Anyának lenni már önmagában is szép vállalkozás, de sokan vannak, akik emellett saját cég alapításába is belefognak. A leggyakrabban azért, mert nem szeretnének visszamenni a kötött munkaidővel járó, szülés előtti munkahelyükre.

Kreatív ötletek, rég dédelgetett álmok valósulnak így meg, kihasználva a gyerekek délutáni alvásidejét, vagy az éjszakai műszakot… Vannak olyanok is, akik már kamaszokat nevelnek, így felszabadul egy kis idejük arra, amit igazán szeretnek csinálni. Oktatni, írni, sportolni, varrni, rajzolni, sütni, kertészkedni – és ebből pénzt is keresni.

Dellemann Erika gondolt egy nagyot, és néhány éve létrehozta a vállalkozóként dolgozó anyák közösségét. Ez lett a Mompreneurs csoport (vagy a mindenki által ismert becenevén MOMP csoport) a Facebook-on.

„A Mompreneur az az anyuka, aki összehangolja a családi életet egy saját vállalkozással. Általában nagyon sok kérdés merül fel a vállalkozás indításakor vagy menetközben, amikor a Google már nem elég jó tanácsadó; de olyan is van, aki éppen csak egy jót beszélgetne hasonló ambíciókkal rendelkező anyukákkal”- olvasható a bemutatkozásban.

Mivel én is tag vagyok, és elvarázsol a csoport kedvessége és támogató légköre, kíváncsi voltam, másoknak mit ad ez a közösség, miért léptek be, mit találtak meg itt.

Mi sem mutatja jobban a közösség erejét, mint hogy valaki ennek hatására lesz vállalkozó… László-Szőnyi Esztellával (Szella, a marketinges) ugyanis pont ez történt. „Felemelő látni, hogy bátorítják egymást a nők akár a pályaváltás kapcsán is, hogy merjenek belevágni. Több, mint 100 vállalkozó anyát segítettem már hozzá, hogy ügyesebben, okosabban marketingelje a vállalkozását, így nem csupán pénzben, de mentálisan is nagy segítség voltam nekik. Bátorítottam őket, hasznos tippeket kaptak, és én őszintén, kertelés nélkül megmondom, ha valami még továbbgondolásra, vagy finomításra szorul. Többtucat vállalkozó anyának ajánlottam tovább a csoportot, mert közvéleménykutatásra, és kezdő lökésre nagyon hasznos lehet” – meséli lelkesen Szella.

Dudásné Szerafi Anita – arculattervező és honlapkészítő, a Szera Webdesign tulajdonosa – szintén csak biztatni tudja azokat, akik a karrierváltáson gondolkodnak. Ő egyenesen „gyógyírnek” nevezi a MOMP csoportot, és inspirálni szeretne nőket arra, hogy édesanyaként, 30 fölött is lehet új fejezetet nyitni: „Fő végzettségem szociálpedagógus, munkatapasztalataimat nagy részét Görögországban és Angliában szereztem leginkább a szociális és egészségügy területén. Ezek a tapasztalatok formáltak, alakítottak azzá aki most vagyok. Ügyfeleim nagyrésze ebből a szektorból kerül ki. A webdesigner képzést úgy kezdtem el, hogy várandós voltam a második kisfiammal. Rengeteg munkával, éjszakázással, a pihenés és alvás feladásával járt, de megérte, hiszen egy sikeres vállalkozást indítottam útjára. Nagyon büszke és boldog vagyok. Valamilyen szinten elhagytam az eredeti pályámat, hogy a magam ura lehessek abban, amit tiszta szívből szeretek végezni.”

Hűvös Ágnes, a Karson Consulting munkatársa egészen a kezdetektől jelen van a MOMP csoportban. Sőt, aktivitása miatt a csoport alapítója egy plusz feladattal is megbízta: „Első körben kíváncsiságból léptem be, hiszen minden alakuló közösség izgalmas. Aztán elkezdtem bemutatkozni, kommentelni, és végül nagyon bevonódtam, mert Dellemann Erika megkeresett, hogy lennék-e a mentora a csoport felépítése során, én pedig szívesen elvállaltam. Ez egy rendkívül aktív és nagyon jól felépített, működtetett közösség. Nekem elsősorban nagyszámú kapcsolatot hoz, de a Karson ügyfelei közül is sokan innen kerülnek ki” – osztja meg Ágnes.

Ehhez Bodó Virág is tud kapcsolódni, aki immár 5 éve vezeti a BabyGarden Daycare – Családi bölcsi és miniovit. „A csoport rengeteg együttműködő partnert és sorstársat, egy igazi összetartó közösséget adott. Körülbelül 2 éve vagyok tag, azért léptem be, hogy hozzám hasonló hölgyekkel tudjak együttműködni vagy megismerkedni.”

Valentin-Gyurics Nikoletta majdnem 10 éve másodállású vállalkozó. Eddig főként EU-s projektekben dolgozott, de 2021 szeptemberében elindította az – ahogy ő fogalmaz – igazi szerelemprojektjét, coach-ként és mediátorként kezdett dolgozni. Pont emiatt a friss vállalkozás miatt lépett be a MOMP csoportba: Főleg a támogató légkört kerestem, és bejött a számításom. Kezdenek alakulni együttműködések is a csoporttagokkal, illetve én is kiemelném a sorstársi közösséget. A könyvelőmre is itt találtam rá” – osztotta meg.

Hasonlóan gondolkodik Imrik-Ferenczy Barbara, akinek két vállalkozása is van (a DiFerenczya és a RUNFree). Nemcsak ügyfelekre, partnerekre, de barátokra is lelt a csoportnak köszönhetően. „Kölcsönösen támogattuk egymást a Covid legnehezebb pillanataiban is, tapasztalat és információ csere szempontjából a legjobb vállalkozói csoport! Hálás vagyok, hogy létezik és a tagja lehetek” – osztja meg.

Sütő-Kicsák Krisztina 15 éve vállalkozó, a Várpalotainfónál foglalkozik lapkiadással, valamint apartman üzemeltetéssel és kiadással. „Ez egy hihetetlen segítő-támogató csoport, ahol a tagok nem fújják, hanem segítik egymást” – emeli ki a MOMP lét egyik alapját.

„A csoport nekem azzal ad a legtöbbet, hogy itt hasonló cipőben járunk (független attól, hogy ki hol tart épp a vállalkozásában), és a legfontosabb, hogy a többség megoldás fókuszú, ami szerintem nagyon nagy dolog” – teszi hozzá Zenkó Márti, aki különleges Csillagfestéssel foglalkozik.

Buzásné Kata a Nyúli tüzes chili háziasszonya már a csoport alakulásánál jelen volt, de bevallja, kezdetben sok olyan témát, kérdést talált, amik neki éppen nem voltak aktuálisak. Ezért türelmetlen lett. Az utóbbi időben viszont újra megtalálta a helyét, és szépen gyűlnek az együttműködései is a csoportnak köszönhetően. „Felismertem, hogy nyitnom kell mások felé, nekem ez a legfontosabb tanulás a csoportban” – összegez.

Móricz Eszter csak idén indult el a vállalkozás útján, Gyermek Iránytű címmel tart coachingot és iskolafelkészítő foglalkozásokat gyerekeknek. „Szívügyem az egyéni képességfejlesztés, az egyéni hang megtalálása és ápolása. Egy ismerősöm javaslatára lettem a csoport tagja, és úgy érzem nagyon jól döntöttem. Rengeteg inspirációt és plusz információt kapok itt. Sokszor egy-egy csoporttag kérdése indítja el bennem az új gondolatot. Nekem elsősorban abban segít, hogy a munkám szakmai oldalán kívül el tudjam fogadni a vállalkozói léttel járó fontos (vagy kevésbé fontos) feladatokat, látva azt, hogy rengeteg sorstársam van. Ebben a közösségben tudom, hogy van hova fordulnom a kérdéseimmel. Kettős az öröm, hiszen jól esik, ha én tudok valakinek hasznos információval szolgálni, és az is jól esik, amikor másnak fontos az, hogy válaszoljon a kérdésemre” – meséli Eszter.

Bartha-Becskei Zsuzsanna a coaching más irányával foglalkozik, nyelvi coachinggal (Ambriel Coaching). Számára a biztonságos légkör az egyik fő pozitívum, és kiemeli, hogy a csoport példát is mutat számára: „Rengeteg motivációt, tudást, tippet köszönhetek neki. Célom, hogy egy hasonló közösséget hozzak létre angoltanulóknak.”

Ha olvasás közben felismerted, hogy Te is Mompreneur vagy, esetleg még csak kacérkodsz a vállalkozói léttel, ITT tudsz jelentkezni a Facebook csoportba. Érdemes meglátogatni a MOMP weboldalát is, ahol szintén gyümölcsöző együttműködések születhetnek anyák között. Néhány hónapja mi is itt adtuk hírül, hogy elindul a szolgáltatói gyűjtőoldalunk, az ALL FOR MUMS, és csupa támogató visszajelzést kaptunk. Jó ezt megtapasztalni egy olyan világban, ahol anyaként sokszor csak a számonkéréssel, kritikával, negatív minősítéssel találkozik az ember lánya…

/Fotók: Unsplash/