Érdemes ismerkedni a gyógynövényekkel, ezért hónapról hónapra kiválasztunk egy aktuális kedvencet, és megkérjük Noémit, hogy meséljen nekünk róla. Szeptemberben a kissé fanyar ízű, nehezen szedhető ám annál hasznosabb homoktövisen a sor. Kérdéseinkre Dr. Valkovszki Noémi Júlia okleveles kertészmérnök, fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadó válaszol.

Valkovszki Noémi
Dr. Valkovszki Noémi

Honnan szerezzük be?

A homoktövis (Hippophoë rhamnoides) hazánkban is őshonos növény. A természetből ne gyűjtsük, inkább hazai bio homoktövis termesztőktől, kertészeti árudákból vásároljuk a csemetéket.
A homoktövis sűrűn sarjadzó, mélyre hatoló gyökérzetet nevelő, maximum 10 m magasra növő cserje vagy kis fa lesz a kertünkben a talaj, a tápanyag és a vízellátottság, valamint a fajta függvényéban. Telepítéskor arra figyelnünk kell, hogy külön növényen fejlődnek a hímivarú virágok és másik növényen fejlődnek a nőivarú virágok, tehát, ha az egymagvú álbogyó termést is szeretnénk hasznosítani, akkor „fiú és lány„ egyedetet is kell ültetnünk a kertünkbe.
Ennél egyszerűbb, ha 33%-os vagy 100%-os gyümölcslevet vásárolunk gyógynövény szaküzletben vagy gyógyszertárban.

Mikor szedjük?

A homoktövis növény minden része fontos hatóanyagokat tartalmaz, ezért a kifejlett levelét nyári időszakban; a kérgét koratavasszal, a húsos álbogyót augusztus-szeptemberi időszakban gyűjthetjük be. A gyümölcs betakarítását nehezítik az ágtövisek és az is, hogy a kocsánytól nem akar elválni. Gyakori az a betakarítási mód, hogy a termővesszőket lemetszik, fagyasztják, majd leveregetik a fagyott bogyókat. Az így felengedett bogyókat hőkezeléssel, főzéssel könnyen tartósíthatjuk.

Hova ültessük?

Napsütötte, száraz területeket kedveli a növény. Homokon, Duna menti kavicson  és magas sótartalmú talajokon is terem. Tápanyag iránt nem igényes. Gyökerein nitrogénkötő baktériumok találhatóak. A magas talajvizet nem tűri.
A téli hideget jól elviseli; kifagyásától nem kell tartani.

Anyukáknak miért praktikus?

A magolaja sebgyógyító tulajdonságokkal bír.
Könnyen készíthetünk 100%-os homoktövisléből az alábbi recept szerint finom gyümölcslevet:
1 dl 100%-os homoktövis püré+2 dl víz+2 evőkanál méz.
Ízlés szerint még édesíthető, ha szükséges. A méz helyettesíthető ésdes almapürével vagy sütőtökkel is. De a vízzel hígított homoktövis levet hűtőszekrényben kell tárolni!

Mik a kiemelkedő tulajdonságai azon túl, hogy szép a narancssárga gyümölcse és árnyékol a fája?

A gyümölcsből 75-80% gyümölcslé nyerhető, melynek 8-10%-a szárazanyag, melyből cukor csupán 2-4%. C-vitamin tartalma kiemelkedő a növényvilágban: 0,15-0,3%. Karotint, B, E, F-vitamint is tartalmaz. A gyümölcshús is tartalmaz olajat, ezért a hosszan hűtőben tárolt termékben kettéválik a vizes és a zsíros fázis, de attól még fogyasztható a gyümölcslé felrázás után!

A magja 12-15% zsíros olajat tartalmaz.

Mikor használjuk?

Kiváló C-vitamin forrás. Ezért betegségmegelőzésre napi 1 evőkanálnyi mennyiséget fogyasszanak a felnőttek, gyerekek 1 teáskanállal.
Csökkentik a hatóanyagai a röntgen és atom sugárzás káros hatásait.
Immunrendszer erősítésére is alkalmazható.
Egyes flavonoidjai eredményesen csökkentik a vér cukor és koleszterin szintjét, segítik az izomrostok regenerációját.

Mikor ne használjuk?

Ellenjavallata nem ismert. Inkább használjuk, mint ne!

Noémi, van bevált homoktövis lelőhelyed?

Igen, Kulcsár Kati barátnőm a „titkos” forrásom. Saját bio homoktövis ültetvénye van, a fotókat is ő tőle kaptam. Kiváló termékeit a Bogyódomb Gyümölcsműhelyben szoktam beszerezni, ez az ő családi vállalkozásuk.

Ha szeretnél Noémitől tanulni a növényekről, szeretettel ajánluk az október 5-i programját, bővebb infók: