Időről időre beszélgetünk Feketéné Kovács Judittal az aktuális havi témánkról. Judit (Juci) anyaközösségeket szervez, édesanyáknak szóló csoportokat vezet már évek óta. Arra voltam kíváncsi, hogy ennyi tapasztalat után, mit gondol, miért működnek a női körök. Úgy gondolom, hogy van valami plusz abban, történik valami extra, amikor több nő egy közös ügyért összejön. Konkrét példákon keresztül látható ez a „varázslat”, de hogy mi vagy mik a titkos hozzávalók, azt nem sikerült megfejtenem, remélem most fény derül a titokra.

Évek óta vezetsz női csoportokat, kifejezetten anyukáknak szóló köröket. Van köztük hosszabb, rövidebb, vidéken, Budapesten, online és élőben, gyerekkel és gyerek nélkül, festős-alkotós vagy beszélgetős, szóval tényleg színes ez a paletta.

Feketéné Kovács Judit
mentálhigiénés szakember

Szerinted mik azok a különleges hozzávalók, amiktől megtörténik az a plusz, ami a női körök sajátja? Mi a varázslat? Mi a titok? Van titok?

Ez egy nagyon jó kérdés. Azt hiszem, hogy nincsenek standard összetevői, nincs egy kész recept, amelyet végig követve biztosan megtörténik a varázslat. Ha a saját Anyaság fókuszú önismereti csoportjaimra gondolok, azért mégis megoszthatok néhány tapasztalatot, amelyek sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy értékes és mély kapcsolódás történjen meg a találkozások alkalmával.

1. Sorsközösség.

Az első a sorsközösség. Az Édesanyáknak szóló csoportjaimat az Anyaság hozza össze. Azáltal, hogy van egy közös élethelyzet, tapasztalás, amit mindenki ismer, egy alapvető kapcsolat születik meg közöttünk. Legyen szó élő vagy virtuális találkozásról, azt érezhetjük, hogy jó helyen vagyunk, hiszen egy cipőben járunk, és magyarázat nélkül is megérthetnek bennünket.

2. Figyelem.

A másik a figyelem. Azt tapasztalom, hogy napjainkban ez az igazi csodaszer. Ritkán tudunk igazán figyelmet szentelni egy beszélgetésnek és mi magunk is ritkán kerülünk értő figyelem fókuszába. Egy csoportban ez maga a foglalkozás része, a figyelem, egymás meghallgatása pedig alapvetés. Azáltal, hogy a mi magunk el tudnunk mondani, meg tudunk osztani gondolatokat és többiek figyelnek Ránk, nagyon fontos szükségleteink elégülnek ki, akár beszélők, akár hallgatók vagyunk. Hiszem, hogy ez egy tanulási folyamat is, amelyben ismét rátalálhatunk az igazi kapcsolódás mivoltára.

3. Biztonságos tér

Ahhoz, hogy igazán mély beszélgetések születhessenek, meg kell teremtenünk egy olyan ítéletmentes légkört, amelyben kendőzetlenül oszthatjuk meg a gondolatainkat, érzéseinket. Ehhez biztonság szükséges, amelyet a résztvevőkkel együtt, a közösen megalkotott keretekkel alkothatunk meg. Egy csoport csak akkor tud hatékonyan dolgozni, ha mindenki biztonságban érzi magát. Ilyenkor lesz otthonos és megtartó a közösség és ilyenkor válik értékes élmények színterévé.

4. Ítéletmentes légkör – Elfogadás

Az ítéletmentesség több szempontból fontos eleme a jól működő csoportoknak. Lehet nem is gondolnánk, de nagyon sokat adhat számunkra is, ha másokkal szemben nem ítélkezünk. Az ítéletmentesség önmagában rejti ez az elfogadást, ami szorosan kapcsolódik ahhoz, ahogy másokkal szemben megnyilatkozunk. Ha képes vagyok elfogadó lenni a társammal, meghallgatni és befogadni, hogy Ő másként működik, akkor képes lehetek arra is, hogy önmagammal szemben se legyek olyan szigorú.

5. Bizalom.

Megtapasztalni, hogy bízhatunk egymásban igazán gyógyító erejű tud lenni. A csoportokon különleges kapcsolatok születnek a résztvevők között, különleges miliőt hozunk létre. Ez egy valóságos tanuló közeg, ahol ha szeretnénk, újra megtapasztalhatjuk, hogy léteznek még biztonságos kapcsolatok. Hiszem, hogy az itt megélt élmények segítenek majd más minőségben kapcsolódni az élet egyéb területén is.

6. Jelenlét

És van még egy érdekes adalék. Kicsit elcsépelt kifejezés már az Énidő, de valóban fontos. Amikor elköteleződünk egy csoport felé, akkor valóban időt szentelünk önmagunkra. Vállaljuk, hogy időközönként 60-120 percet, vagy egy napot (csoporttól függően) fókuszáltan önmagunkra szánunk. Ebben az időben pedig megengedem magamnak, hogy jelen legyek, nem foglalkozom semmi mással, nem járnak máshol a gondolataim. Csak ott. A jelenlét a hatodik.

+1 És azért kellesz hozzá Te is, mint csoportvezető…

Nem akarom a saját szerepemet túldimenzionálni. De valóban, kellenek a keretek, a szabályok, a megtartottság. A vezető szerepe sokszor a tér megtartását jelenti, végig ott van a figyelme a csoporton. Van, hogy alig kell megszólalni, épp csak egy-két átfogalmazást kérek a résztvevőktől. A határsúrolásokat persze mindig jelezni kell, mert ez a bizalmi légkör egyik fontos pillére. De ez a csoportvezetés-téma már egészen más vizekre vezet bennünket ?

Jó, legyen az egy másik beszélgetésünk témája.
Nagyon köszönöm, hogy összeszedted ezeket az összetevőket.  Jó látni, hogy mit lát egy szakember.

Örülök, hogy beszélhetek róla. Számomra igazi szerelem-hivatás ez. Akiket pedig meghívott a fenti gondolat és kipróbálnák a csoportjaimat, azok januártól ismét megtehetik a Perinatus Alapítvány keretein belül. Itt találhatnak róla bővebb információt: https://fb.me/e/1PQlurBzD


Photo by Adrienn from Pexels

Tags :