Itt az ősz és bizony egyre több kisgyerek lesz náthás. Emiatt jó ha van pár gyakrolatias tipp, amit bevethetünk, hogy gyorsan rendbe jöjjön a csemete.

Szarvas Niki – HerbClinic
 1. A legfontosabb, hogy rendszeresen tisztítsátok ki a pici orrüregét! A legjobb, a kézi elektromos orrszívó vagy a porszívóra csatlakoztatható orrszívó. Az első és a második nap folyik a legjobban a pici orra, ilyenkor vizes áttetsző folyadék távozik. Nem szabad hagyni, hogy csak folydogáljon, és néha letöröljük! Legalább fél óránként ki kell tisztítani az orrüreget! Ez azért fontos, hogy a bent ragadt váladék ne fertőzze be az arc- és homloküreget.
 2. Használjatok tengervizes orrspray-t, napi 4-5x fújjatok be a pici orrába, hagyjátok hatni pár percig és szívjátok ki! Nyugtatja az orr nyálkahártyáját, lelohasztja a duzzanatot és fertőtlenít.
 3. Próbáljatok meg a picivel infrázni, ha már ügyesen be tudja csukni a szemecskéjét közben! Mindig legyetek ott vele infrázás közben! Én az ölembe szoktam venni a kislányomat és együtt „gyógyulunk”. Kb 5 percet szoktak kibírni! Ezt próbáljátok napi 3x megismételni! Segíti a felgyülemlett váladék elfolyósítását és távozását.
 4. Itassatok a picivel napi 3x egy csésze kislevelű hárs (Tilia cordata) virágából készült teát! Oldja és csökkenti az orrváladék mennyiségét, nyugtatja a nyálkahártyát, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő is. A „Természetes segítség nátha és felső légúti hurut kezelésében terhesség és szoptatás idején” című cikkemben már írtam a jótékony hatásairól. Mézzel szoktam édesíteni, hogy a kislányom megigya. Külön jó pont, hogy nem csak finom édes, de nagyon jó nyálkaoldó és fertőtlenítő hatása is van.

   Hársfateát másfél, mézet pedig egy éves kortól lehet használni!
 5. Fürdessétek a picit kamillás (Matricaria chamomilla) fürdővízben esténként! Fürdés közben a kamillavirág illóolaja párolog, így a légzés során bekerül a légutakba. Ez azonos értékű egy negyed órás inhalálással. Segít lehúzni a gyulladást, duzzanatot az orr, arc-, homloküreg nyálkahártyáján, nyugtatja a torkot, légcsövet és serkenti a váladék kiürülését. És nem utolsó sorban, a könnyebb légzés miatt nyugodtabban fog aludni a pici. Már korábbi két cikkemben írtam a kamilla gyógyhatásáról (”Csecsemőkori kólika” és a ”Természetes segítség nátha és felső légúti hurut kezelésében terhesség és szoptatás idején”).
 6. Fontos még, hogy a felső légúti hurutban a nyálkahártya könnyen kiszárad és sérülékennyé válik, ha száraz a levegő. Ezért fontos, hogy legalább 40%-os legyen a páratartalom a lakásban. Használjatok hideg vizes párásító készüléket a betegség ideje alatt! Nyugodtabban fogtok aludni.
 7. Figyeljetek oda, hogy a nátha első két napjában azonos szobahőmérsékleten legyen a kicsi. Harmadik nap már én kiszoktam vinni a kislányomat a levegőre, 2x fél órás sétára, ha már nincs láza. Jól öltöztessétek fel a gyerkőcöt, nehogy megfázzon újra és visszaessen A friss levegő felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.
 8. 37,5 fok felett én már adok a kislányomnak lázcsillapítót, mi Nurofen szirupot szoktunk használni. Ez az egyetlen gyógyszer, amit a gyermekemnél alkalmazok, ha nagyon muszáj.
 9. Próbáljátok növelni a folyadék bevitelt! Minél többet iszik, annál gyorsabban gyógyul a pici. A kislányom ilyenkor napi 1 l folyadékot iszik meg, gyógynövény teát és tiszta vizet. Persze a folyadék mennyiség bevitele életkortól és testsúlytól függően változik.
 10. Emeljétek meg a C-vitamin mennyiségét, amit a kicsinek adtok. Mi Cebion oldatot használunk. Minden nap kap a kislányom 8 cseppet, ha beteg 12-14-et.
A fürdővízbe csempészett kamillatea segíti a gyerekek nyugodt alvását
Ne feledd, a mézet sose keverd forró teába!

Mézes hársfatea a tisztább légutakért:

 • Egy teáskanálnyi hársfavirágot öntsetek le 2,5 dl forró vízzel, hagyjátok állni 10-15 percig lefedve, szűrjétek le.
 • Hagyjátok hűlni, amíg kellemesen meleg lesz.
 • Keverjetek bele 2 teáskanál virágmézet. (Mézet nem szabad forró teába keverni, mert elveszíti a hatóanyag tartalmát!)
 • Ezt a teát itassátok meg a picivel napi 3x, lehetőleg étkezés előtt fél órával.

 Hársfavirágot csak akkor szabad használni, ha kizárható az allergia!

 Kamillás inhaláló fürdő a nyugodt alvásért:

 • Három evőkanál szárított kamillavirágot öntsetek le 1,5 l forró vízzel, fedjétek le, hagyjátok állni 10-15 percig, majd szűrjétek le.
 • A kamillateát öntsétek bele a kis kádnyi testhőmérsékletű vízbe (kb. 5l víz).
 • Fürdessétek meg a picit ebben a kamillás fürdőben!

Kamillavirágot csak akkor szabad használni, ha kizárható az őszirózsafélék allergiája! Ide tartozik például a százszorszép, napraforgó, körömvirág, cickafark.

herbclinic

Photo by Henley Design Studio Photo by Los Muertos Crew