Az egész októberi hónapunk a női körökről szólt. Nekünk nőknek szükségünk van a körökre, egyszerűen ilyen formában tudunk jól működni. És anyaként pedig még inkább szükség van ezeknek a köröknek a megtartó erejére, mert egyedül nem megy. Mindenkinek kell legalább egy kör, ahova tartozhat, mert a női kör támasz, erő és védelem, kapcsolat és lehetőség. Egy hely, ami régen fonó lett volna. Ma nincs fonó, helyette vannak egyéb formációk. Mindenkinek másra van szüksége, szerencsére manapság már széles a paletta, jó esélyünk van megtalálni a nekünk valót. Jöjjön az 1. felvonás, jöjjenek a menő anyukás Facebook csoportok. Válogassunk kedvünkre!

Jó tudni

◉ Ha éppen kört keresel magadnak, legyél türelmes és figyeld meg, hogy hol vagy megtartva. Hol érzed azt, hogy bármit elmesélhetsz, kérhetsz segítséget és kapsz is.
◉ Ha úgy látod, hogy hiányzik a kedvenced, bátran írd csak meg nekünk a mumpark@mumpark.hu-ra , legyen ez egy közös gyűjtemény! Mert ugye együtt többre megyünk.

Jelmagyarázat

✿ személyes – igazi élő
★ online
☆ van online és személyes része is
♥ All For Mums szolgáltató is

LÁSSUK A MENÜT, LÁSSUK AZ ANYUKÁS KÖRÖKET!

MENŐ FACEBOOK CSOPORTOK

Szívöntöde – Mommynity társalgója

Teljesen szubjektív okokból indul velük a lista: nekem nagyon sokat segített ez a közösség a zord napokon.
Ha már egy pár éve gyakorló anyuka vagy, biztosan találkoztál ezzel a csoporttal, ha máshol nem hát velük készült beszélgetésben. Saját zárt körüket, a Mommynity kapuit széles tárvra jött létre a Szívöntöde. Nem olyan egyszerű már bekerülni, mert szigorú az admin rendszer, de ez elengedhetetlen is a bizalmi légkör megtartásához.
Köszi, hogy vagytok!

Szeretem a Mommynity bemutatkozós sorait – lehetne más anyakörök mottója is akár:

„Egy olyan anyaközösség, ami az elfogadásra épül.
Ahol senki sem tökéletes.
Ahol senki sem kritizál.
Ahol senki sem okoskodik.
Tanács csak kérésre érkezik.
Ahol valódi anyák a valódi arcukat mutatják.
Van köztünk császáros, otthon szülő, babakocsis, hordozós, eldobhatós és mosható pelust használó, főzőcskéző, máshol kajáló, pedáns és rumlis,bort iszogató, absztinens, szoptatós és tápszert adó, kilókkal küzdő és azokat letojó, férjével szexelő és pincemély libidójú, együttalvós, különszobás, dolgozó és otthon lévő, sokgyerekes, első gyerekes, boldog és kevésbé boldog, biokajás és mindenevős.
A gyerekeink boldogak, egészségesek.
Ez az egy legalább közös mindünkben.
Ez az új közösség lesz az első lépés egy önmagát és másokat is jobban elfogadó anyatársadalomhoz.”

(Forrás: Mommynity névjegy)

Mother Nature

Mother Nature – Anyatermészet

A Mona egy különleges hely, igazi anyai összefogás, anyáktól anyáknak. Ne állj meg a Facebook oldaluk tanulmányozásánál, a honlapon találsz vannak gyönyörű anyákat támogató kártyákat, van anyaklub, ahol találkozni lehet, és Palántázó néven futó vállalkozói program is. A bemutatkozásukkal olyan mélyen egyetértek, hogy egy az egyben másolom:

AZ ANYASÁG BEAVATÁS
ahol szükségünk van egymásra
Hisszük, hogy az anyaság, főleg az első években egy kivételes személyiségfejlődési lehetőség, tanulási folyamat. Az anyává válás egyfajta beavatási rítus, egy út, amelyen megismerjük új önmagunkat, vágyainkat, lehetőségeinket.
Ez az út mindig nagyon nehéz, új kihívásokat hoz nap mint nap, új feladatokat, sosem látott nehézségeket és persze örömöket it.
Anyaként és nőként mindannyian támogatásra vágyunk. A női közösség, más nők, anyák, és a természettel való kapcsolódás  segítségünkre lehet, hogy megtalálhassuk a  a saját utunkat az anyasághoz és önmagunkhoz. 
Ezért vagyunk mi, a MotherNature közösség.
Mert együtt sokkal könnyebb.”

(Forrás: Anyatermeszet.hu)

Mamamibolt barátai csoport ★

A Mamamibolt egy csodás lelőhelye azoknak a kincseknek, amik tényleg hasznosak a kisbabás létben. Természetes játékok, horodozók, mosható pelenkák, mosható betétek, könyvek és szoptatós holmik széles választéka segíti az anyukákat a kezdeti időkben. És ez nemcsak egy egyszerű bolt, hanem már a webshop önmagában is szemléletformáló, gondolatébresztő hely. Ha tárgyi ajándékot keresel, itt érdemes széltnézni.

Mamamibolt

A Mamami oldal pedig egy nagyszerű online újság, igazi, fontos és mély tartalommal. Fókuszban a szülés és a család, de minden témában találsz itt érdekes írásokat. Szívemnek különösen kedves az erdőkert projekt, a bábákat összegyűjtő cikk, a Mihályfi Mártis beszélgetés és az Agócs Írisszel készült interjú – ami a mienkkel nagyjából egyszerre jelent meg. 🙂

(Most itt lehetne hüledezni, hogy miért írok „versenytársról” ajánlót, de ebben a témában nincsen verseny. Ez egy küldetés, amiben egyfelé tartunk, hála az égnek. Bárcsak rengetegen foglalkoznánk ezekkel a témákkal! ♡)
A Mamamibolt barátai zárt csoport, itt találod.

Nem Ősanyák Fb csoport

A Nem Ősanyák privát csoport a Dora Natura csoportja, de nem egy márkabolt, hanem egy vagány hely. Nagyon őszinte a csoport leírása és a benne uralkodó hangulat is.

Nem Ősanyák Fb csoport

„Édesanyák vagyunk, ez mégsem egy kismama csoport alapvetően!
Belevaló, modern NŐK közössége, akiknek egyébként gyermekei is vannak.
Minden téma szóbajöhet, ami egy jó kávé vagy egy pohár bor mellett csajok között felmerül.
Ami fontos: nem „ősanyáskodunk”, vagyis nem oktatjuk ki egymást a vélt igazságainkról, csak tanácsot adunk, támogatjuk egymást, tapasztalatot cserélünk. Tőletek is ezt szeretnénk kérni!
Sokfélék vagyunk, de egy dolog biztosan közös bennünk: mindannyian a legjobbat akarjuk a gyerekeinknek és a családunknak.
Itt nincs rossz anya! Maximum rossz döntés.
Jól fogod magad érezni közöttünk:
– ha az életed nem csak az anyaságról szól
– ha szülés után nem ragadtál egy párhuzamos univerzumban, a szopizás-pelusozás-altatás háromszögben
– ha a gyermekeid életed legszebb ajándékai, de nem önkifejezésed eszközei
– ha a férjedet nem csak szaporodási céllal engeded közel magadhoz
– ha szoktál párbeszédeket folytatni másról is, mint a gyereknevelés
– ha nem a gyereked a profilképed
– ha távolabbra is kimozdulsz – vagy szeretnél -, mint a játszótér, óvoda, közért, orvosi rendelő sugara
– ha a régi barátaid még megismernek
– ha megengedsz magadnak párat az élet örömeiből, ami nem az anyasághoz köthető”

(Forrás: Nem Ősanyák Fb csoport névjegye)

Édesanyák ★

Az Édesanyák honlaphoz tartozik Édesanyák Fb csoport és Édesanyák Szakértői csoport is. Vagy fordítva, honlap a csoportokhoz, de mindegy is. A lényeg, hogy konkrét kérdésekre kaphatunk szakértői válaszokat.

„Magyarország első, a várandósság, a gyermeknevelés, -gondozás és családi ügyintézés szinte minden szegmensének szakértőit összefogó támogató csoportja.
Több mint, 220 szakértő (és egyben gyakorló anya) várja kérdéseiteket a várandósság tervezésétől a gyermeknevelés mindennapjaiig, az egészséges életmódtól a jogi kérdésekig.
A csoport fő irányvonalait a mindenkori WHO-ajánlások, a bábai modell és a válaszkész gondoskodás alapvetései határozzák meg.
…Ez a csoport nem anyukás tapasztalatmegosztó csoport, itt a szakértők válaszolnak.”

(Forrás: Édesanyák szakértői csoport Fb csoport névjegye)

MOM WOW Fb csoport ★

A MOM WOW anyukákról írtunk tavasszal, hogy milyen ügyesen helyt álltak a Cápákban. És arról is, hogy a webshop mellett mindig van jótékonysági gyűjtésük és közösséget is építenek. Már a Fb csoport nevével is csak egyetérteni tudok: MOM WOW – Szerintünk minden mami szuperhős

„Szia Mami! Jó, hogy itt vagy!
Csoportunkat azért hoztuk létre, mert szerintünk bennünket mamikat összeköt egy láthatatlan erő, ami ismeretlenül is ismerőssé tesz minket. Különbözőek vagyunk, de sok érzés, tapasztalat és kétség közös bennünk. Ha van kedved velünk együtt nevetni és olykor sírni az anyaság mulatságos és ironikus pillanatain, csatlakozz hozzánk!
A szuperhős mamik csapatában egy olyan támogató, szerető és biztonságos közösségre bukkantál, ahol csupa olyan nő vesz körül, akik értik, min mész keresztül, mert ők maguk is benne vannak vagy végigcsinálták már azt, amivel te most épp küzdesz. Szerintünk sokszor már az a tudat is rengeteget segít, hogy tudjuk, hogy ez nem csak velük történik meg.
A legérdekesebb történetek alapján egyedi szöveges üzeneteket készítünk. Légy büszke magadra és oszd meg te is az élményeidet, és mi szavakba zárjuk neked a pillanatot, hogy mindig veled lehessen!
…. Kedvességgel, elfogadással, megértéssel álljunk egymáshoz!Merítsünk erőt egymásból, mert nem vagyunk egyedül!”

(Forrás: MOM WOW Szerintünk minden mami szuperhős csoport névjegyéből)

Anyatérkép ☆ ♥

Feketéné Kovács Judit nemcsak egy háromgyerekes anyuka, hanem mentálhigiénés szakember, művészetterapeuta, anyukás csoportok vezetője és állandó szakértőnk is. Őszintén és kedvesen, emberien és szakmaian áll hozzánk, anyukákhoz. Pontosan tudja, hogy miben vagyunk, és saját életén keresztül is támogatja az anyaságunk elfogadását, igazi megélését.
Az oldalát és a Facebook csoportját is érdemes követni, és persze olvasni a vele készült beszélgetéseket.

„Neked is döcögősen indul az Anyaság? Anyává válni nem egy pillanat műve… Az önismeret segít megtalálni a saját utad!”
(Forrás: Anyatérkép névjegye a Facebookon)

Power MOM Club

A Power Mom Clubról írtunk is külön a hónapban, a tanulni, fejlődni vágyó anyukák mekkája.

„Anyának lenni kétségkívül a világ legcsodálatosabb feladata! De szülés előtt senki sem beszél arról, hogy a sok gyönyörű pillanat mellett azzal is számolni kell, hogy az amúgy kétórás rendrakást innentől kezdve 10 percbe kell belesűrítenünk vagy hogy minden kabátzsebünk tele lesz „kincsekkel” vagy hogy a szennyes torony néha magasabb, mint mi és hogy jó pár évig esélytelen, hogy egyedül menjünk mosdóra.
Énidő? Az mi? Jogos a kérdés. Nyugi, létezik ilyen! Hagyd, hogy segítsünk Neked! Ha csatlakozol a Power Mom Club-hoz, akkor olyan online önfejlesztő workshopokat kínálunk Neked, amelyeket otthon, saját időbeosztásod szerint elvégezhetsz! „
(Forrás: powermomclub.hu)
Facebookon a közösség, a honlapon a kurzusok.

EGYEDÜL

Egyedülálló anyukák ★

Facebook csoport, „Páratlan anyukák virtuális közössége”

„Elváltál, vagy tán sose mentél férjhez… esetleg megözvegyültél. Az is lehet, hogy új társad nem a gyermeked édesapja… de gyereket vársz vagy nevelsz, és a felelősség, a mindennapok terhe rajtad.Biztosan találunk közös témákat, gyere, beszélgessünk!”(Forrás: Egyedülálló anyukák névjegy)

Egyszülős központ ☆

Az Egyszülős központ szerencsére egy létező hely, nem csak egy Facebook csoport.

„Ha egyedül neveled, itt közösséget találhatsz, beszélgethetsz, segítséget kérhetsz, megoszthatod azt is, ha jó és azt is, ha nehéz.”
(Forrás: Egyszülős központ Fb csoport névjegye)

MUNKAÜGYEK

Mompreneurs – magyar vállalkozó anyák ★

Igen, testületileg szeretjük ezt a csoportot, ami egy olyan hely, ahol vállalkozó anyukák gyűlnek össze. Lehet kérni segítséget, ötleteket, tapasztalatot. Meg lehet osztani kis lépéseink nagy örömét, lehet találni szakembereket. Vállalkozó anyukák egymás között. Fruzsi készített is egy bemutató cikket a csoportról, benne számos momp, azaz vállalkozó anyuka történetével.

„A Mompreneur az az anyuka, aki összehangolja a családi életet egy saját vállalkozással. Általában nagyon sok kérdés merül fel a vállalkozás indításakor vagy menetközben, amikor a Google már nem elég jó tanácsadó; de olyan is van, aki éppen csak egy jót beszélgetne hasonló ambíciókkal rendelkező anyukákkal.”
(Forrás: Mompreneurs Fb csoport névjegye)

Working Moms’ Project ★

Induló vállalkozások, programok és lehetőségek nagy gyűjtőtere ez a Fb csoport. Mindig érdekes látni, hogy ki mibe fog, merre indul. Lehet szurkolni egymásért, bátorítást adni, együttműködni.

„Gyerkőc mellett dolgozó anyukák csoportja, akiknek a munkái, ötletei, termékei, szolgáltatásai szülőknek szólnak! Osszuk meg egymással oldalunk linkjét, missziónk lényegét, mely a kisgyerekes szülőket hivatott elérni, és segítsük egymást kölcsönös megosztásokkal, játék marketinggel, ötleteléssel!”
(Forrás: Working Moms Project Fb csoport névjegye)

Folytatjuk!

A következő részben: Jóga, meditáció, spiritualitás, coaching és önismereti témájú csoportok listájában bogarászhattok.
A sorozat befejező része pedig szülés előtti és utáni csoportokat gyűjt össze.

SAJÁT KÖRÖK

És ha nem találsz szimpatikusat, mindig ott a lehetőség, hogy létrehozz egyet. Női körökből nem lehet túl sokat csinálni. A saját körök létrehozásához olvasd el az Alkoss kört c. írásunkat vagy a könyvajánlót – mindkettőben praktikus tanácsokat gyűjtöttünk össze.

KÖZÖSSÉGEKET GYŰJTÜNK!

Ha van saját közösségetek, amihez lehet csatlakozni, regisztráljátok bátran az ALL FOR MUMS oldalunkra. A „Közösség” kategória pont ezért jött létre, hogy legyen egy gyűjtőhelye a közösségeknek, és megtalálhassák a közösségeket kereső anyukák. Mert mi tényleg az anyákkal vagyunk!

all for mums

Photo by Anastasiya Gepp from Pexels