Miért muszáj megtanulnunk profi módon pihenni, aludni és lazítani? Hogyan tudunk gyorsan és biztosan regenerálódni anyaként? Kipróbált módszerek következnek.

Bezzeg annak idején feküdtem egész nap

Lánykoromban, amikor elég sűrű volt az életem, rendszeresen beiktattam dedikált vízszintes napokat.
Igen, egész nap nem keltem fel. Vagy ha fel is keltem, csak épp annyira, hogy leszakadtam a piacra, vettem kakaót és kalácsot és már bújtam is vissza az ágyba.
Sokan furcsállották ezt a szokást, mások pedig zokon vették, hogy emiatt nem megyek ide-oda, de ez nekem jól működött. Teljesen kikpacsoltam magam, se kép se hang, csak ettem és visszaaludtam és csak hagytam, hogy a túlterhelt, túl feszült idegrendszerem kipihenje magát.
Ezt anyaként már nem engedhetem meg magamnak, vagy csak igen ritkán.

Miért muszáj pihenni?

Mostanában sokan a végletekig vagyunk feszítve, mert hol van iskola/óvoda, hol nincs, hol home office, hol betegségek… És van egy pont, ahol már észre sem vesszük, hogy teljesen kimerültünk. Ahol már annyira fáradt a test és az elme, hogy egyszerűen nem tud megállni, nem tud megpihenni. Nem tud elkezdődni a pihenés, nem fordul át a jang jinbe, nem tud aktiválódni a paraszimpatikus idegrendszer működése.

És ha nem vigyázunk, így vagy úgy, de lekapcsolhat a rendszer. Teljesen változó, hogy ilyenkor mit produkálunk. Lehet kedvtelenség, hormonzavar, figyelemhiány, fizikai sérülés vagy idegrendszeri kimerülés… Jobb, ha ezeket nem várjuk meg.

Egyszerűen muszáj megtanítani a testünket és az elménket pihenni, mielőtt túlfeszíti önmagát.

Egy kiabálós anyuka nem feltétlenül sárkány, lehet, hogy csak teljesen kimerült.

Pihenési stratégiák

1. Az alvásminőségünk javítása

Inszomnia rovatunkban már igen sokat foglalkoztunk azzal, hogyan lehet jót, jól és pihentető módon aludni. Nekem az összes kipróbált módszer közül a melatoninkrém a kedvencem, de mindenki dícséri a krémleveses tippet is. Tekerd végig az a’la carte gyűjteményünket, válaszd ki a Neked valót:

2. Fehér foltok

Januárban megnéztük, hogy milyen a kevesebb és a lassabb. És akkor került elő a Fehér foltok jelentősége. Érdemes úgy hagyni a naptárban felbukkanó vagy kiürülő réseket. Nagyon hálás lesz érte az idegrendszerünk is. És minél kevesebb a bevitt inger, annál kevesebbet kell kipihenni. Szóval éljenek a fehér foltok, legyen kevesebb a program!

3. Profi pihenési módszerek

Szerencsére már mindannyian ismerjük a relaxáció és meditáció szavakat és a jóga nidra gyakorlata is egyre népszerűbb. Nem véletlenül, mert ezek a jógás eszközök abban is segítenek, hogy pihentebbek legyünk. Fáradtan se megvilágosodni, se türelmesnek lenni, se kreatív anyukának lenni nem olyan egyszerű 🙂

★ Ha a meditációhoz húz a szíved, irány a Lélekpercek csoport. A meditáció nagyszerű hatásairól olvasd el a korábbi beszélgetésünket Blankával.

lélekpercek
Lélekpercek: Napi 10 perc meditáció

★ Ha szeretnél megtanulni relaxálni, keresd fel Kornhoffer Tünde jógaterapeuta csoportját.
Tünde azt tűzte ki célul, hogy 2022-ben megtanít 2022 embert relaxálni!
Légy részese a szerencsés csapatnak, irány a Megtanulok lazítani! Facebook csoport.

Megtanulok lazítani!

★ Ha érdekel a jóga nidra, keresd Gáborjáni Réka csoportjait – a következő nidra-program áprilisban indul.

★ Ha gyors megoldást szeretnél, hallgasd meg Molnár Móni relaxációs hanganyagát:

Szóval mielőtt teljesen kiütne minket a tavaszi fáradtság, menjünk elébe a dolgoknak. Segítsünk magunknak azzal, hogy javítunk az alvásminőségünkön és beiktatunk pihenő időket a napjainkba.
Jó töltödést, vidám fehér foltokat és szép álmokat!


Photo by Kristina Polianskaia from Pexels; Kiemelt kép: Photo by SHVETS production from Pexels