Az 5 elem konyha lényege, mint korábbi beszélgetésünkben megtudtuk, az egyensúly helyreállítása. Anyaként nehéz olyan életkörülményt elképzelni, ami kibillentebb, mint a szülés utáni időszak. Mit egyen a frissen szült anyuka? Hol ér össze a kínai szemlélet a magyar népi kultúrával? Kicsi Vú-val, az 5 elem konyha képviselőjével beszélgettünk egyik kedvenc témánkról, a gyermekágyról.

Korábbi beszélgetésünkből kiderült, hogy az öt elemes szemlélet lényege az egyensúly visszaállítása, a kibillenések kezelése. Ilyen kibillent állapot lehet nőknél például a gyermekágy is, amivel mostanában elég sokat foglalkozunk. A kínai gondolkodás szerint miben különleges ez az élethelyzet?

A kínai kultúrában ez egy kiemelt időszaknak számít. A szülés utáni 40 napot ülő hónapnak nevezik. Régen sok tiltás övezte Kínában, mert akkoriban elég zord viszonyok voltak, például nem volt központi fűtés. Ilyenkor az anyukák nem mehettek ki a lakásból, és nem moshattak hajat,  hogy a hideg be ne hatoljon a legyengült testükbe.

A szülés utáni időszak egy kiszolgáltatott, energiahiányos állapot. Minden műtét vagy természetes szülés is azzal jár, hogy megnyílik a testünk a külvilág számára, és ez kitettséget jelent. A külső gonoszok – így mondják a kínaiak -, mint például a Szél és a Hideg, behatolhatnak és betegségeket okozhatnak.

Úgy is mondjuk, hogy szülés után az anyuka Csí- és Vér-hiányos állapotban van. A várandósság alatt saját vérével táplálta a magzatot, és vért veszít a szülés során is, ami egy igen kimerítő folyamat.

Ráadásul a várandósság alatt a magzat táplálása miatt nagyobb a véredényekben áramló vér volumene, emiatt kellemes meleg érzéssel jár a várandósság, ami a szüléssel megszűnik. És ott marad az anyuka legyengülve, kicsit fázósan, kitéve a külső hidegnek.

Ezért az első időszak ajánlásai mind arra vonatkoznak, hogy melengetni kell az anyukát: betakarni és melengető, selymes ételekkel táplálni.

Tudatában kell lennünk, hogy ez egy természetes, de hiányos állapot.
Kínában nagyon fontos a megelőzés, és azt mondják, hogy ezt az energia- és vérhiányt vissza kell tölteni. Mert ha nem tesszük meg, a nők későbbi életszakaszaiban ez a hiány fokozottan léphet fel. Kiválthat korai öregedést, idő előtti őszülést, fogromlást stb.

Már megint összecsengünk: Gyöngyvér is mindig azt mondja, hogy a gyermekágy az egész későbbi életünket megalapozza.

Nagyon örülök annak is, hogy van gyermekágyas táplálkozásról szóló tanfolyamod. Bevallom, azóta szeretnék beszélgetni veled erről, amióta elindult a gyermekágy rovatunk. Miket tanulhat, aki beiratkozik és kiknek ajánlod a gyermekágyas tanfolyamodat?

Nagy örömömre nemcsak kismamák, hanem a kismamák támogatói, újdonsült nagymamák is szoktak jelentkezni.

A magyar népi kultúrában is megvolt ez, hogy a frissen szült nőt a nőrokonok körülvették és támogatták. A komatál hagyományában is ez jelent meg, ahol mindenki felsorakozott, és besegített, ahol tudott. Ennek a csírái megvannak a mai napig. Szerencsére vannak olyan leendő nagymamák, akik szeretnének segíteni.

A tanfolyam a kismamáknak is segít lélekben felkészülni, megérezni a Föld minőséget, hogy mit jelent az, hogy anya leszek és én fogom táplálni a kisbabámat.

A tanfolyam kismamáknak segít lélekben felkészülni az anyaságra, a táplálásra, a gondoskodásra.

Olyan ételek vannak benne, amik nagyon táplálóak, könnyen emészthetőek, melengetőek. Jellemzően lédúsak ezek a gyermekágyas receptek. A testfolyadékokat tápláljuk velük, hogy a tejtermelést serkentsük, és emellett melengetők és tápanyagdúsak, hogy a Csít és a Vért szaporítsuk. 

Ráadásul nemcsak a gyermekágy és a szoptatás alatt jók, hanem akkor is, amikor valaki nagyon ki van merülve és szeretné magában tölteni a hiányt, ételekkel regenerálni magát. Ezek az ételek segítenek túlhajszolt, alváshiányos időszakok után is.

FEKETE SZÍN: A feketeszezám egy klasszikus anti-aging alapanyag a kínai gyógyászatban. A fekete szín mindig jelzi, hogy az étel a Vesére hat - a Vese-energia az alap energiaraktárunk, amit tölteni kell.

Ez a hiányérzet jól tetten érhető a gyermekágyban. Hogy látod, a frissen szült nők azt kívánják, amire valóban szükségük van?

Nagyjából igen, de érdemes tudatosnak lenni arra, hogy mit eszik ilyenkor az anyuka. Ha ismerjük, mit jelez egy-egy íz kívánása, jobban ki tudjuk választani a megfelelő ételeket.

Az biztos, hogy a gyermekágyas és szoptató anyukák nagyon fogják kívánni az édes ízt, mert ez az, ami táplál, amiben energia van. De nem mindegy, hogy természetesen édeskés ételeket fogyasztunk, melyek valóban táplálnak, tápanyagban gazdagok, vagy olyan üres kalóriákat, mint például a gyümölcslevek vagy az ipari édességek.

KicsiVú
Nem mindegy, hogy a kívánt édes ízt milyen formában fogyasztjuk el.

Az édes íz kívánására vannak tápláló gyermekágyas receptek, a gabonás felfújtak, a császármorzsa például. Ez utóbbit lehet quinoával vagy kölessel is készíteni. A tojás és a szemes gabona is tápláló alapanyag.
Emellett a fekete színű ételek is fontosak – ezek mind a Vese energiáját, a Vesénkben lévő energiaraktárat töltik a hagyományos kínai orvoslás szerint.

A feketeszezám egy klasszikus anti-aging alapanyag a kínai gyógyászatban, van is egy feketeszámos keksz recept az oldalamon:

Kókuszos-fekete szezámos omlós keksz

A recept különlegessége a fekete szezámban rejlik, ami amilyen pici, olyan nagyra becsült alapanyag a kínai ételterápiában… Tovább

A babák hasfájása általános jelenség. Erre mit mond az öt elem konyha?

Az anyukák sokszor kívánják a savanyú ízt, a hűtő hatású és lédús dolgokat a gyermekágy alatt. Ennek egy belső száraz állapot és vérhiány az oka többnyire. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy az anyuka leküldi a férjét krémtúróért, gyümölcsjoghurtért, gyümölcsléért, extrém esetben jégkrémért. Mert arra van igénye, hogy hűtse magát. De sajnos ez ellenkezik a kisbaba igényeivel. Az ő emésztőrendszere még hideg és érzékeny, ezért őt melegíteni kellene. Ha az anyuka nagyon enged a joghurt-, fagyi-, gyümölcslé vágyainak, ezeknek az energetikája átmegy az anyatejjel, és a baba sokkal hasfájósabb, nyugtalanabb, sírósabb lesz.

Hogyan lehet feloldani ezt az ellentmondást? Van rá valami trükk?

Lehet kompromisszumot kötni, vannak olyan megoldások, amik ötvözik a két látszólag ellentmondó igényt. Ez a kompromisszum az öt elem konyhában az lesz, hogy fogom a hűtő hatású alapanyagokat, és kicsit hőkezelem, fűszerezem őket. Például az almát nem nyersen eszem, hanem almakompótot készítek belőle – ez az anya emésztésének is sokkal jobb, és a babát sem fogja bántani. A zöldségeket nem nyersen rágcsálom, hanem ragulevest készítek belőlük – ami úgy hűt, hogy nem sebzi meg a közepünket.

Jó, ha tudjuk, hogy nemcsak a babákra és a kisgyerekekre kell így vigyázni. Vannak még olyan életszakaszok, amikor felborul a jin-jang egyensúly, megborul az energetika, és fontos ételekkel közbeavatkozni. Ilyen időszak a változókor és az időskor is.

Kicsi Vú
Az almakompót kiváló kompromisszum

Említetted, hogy a gyermekágy egy hiányos állapot. Erre a hiányra emlékszem. Például húslevesből egyszerűen nem tudott a férjem eleget főzni…

És milyen jól tette. A klasszikus magyar tyúkhúsleves része volt a magyar népi hagyománynak, a komatálnak is. Hosszan főzve, sárgarépával, petrezselyemzölddel, grízgaluskával az igazi. Ezt a HKO-ban vértoniknak hívjuk, és azt is jó tudni, hogy a tyúkhús melegítő hatású.

Milyen ételek vannak még a klasszikus komatálon?

A leves mellett mindig volt benne sült hús – mikor kisfiú született, tradicionálisan kakasból, kislány születésekor pedig tyúkból készült. Emellett édes tészta zárta a sort. A komatál mindig ünnepi volt és gazdag, még ha szegény háznál is született a baba. Az édesség is fontos része, ahogy már az előbb az öt elem rendszer szerint is említettem. Többnyire tápanyagdús meggyes, diós rétes, kalács volt rajta.
De a madártej is klasszikus gyermekágyas étel. Tejszaporító hatású, és a benne lévő tojás is tápanyagbomba. Ráadásul, ha valaki tejérzékeny, lehet kókusztejjel is készíteni – a tanfolyam anyagában is ilyen recept van.

Milyen érdekes, hogy a két szemlélet mennyire passzol. Kicsit olyan, mintha Kínáig kellene menni, hogy visszataláljunk a gyökereinkhez…

Igen, ahogy a régi hagyományokat figyeljük, látszik, hogy a gyakorlatban megvolt ez az energetikai tudás, de nem maradt fenn úgy, mint a kínai orvoslásban, és nem volt úgy rendszerszinten kidolgozva. De a régi emberek ugyanúgy megfigyelték ezeket a dolgokat.

Így a végére mit üzennél a kismamáknak?

Hogy aludjanak ők is napközben egyet, amikor a babájuk alszik. Ez az időszak nagyon megterheli az idegrendszert, mert a szülés utáni energiahiányos állapotra még rárakódik a kialvatlanság is. Úgyhogy az alvás és a tápanyagdús étkezés az a két dolog, amire a legnagyobb szükség van.

Ha szeretnél többet tudni Kicsi Vú gyermekágyas táplálkozásról szóló tanfolyamáról, katt a képre: