Ezt a bejegyzést azoknak írom, akik még mindig hezitálnak, hogy bele merjenek-e fogni az otthon készített kovászos kenyérsütésbe.  A válasz: igen!

Tudom, elsőre ijesztően hangzanak a kovászolással kapcsolatos fancy kifejezések (anyakovász, etetés, szakajtó, stb.) Nem ez a lényeg. Nem kell profi péknek lenned és órákig böngészned a netet, hogy megtanulj otthon kenyeret sütni. A hosszú kelesztési idő se rettentsen el, mert természetesen nem kell egész végig a kenyér mellett állni a konyhában, viszont abszolút megéri a fáradtságot. Összehasonlíthatatlanul finomabb, egészségesebb és tartósabb, mint az élesztővel készült kenyér.

Maga a kovász elkészítése a legmacerásabb az egészben. Ha szerencsés vagy, tudsz kész kovászt szerezni, ha nem, akkor otthon is elkészítheted. Rengeteg jó recept van fent a neten. Én mindig rozskovászt használok, mert szerintem az a legstabilabb, és akár 3 hétig is kibírja a hűtőben, akkor is, ha rá sem nézek. (Ideális esetben azért érdemes hetente felfrissíteni.) Ehhez a kovászhoz csak teljes kiőrlésű rozsliszt és tiszta víz kell.

Biztosan lesz egy-két sikertelen próbálkozás, mielőtt elkészül az első ehető kenyér, de ez ne szegje kedved. Mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogy milyen arányban kell teljes kiőrlésű és kenyérlisztet használnia ahhoz, hogy a számára ideális állagú és ízű kenyér készüljön belőle. Egy valami biztos, hogy jó kenyeret csak jó lisztből lehet sütni, szóval ne sajnáld az időt, és térképezd fel, hogy a mik a lehetőségek a környezetedben.

Én itt most a legegyszerűbb receptemet osztom meg, amit a gyerekek is szívesen megesznek.  A kenyér 50 százalék teljes kiőrlésű és 50 százalék kenyérliszt keveréke lesz. Lehet, hogy a víz mennyiségén változtatnod kell majd, mert minden liszt más-más mennyiséget vesz fel. (Ha túl folyós, akkor rakj bele kevesebbet, ha túl kemény, akkor többet.)

Hozzávalók:

  • 15 g kovász,
  • 100 g langyos víz,
  • 60-80 g teljes kiőrlésű liszt
  • 500 g teljes kiőrlésű liszt
  • 500 g kenyérliszt,
    • 100 g langyos víz,
    • 40 g só

Előkészületek:

A sütést megelőző este vegyél ki a hűtőben tartott kovászodból 15 grammot egy külön edénybe, adj hozzá 100 g langyos vizet, 60-80 g teljes kiőrlésű (rozs, búza, tönköly, stb.) lisztet, és alaposan keverd össze. Nem túl sűrű, könnyen keverhető masszát kell kapnod. Fedd le egy kistányérral és tedd félre. Majd mérj ki 500 g teljes kiőrlésű lisztet egyenesen a dagasztógép keverőtáljába, és önts rá 500 g forró vizet. Fedd le egy lapos tányérral, tedd a tetejére a kovászt és hagyd őket pihenni éjszakára.

Reggel:

Add hozzá a liszthez a kovászt és 100 g langyos vizet, majd a géppel keverd el alaposan. Utána tegyél bele 500 g kenyérlisztet és 40 g finomítatlan, de apró szemcsés sót. Ha szeretnél hozzáadni magokat (szezám, len, chia, napraforgó, mák, stb.) azt most megteheted. Ragacsos tésztát fogsz kapni, amit a dagasztás után olajozott felületen olajos kézzel gyúrj össze és tedd egy kelesztőtálba. Innentől kezdve 3 órát kel, de közben minden órában egyszer hajtogasd meg, ha lehet. Ha nem lehet, akkor úgy is jó. Ne feledd, nem kell tökéletesnek lennie!

Ha letelt a 3 óra, akkor megformázom és már egyenesen abba a sütőpapírral bélelt vasedénybe teszem, amiben sütni fogom, hogy ne kelljen még egyszer átpakolni. Lefedem és újabb 3 órát pihentetem. 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm, majd még 10 percig fedő nélkül, hogy szépen megpiruljon a teteje.

Ígérem, sokkal egyszerűbb lesz a gyakorlatban, mint így olvasva. Pár sütés után, már olyan rutinszerű lesz, mintha mindig is otthon sütötted volna a család kenyerét. Sok sikert kívánok hozzá! 


Fotó: Andi