne várj a hóra, akkor is irány a szabad levegő, ha nem is olyan gyönyörű a táj, mint a többi évszakban. Ilyenkor én a séta végére mindig beiktatok egy cukrászdát, vagy éttermet, de legalább otthon vár ilyenkor egy nagy bögre forró ital és még valami finomság. Sőt, akár még a szabadban is elkészítheted a forraltbort.

Az erdei séta és futás minden évszakban ajánlott, csakúgy mint napnyugtát nézni. Remek hobbi a fotózás is. Akár visszatérhetsz fényképet készíteni minden évszakban ugyan arra a helyre, majd egymás mellé teheted a négy fotót.

Mit tegyél, ha visszaértél a szabadból?

Vegyél egy gyertyafényes fürdőt, majd nézz meg egy filmet, olvass könyvet. Ha nem vagy egyedül, játszatok társasjátékot. Sőt, készíthetsz magadnak egy hygge slágerlistát olyan zenékkel, amiket nagyon szeretsz és boldog leszel tőle.

Ha csak pár hygge szokást veszel át, már elindultál egy boldogabb élet felé vezető úton. Ne feledd, tanuld meg élvezni az élet apró örömeit! Hiszen végül is ez a hygge, amit a dánok olyan magas szinten űznek.

Tags :