Belovai Kristóf, építész, kaszkadőr, harcművész és Kung-fu tanár. Ez másnak már önmagában is elég lenne egy életre, de benne még mindig vannak tartalékok.  

Ha jól tudom, jelenleg a FUMO csak online működik, hiszen a Covid alatt született. Ha lesz lehetőséged rá, szeretnél élő órára átállni?

„Valójában egy hibrid megoldásban gondolkodom. Mivel a jövőbeli terveinkben sok utazás szerepel, az nemigen lenne összeegyeztethető egy fixtermes órarenddel. Hétköznapokon megmaradna az online oktatás, és inkább hétvégente lenne lehetőség a személyes találkozóra, workshop formájában. Ez lehetőséget adna az online anyag letisztázására, elmélyítésére. Itt fel lehet majd tenni kérdéseket, meg lehet beszélni a tapasztalatokat egy jó tea mellett, egyfajta közösségi megmozdulás keretein belül. Nekem is nagyon hiányzik az élő, személyes oktatás…

Széles és sokszínű tudásanyaggal rendelkezel, amit jól tudnál kamatoztatni a gyerekek oktatásában. Nincsenek ilyen terveid?

„Épp most indítottam el a „FUMO Kids” vonalat, ahol a kisebbeknek igyekszem rövidebb, de még izgalmasabb (misztikus Kung-fus elemekkel tűzdelt) edzéseket tartani, mert azt látom, most igazán nagy szükségük van rá. Korábban már tanítottam általános iskolásoknak Kung Fu-t, ami egyrészt nagyon jó volt, mert játékos fejlesztés formában nagyon sokat tanultak, és nagyon szerették, másrészt borzasztó nehéz volt, mert mire délután a kezeim közé kerültek, már olyan fáradtak voltak az iskolai és iskolán kívüli feladatok tömkelege miatt, hogy alig tudtak koncentrálni. Belőlem is rengeteget kivett, sokat kellett fegyelmezni, de amikor láttam az edzés végén a csillogó szemeket és a lelkes arcokat, akkor tudtam, hogy megérte a fáradságot. A mozgásszegény életmód, a motiváció hiánya és a szülők elfoglaltsága miatt a gyerekek többsége nagyon rossz fizikai állapotban van. Szóval igen, újra foglalkozom gyerekekkel is, nagyon fontosnak tartom, hogy megfelelő sportoktatásban legyen részük, amit jelenleg az iskolában sajnos nem kapnak meg.”

Kinek való a FUMO?

„Mindenkinek. Korra és nemre való tekintet nélkül, mert a többségnél már az alapoknál komoly problémák vannak, így az én célom, egy olyan origót beállítani mindenkinél, amire aztán lehet építkezni. Mindegy, hogy az illető 14 éves, egész nap a monitor elött ülő gyerek, vagy 30 éves élsportoló. Próbálom „kreatív köntösbe” bújtatva felhívni a figyelmet az alapok fontosságára. Gyakorlás közben rengeteg információt osztok meg, pontosan azért, hogy ne kelljen folyamatosan a képernyőt bámulni, a hallottak alapján is el lehessen végezni a feladatokat. Azt is elmondom, hogy mit, miért csinálunk, gyakorlatilag az egész órát végigdumálom – ami persze elég kimerítő és a „régieknek” már talán unalmas is 🙂 – viszont az „újaknak” nagyon fontos, és sose árt az ismétlés.”

fumo
FUMO: Kristófot sose hagyja el a humora

Mi motivál téged?

„Kicsi koromtól kezdve az volt az álmom, hogy kihozzam ebből a testből és lélekből a lehető legtöbbet. Az a célom, hogy nagypapa koromban is olyan férfi legyek, akire fel lehet nézni, aki még a fiatalokkal is versenybe száll. 🙂

Számomra a Kung-Fu és a Harcművészet egy feneketlen motivációs forrás. Olyan komoly múltja és repertoárja van, hogy több emberélet is kevés a kiaknázásához. Gondolok itt a stílusgazdagságra, fegyverhasználatra, mozdulatok tökéletesítésére. A Kung-Fu szó jelentése: „Hosszú, kitartó munka és annak tökéletesítése.”  Ez azt jelenti, hogy mindenkinek lehet egy Kung-Fu-ja, egy könyvelőnek, szakácsnak, programozónak, vagy bárkinek, akinek van egy olyan szakmája, amit szeret, és amit élete végéig gyakorol. Én így tekintek most már a FUMO-ra is.” 

fumo
FUMO: Shaolin gyökerekkel, Zen tanításokkal fűszerezett vidám edzések

Mi motivál arra, hogy másokat taníts?

„Nagyon fontosnak tartom, hogy aki oktat, az meg is tudja csinálni, azt, amit elvár a tanítványaitól. Borzasztó kiábrándítónak tartom, ha egy elhízott, kiöregedett edző mást sem csinál, csak trágárul beszél és másokat kritizál. Sajnos erre nagyon sok rossz példa van a magyar sportban.   
Én is szenvedtem el olyan sérüléseket, amik a rossz oktatás következményei voltak. Nem tanították meg rendesen az alapokat, és ennek következtében le is sérült a térdem. Idővel szerencsére sikerült magam rehabilitálni, de már soha sem lesz a régi…
Akár egy hétköznapi guggolásnál vagy hajolásnál is fontos a tudatosság, ezért mindig hangsúlyozom, hogy amit tanulsz az edzéseken, azt vidd magaddal és használd egész nap. Az a napi 1 óra nem sokat ér, ha a többiben nem figyelsz magadra, mindennek ellene dolgozol, amit nálam tanultál. Nem csak egy jó edzést, hanem egy szemléletmódot szeretnék közvetíteni, ami az egész életükre kihat. Minden egyes emberben komoly potenciál van, csak nem hiszik el, és nincs, aki kihozza belőlük. Hát én pont ezt szeretném.
Tudom, hogy egyedül nem leszek képes megváltani a világot – bár korábban akartam :)-, de pont ez a jó az online térrel, hogy nincsenek korlátok. Jelenleg kb. 230 emberhez tudok szólni egyszerre, de az lehet 23.000 is. No limit.” 

belovai kristóf
FUMO: Belovai Kristóf, a FUMO alapítója, Kung-fu tanár is

Ha azt kérdezném, hogy az Anyák miért pont téged válasszanak a rengeteg edző közül, mit mondanál?

„Két szó jut erről eszembe: megfogható és rugalmas. Azért megfogható, mert a teljesen kezdőknek és a haladóknak is megfelel. Én általában egy közepes erősségű edzést csinálok, de mindig elmondom, hogyan tudják könnyíteni, illetve nehezíteni az adott feladatot. Fontosnak tartom, hogy én is végigcsináljam velük, így látják, hogy én is tudok hibázni, és el is fáradok, ugyanúgy, mint ők. Ezáltal válik megfoghatóvá. Próbálom színessé, gyakran viccessé tenni, hogy ne egy unalmas tesiórára emlékeztessen, és hogy már az elején feloldódjanak.”

Mit javasolnál az Anyáknak, szülés után mennyi idővel kezdhetnek bele az edzésbe?

„A hivatalos verzió a 6 hét, de én azt mondanám, hogy „ahogy érzi”. Ehhez persze kell egyfajta testtudatosság, ami sokakban sajnos nincs meg.  A mobility edzésekkel könnyen el lehet kezdeni újra mozogni – persze minden erőltetés nélkül -, ezen kívül minden óra első 20 percében alapozunk, ami szintén tökéletes az újrakezdőknek. Mindig hangsúlyozom, hogy nem baj, ha nem megy minden elsőre. Szépen fokozatosan, kis lépésenként kell haladni.

Mit szeretsz benne a legjobban?

„Magam részéről nagyon szeretem, hogy kiélhetem benne a kreativitásomat. Én is várom a következő forgatást, mert sosem tudom pontosan, hogy mi sül majd ki belőle. Másrészt a pozitív visszajelzéseknek nagyon örülök. Amikor azt hallom, hogy mennyire szeretik, és milyen sokat tudtam segíteni, az nagyon jó érzés. Szerintem egy tanárnak ez a legnagyobb motiváció.”

funkcionális mozgástér
FUMO ANYUKÁKNAK – speciális edzések, amiken anyukák is részt tudnak venni

Most pedig következzen néhány visszajelzés azoktól az Anyukáktól, akik a FUMO-val hozták magukat formába:

„Tavaly év elején, amikor kezdődtek a problémák a Covid miatt, felfüggesztettem a spinninget. Nagyon hiányzott a mozgás. Hamar eltunyul az ember… Kellett valami, amit a korlátozások mellett is lehet csinálni. Tisztán emlékszem az első próbálkozásokra még a Femin Pro felületén. Már akkor megfogott Kristóf stílusa, tudása és a végtelen türelme, ami hol hozzánk kellett, hol a technikához.
Aztán átköltöztünk a FUMO oldalra és sokkal családiasabb lett a légkör. Egyre jobban felépített videók születtek, amik persze tele vannak viccekkel, és hihetetlen szaktudással. Tervezhető és a napba könnyen beépíthető mozgás ez, ami észrevétlenül változtat meg. 
Az egy dolog hogy 10 kilót adtam le és szépen kiizmosodtam, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy a tartásom, testtudatom változott óriásit.  Ebben a csoportban mindenki motivál mindenkit, mi egymást, Kristóf minket és mi is Kristófot. 
Úgy érzem, hogy olyan közösségre leletem, ahol az ember megmutathatja, ha kicsit nehezebben megy neki valami, és lehet az edzőt „zaklatni” kérdésekkel, mert biztosan segít. 
Köszönöm Kristófnak a FUMO-t és a közösséget, amit ápol, és hogy nem hagy minket magunkra. Egy éve toljuk már közösen, de még sok-sok közös évet kívánok magunknak!” 
Kelemen-Szebeny Olga

„Egy 8 hónapos kislány mellett már harmadik hónapja vagyok tagja a FUMO-közösségnek. Az alapvető szülés utáni regenerációt követően olyan mozgásformát kerestem, melyet könnyen bele tudok illeszteni a mindennapokba, ugyanakkor erősítő jellegű is, hogy a terhesség során elvesztett izmok helyreállítását megkezdjem.
Arra azonban nem számítottam, hogy napról napra ennyi hasznos információval leszek gazdagabb a saját testemmel kapcsolatban a mindennapi edzések során. Igazán szemléletformáló hatással volt rám, a napközbeni egyéb tevékenységek során is többször jut eszembe a tartás rendezés, vagy csempészek a lányommal való játék közbe egy kis boka mobilizációt. Két hónap ebben a műfajban szinte semmire nem elég, mégis hatalmas változásokat érzek már most. Megszűnt a derékfájásom, pedig az állandó hajlongás nem lett kevesebb, az emelendő súly pedig folyamatosan nő. 🙂 Emellett minden izmom fejlődött, érzem, hogy kezdek a helyemre kerülni.
A lányom alvásidejére szoktam időzíteni az edzéseket, de gyakran hamarabb felébred, ekkor együtt fejezzük be, ő mindig érdeklődve figyel. Bízom benne, hogy ez a minta beépül, és később az ő mindennapjainak is része lesz a mozgás.
Ezúton is szeretném megköszönni, hogy létrehoztátok a FUMO-t, nagyon sokat ad nap, mint nap, minden tekintetben!” 🙂
Kata

„Tavaly júniusban született meg első kisbabám. A terhességem alatt végig tudatosan táplálkoztam, szülés előtt egy nappal is jógáztam. Jól éreztem magam a bőrömben.
Szülés után 1 héttel már nem is látszódott rajtam semmi. Ennek örülhettem volna. De teltek a hetek, nem volt időm aludni, enni, mozogni. Végtelenített ritmusban szoptattam-altattam és próbáltam túlélni. Csont és bőr lettem. Izomtalan. Formátlan. Minden porcikám fájt. Azután rátaláltam a FUMO-ra. Amíg a baba aludt, elkezdtem újra mozogni. Óvatosan, apránként. Röpke pár hét alatt újra magamra találtam: fittebb, izmosabb és csinosabb lettem. Lett önbizalmam. Sokan vagyunk a csoportban, Kristóf mégis lelkiismeretesen törődik a tagokkal. Amikor beléptem, azzal inspirált, hogy tavaszra túlszárnyalom a régi énem. Igaza lett! Hajrá Anyatársak! Adott a szakmai támogatás, egy remek közösség és motiváció. Tedd bele azt a maradék pár százalékot!” 🙂           Tamara

„Maximálisan elégedett vagyok. Támogató csapat, jól felépített edzéstervek, humoros bejátszások. Hiába van sok FUMO-s tag, úgy érzem, itt számít az ‘egyén,’ törődnek velem. Köszönöm!” Bajkai Tamara

„Csak pozitívan tudok nyilatkozni. Elképesztő teljesítménynek tartom, amit csináltok: Kristóf úgy törődik az összes csoporttaggal, mintha a személyi edző lenne. Nincs olyan komment, ami fölött elsiklana, feltételezem, hogy tényleg követi a személyes fejlődést. Ez nagyon motiváló. 
Az, hogy Kristóf ilyen sok figyelmet tud szánni erre a csoportra, nyilván Rékának is köszönhető, le a kalappal tényleg a türelmetek előtt! (Nekem is van egy örökmozgó kisgyerekem, tudom mit jelent a türelem…)
Azt is külön kiemelném, hogy nagyon gördülékeny minden adminisztrációs történet. Az elején bármilyen kérdésre szinte azonnal választ kaptam. Mindig tiszteletteljesen beszéltek a tagokkal, ami jót tesz az ember lelkének. 
A csoport is tetszik, azon kevesek egyike, ahol nem a versengés megy, meg a mindent jobban tudás, hanem a kölcsönös elismerés. Sajnos a virtuális szociális élet korszakát éljük, de ez a csoport mégis pozitív kivétel nekem (az egyetlen dolog, ami miatt van még facebook-om). Remélem lesz lehetőség a korona után valami személyes összejövetelre is.”
Benhamad Borbála

FUMO: Mi is az a FUMO?

Ezúton is szeretném megköszönni Kristófnak az együttműködést, és sok sikert kívánok!

Korábbi FUMO-s interjút ITT olvashatjátok, amiben az is kiderül, hogyan és miért kezdte el Kristóf ezt az egészet, és miben segít neki a családja.