Az előző néhány írás remélem adott egy kis ízelítőt abból, hogy milyen soféle lehetőséget ajánl és kínál számunkra az ajurvéda ősi bölcsessége a nyári időszak forró, száraz minőségeinek harmonizálására a táplálkozás és a test ápolása terén, mindennapi életünkben, életvitelünkben. Ahogy korábban említettem az ajurvéda és a jóga kéz a kézben járnak, így a jóga gyakorlásunkban áldásos hatású a forró napokon a hűsítő, földelő minőségek előnyben részesítése. Így jógázz nyáron!

Mielőtt belevetnéd magad

A Hatha jóga jelentésében is magában hordozza az egyensúlyi állapot létrehozását: a hatha szó két részből áll össze: „ha” = nap, „tha” = hold. A Hatha jóga a polaritásból elvezet az egységbe. A nyári időszakban a napos, szoláris, aktív, maszkulin energiák vannak jellemzően túlsúlyban. Ezek a minőségek a jobb oldalunk, jobb orrjáratunk, és a bal agyféltekénk területéhez kapcsolódnak, a Pingala nádi (energiapálya) mentén. Az egyensúlyi állapot eléréséhez támogassuk a holdas, lunáris, passzívabb, feminin energiák megjelenését és áramlást a jógagyakorlásban! Ezek a minőségek a bal oldalunkhoz, bal orrjárathoz, jobb agyféltekénkhez és  az Ida nádihoz (energiapályához) kapcsolhatóak.
(Az alkati sajátosságok, betegségek miatt meghatározott egyedi ajánlások ettől természetesen eltérhetnek!)

Általános jótanács, hogy jógagyakorlásban mindig tartsd szem előtt gyakorlásod célját!
Miért végzed a gyakorlást?

A test átmozgatása termel bizonyos hőt, ugyanakkor a Hatha jóga rendszerében sosem cél, hogy a testet túlhevítsd, főleg, ha odakint is hőség van! Gyakorlásod időzítsd kora reggelre, vagy az esti órákra!
A légzés folytonossága, szabad áramlása visszajelzés lehet arról, mennyire tartod tiszteletben kapacitásodat, az ahimsza („nem ártás”) elvét.

Az alább felsorolt gyakorlatok kivitelezéséhez kérd tapasztalt jógaoktató útmutatását!


ÁSZANÁK

ÁSZANÁK (azaz jógapózok) szintjén a test felkészítése után részesítsd előnyben a LASSABB áramlású, INTUITÍV, MEGENGEDŐ gyakorlást, a több légzésen át fenntartott előrehajló pózokat, a gyengéd hátrahajlásokat, ülő és fekvő helyzetű törzscsavarásokat! A fordított testhelyzetek közül merülj el a viparita karani áldásos hatásaiban!
A HOLDÜDVÖZLET szekvencia (bármelyik sor) segít elcsendesíteni az elmét, lehűteni a vibráló energiákat.
Ászana gyakorlásod ajánlott minden esetben SAVASANA-ban lezárni.

Nyári jóga gyakorlás
Viparita Karani mudra

LÉGZÉS

Váltott orrlyukú légzés

Megfigyelhető, hogy a nap folyamán légzésünk nem egyforma intenzitással áramlik mindkét orrjáratunkon; bal ill. jobb orrjáratunk aktívabb bizonyos napszakban, aktivitásunktól függően. Nagyjából kétóránként történik a váltás. A hűsítő minőség a BAL ORRJÁRAThoz köthető.
A jógagyakorlásban a légzés kiemelten fontos szerepet tölt be, különböző LÉGZŐGYAKOLAT, PRANAYAMA végezhető a hűsítő hatás eléréshez:

  • bal orrjáraton való szabad légzés
  • váltott orrlyukú légzés – bal oldali belégzés, jobb oldali kilégzés (Chandra Bhedana)
  • SHITALI Pranayama
  • SHITKARI Pranayama

RELAXÁCIÓ

A relaxáció nemcsak a forró napokon lehet ’életmentő’ eszköz! Nagyon sokféle technika áll rendelkezésre a jóga rendszerében: a legegyszerűbb pár percet igénylő légzés megfigyeléstől a hosszabb, vezetett, vizualizációs elemekkel összekötött technikákig.
Ha kezdő jógázó vagy, azért, ha gyakorlott, akkor pedig azért iktass be a napodba pár percet, amikor csak arra figyelsz, hogyan és milyen ritmusban áramlik a légzésed!

Jó gyakorlást, tapasztalást, hűsölést!


Kiemelt kép: Pure and Pastel

solan