Előttünk a nyár azon része, amit igyekszünk még tartalmasabban kihasználni és elraktározni az év hátralévő részére. Sokan indultok most nyaralni, vagy vagytok otthon a kisebbekkel. Ha kifogytál az offline játék ötletekből, akkor itt olyanokat találsz, ami segít lekötni a kisebbeket és közben hasznos rákészülés is az iskolára. Micskei Detti ötletei.

Játsszunk és fejlesszünk egyszerre!

Ezek a játékok nem csak azért jók, mert offline játszhatóak, azaz digitális eszköz-mentesek, hanem igen sokrétűen fejlesztenek is. Szabálykövetés, vizuális memória, kitartás, különbségek megtalálása, beszédhanghallás fejlesztése – ezek olyan dolgok, amire az iskolában igen nagy szüksége lesz gyermekednek, de talán kevesebbet hallani róluk. Nézzük is, milyen játékokkal foglalhatod le őket!

Kártyázzatok!

A kártyajátékok kis helyet foglalnak és nagyon jókat lehet velük játszani. Ha olyat választasz, ami készséget is fejleszt, azzal segíted gyermeked fejlődését.
Óvoda vége felé nagyon sok kisgyerek érdeklődik már a betűk iránt, szeretnék megérteni az olvasás misztériumát.

Jobban belegondolva a számokat sem titkolod el az iskoláig, nem igaz?

Persze ez közel sem azt jelenti, hogy tanítsd meg olvasni és írni iskola előtt, erre nincs is szükség. Viszont a betűkkel megismerkedhet, ha kíváncsi, hiszen a modern pedagógia szerint az érdeklődés az, ami megkönnyíti a tanulást. Éppen ezért a motivációt érdemes fenntartani.
Például a nyomtatott nagybetűket könnyű megjegyezni és lemásolni, a kisgyerekek ezekkel már találkoztak a mesekönyvekben, feliratokon és táblákon. Sok gyermek imádja másolgatni őket, nyugodj meg: ez természetes és jó dolog. Sok, az iskolához szükséges készséget fejleszt.

És ha játszani is szeretnétek velük, akkor ezt a betűs multikártyát magatokkal vihetitek a strandra, a nyaralásra, de természetesen otthon is hasznos kikapcsolódás.

A gyermek korának megfelelően variálhatod a lehetőségeket:

 • betű-kép összepárosítás 3-4 éves kortól,
 • memóriajáték 4 éves kortól,
 • Fekete Péter 5 éves kortól,
 • szókirakó 6 éves kortól.

A kormegjelölés tájékoztató jellegű, a gyermekek érdeklődése és képességei igen eltérőek lehetnek, nem lehet éles határokat húzni. Az sem baj, ha egy 3 éves gyermek szókirakózik, de természetesen ez nem gyakori.

Jó ráhangolódás az iskolára, hiszen a betűk által megismerik a beszédünket felépítő hangokat és megtanulják elkülöníteni azokat. Ez azért fontos, mert jelentősen megkönnyíti az olvasástanulást, sőt, akár teljesen helyettesítheti is azt. Továbbá jobb lesz a helyesírás, a szövegértés és mindezek következtében pedig a tanulási eredmények is. Ezek olyan tények, amiket hazai és nemzetközi olvasáspedagógiai kutatások bizonyítanak.

A digitális kor miatt ezen a téren a mai gyerekek nagy elmaradást mutatnak azoktól a múlt századi gyerekektől, akikre az iskolarendszert szabták. Amíg az iskola ezt nem veszi figyelembe, addig különösen fontos, hogy szülőként erre kiemelten odafigyeljünk. Ne halogassuk az iskoláig, hiszen az iskola úgy kezeli, hogy ez a képesség már rendelkezésre áll.

Betűk kártyajáték – offline és eszközmentes program

És mindezt játékosan is lehet fejleszteni, sőt csak úgy érdemes! Ha éppen nincs nálad semmilyen eszköz, vagy autóban nem tudsz kártyát elővenni, netán sorban álltok és fogy a türelem, akkor dobd be ezt:

Fülelj!

Tudnod kell, hogy a beszédhangok felismerése (hangtudatosság) egy folyamat és időre van szükség a fejlődéshez, ne legyél türelmetlen és ne erőltesd. Napi pár perces játék elegendő és erős fejlesztő hatású.
FONTOS, hogy ne azt mondjuk, hogy eL, hanem csupán a hangot próbáljuk meg hosszan hangoztatni, valahogy így: LLL.
Ha ismered gyermeked érdeklődését, azzal még tovább fenn tudod tartani a figyelmét. Kérdezz az érdeklődési körének megfelelő szavakat (pl.: állatok, dínók, mesefigurák, autómárkák, stb)!

Fülelj 1.0

A szótagolási képesség viszonylag hamar elkezd kialakulni a mondókázás, éneklés kapcsán és igen fontos lesz majd az iskolában az elválasztás miatt. Tapsoljon minden szótagra egyet, vagy lehet dobbantani a térdén/fején (az legalább vicces is 😀 ), vagy akár csettinteni, ha az megy. Tapsold el azt, hogy lámpa (lám-pa)! Kopogd el azt, hogy autó (a-u-tó)!

Fülelj 2.0

Menetközben szórakoztasd a gyermeked ilyen kérdésekkel:

 • Milyen hanggal kezdődik a neved?
 • Milyen hanggal kezdődik a lámpa?
 • Milyen hanggal kezdődik az autó?
 • Nálunk például most az autómárkákra vannak ráfixálódva, ezért én ilyet kérdezek: Milyen hanggal kezdődik a pözsó?

Ha netán ez már megy, akkor jöhet a következő lépcső:

Fülelj 3.0

Az előzőeknél egy kicsit nehezebb a következő pálya, de ez is szükséges a fejlődéshez.
Kérdezz rá a szavak utolsó hangjára!
Magánhangzókat eleinte könnyebb kihallani, mint a mássalhangzókat, ezért először magánhangzókra végződő szavakat keress.

 • Milyen hangra végződik a neved?
 • Milyen hangra végződik az autó?
 • Milyen hangra végződik a fagyi? És így tovább.

Fülelj 4.0

Ha nagyon profi a páciens és az előzőek meg se kottyantak neki, akkor jöhet a beugratós kör!
Kérdezz rá a belső hangokra, például így:

 • Hallasz a lámpában C (ejtsd: ccc, nem cé) hangot?
 • Hallasz az autóban U hangot?
 • Hallasz a fagyiban R hangot?

Legyen olyan is, amikor benne van az adott hang és olyan is, amikor nincs.
Érdemes először jól megkülönböztethető hangokat választani, ezért kérdeztem azt, hogy van-e lámpában C, nem azt, hogy van-e benne B? Ugyanis a B és a P nagyon hasonlóan hangzik.
De a hallás fejlesztéséhez ez is szükséges, ha jól megy, kérdezhetsz ilyeneket is, csak talán ne ezzel kezdd!

Fülelj 5.0

Na jó, ha esetleg ez se okoz gondot, akkor keményítsünk be és adjuk fel neki a leckét:

 • Az autó A hanggal kezdődik?
 • Eszedbe jut valami, ami A-val kezdődik? Pl. ajtó, ajándék, asztal. Hadd’ járjon az agya, ez remélhetőleg lefoglalja.

Mindezt, autóban, repülőn, vonaton, buszon, sétálva, sorban állva, főzés közben, sőt a strandon is játszhatjátok!

Betűk kártyajáték – akár a strandon is játszhattok vele

Ha segítségre, ötletekre van szükséged, ajánlom a BETŰK? KÉPBEN VAGYOK! könyvet, ami abban egyedülálló, hogy a betűk és a betűk mellett álló képeknek nem csak a kezdőhangja, hanem az alakja is megegyezik. Felkelti a figyelmet, könnyű vele a tanulás és biztosabb a megszerzett tudás. Már az oktatásban is bizonyított. Hasznát fogjátok venni otthon és az iskolában is!

Ha pedig ovisoknak való komplex fejlesztő feladatlapokat keresel, akkor a https://bolt.betuk.hu/hasznos oldalon találsz ingyen letölthető, nyomtatható gyakorló feladatokat, amit magatokkal vihettek, bárhova is indultok.

Tartalmas nyarat kívánok!

Micskei Detti


Photo by Artem Podrez