Érdemes ismerkedni a gyógynövényekkel, ezért hónapról hónapra kiválasztunk egy aktuális kedvencet, és megkérjük Noémit, hogy meséljen nekünk róla. Augusztusban a gyönyörű bíbor kasvirág a soros. Kérdéseinkre Dr. Valkovszki Noémi Júlia okleveles kertészmérnök, fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadó válaszol.

Honnan szerezzük be?

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea (L.) Mönch.) Észak-Amerikában őshonos növényfaj, ennek ellenére nem kell az USA-ból importálnunk, hiszen Magyarország klimatikus adottságai között biztonságosan termeszthető. A bíbor kasvirág vízigényesebb a nemzettség többi tagjánál (Echinacea angustifolia, E. pallida), melyeket még a hatóanyagaik miatt a gyógyászatban felhasználunk.

Mikor szedjük?

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a száraz virágos hajtásvég (Echinaceae purpureae herba) és a száraz gyökér (Echinaceae purpureae radix) szerepelnek, mint gyógyhatású növényi rész.
Emiatt a betakarítást is két időpontban, a növényi szervek hatóanyagmaximumának időszakára kell időzítenünk: a virágos hajtásvéget július végén-augusztusban kell vágni teljes virágzásban, maximum 40 cm hosszú hajtásokat vágjunk. A betakarítást kiskertben főleg metszőollóval, sarlóval érdemes elvégezni. A gyökeret októberben szedjük fel, mikor már a tartaléktápanyagok, hatóanyagok bekoncentrálódtak a gyökérbe; második-harmadik évtől ásóval lehet kiemelni a gyökereket.
A kasvirág tartósítását természetes száradással vagy 40-50 ºC-on történő szárítással tudjuk a legegyszerűbben elvégezni. A hatóanyagok alkoholba való beoldódása pedig segíti a csepp formában történő felhasználását.

Hova ültessük?

A kasvirág szaporítható tőosztással, palántázással, magvetéssel, de ilyenkor a magvetés gyommentességére fokozottan kell ügyelni. A palántákat május közepétől biztonságosan kiültethetjük. Az első évben még nem számíthatunk jelentős hozamra!
A bíbor kasvirág fény- és melegigényes, hidegtűrő növény. Vízigénye közepes. Talaj- és tápanyagigényes, emiatt a csernozjom talajok a legjobbak a termesztésére, de a hazai talajtípusokon jól érzi magát. Kedveli a meszes talajokat.
Önállóan vagy csoportosan is telepíthetjük. Hogy ne legyen túl sűrű az állomány célszerű 40-60 cm-es sortávolságot és 25-30 cm-es tőtávolságot tartani.

bíbor kasvirág

Anyukáknak miért praktikus?

Gyerekeink a leghajmeresztőbb mutatványokra is képesek. Emiatt a horzsolások, kisebb sebek összehúzására alkalmas a kasvirág forrázat vagy alkoholos kivonat.
A gyerekek által kedvelt málnás, szamócás élvezeti teákba bekeverve a gyermekek immunrendszerét erősíthetjük.
És lehet belőle sündisznó játékot készíteni?

Mik a kiemelkedő tulajdonságai azon túl, hogy csodaszép a virágja?

A növény hatását a hatóanyagainak köszönheti. Legjelentősebb hatóanyagai a kávésav-származékok közül a cikóriasav (0,3-0,4%), alkilamidok, poliszacharidok, melyek főleg a herbában találhatóak. A kasvirág fajok tartalmaznak még flavonoidokat, poliacetiléneket és alkaloidokat is.
A kivonatai bizonyítottan immunstimuláns, antivirális, baktériumölő, hámosító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatásúak.

Mikor használjuk?

Immunrendszer erősítésére. Influenza megelőzésre. Kiválóan alkalmas megfázásos betegségek, felsőlégúti betegségek kezelésére, torokgyulladásnál.
Gyulladásos állapotokban, nehezen gyógyuló sebek kezelésére használjuk.

Mikor ne használjuk?

Egyedi érzékenység bármely gyógynövénytől előfordulhat!
Nem ismert jelentősebb mellékhatása, de parlagfű allergiásoknál esetlegesen kialakulhat pollen által okozott érzékenység.
Illetve, ha valakinek személyes ellenállása van a növény ízével, illatával kapcsolatban, akkor sem kell erőltetni a fogyasztását! A kisfiam például azt mondja, hogy allergiás a kasvirágcseppre, még a szagától is rosszul van. Ilyen esetben választhatunk más immunerősítőt, mint például a 33%-os homoktövislevet.

Fotók: Noémi