Sokszor hallunk mostanában a fast fashionről, melynek ellenpólusaként szokták emlegetni a slow fashiont.
Pedig az sokkal több ennél.

A slow fashion, nyers fordításban „lassú” divatot jelent. Ez a tudatos, fenntartható divat elnevezése, mely nem csak divatcégeket, hanem tudatos vásárlókat és egy egész világszemléletet is magába foglal.
A slow fashion egy fenntartható lépés, le a túlfogyasztás útjáról, át a tudatos fogyasztóéra. Anyaként kiemelten fontos számomra, hogy át tudjam adni a kisfiamnak ezeket az értékeket. Ezt pedig úgy tudom a legjobban megtenni, ha én is eszerint élem a mindennapjaimat… Egy háromévest oktatni a slow fashionról nem annyira tudok, de ő nagyon jól látja, hogy hogyan éljük meg mindezt a hétköznapjainkban.

A lassú divat a ruhacégek, gyártók szempontjából környezetileg fenntartható gyártást, minőségi termékeket, kevesebb kollekciót (általában évi 2-4-et), kisebb gyártási volument, átláthatóságot és magas etikai standardokat jelent.

A vevő szempontjából pedig nemcsak tudatos vásárlói viselkedést, de egy tudatosabb, környezetkímélő életvitelt értünk alatta. Azt, hogy merjük használni, amink van, merünk használtan vásárolni, ha pedig újonnan veszünk valamit, keressük a saját életszemléletünkkel egyező gyártók ruháit. Ez utóbbiakat találod meg a Zöld gardróbban is, az én kis webshopomban.

A slow fashion valahol egy érdekes visszatérés a múlthoz, a gyökerekhez.

A slow fashion valahol egy érdekes visszatérés a múlthoz, a gyökerekhez, amikor a nagy divatcégek is évi két kollekcióval dolgoztak (őszi-téli és tavaszi-nyári). Amikor még a ruha érték volt. Amikor sokáig hordtuk a megvásárolt darabjainkat, sőt örököltük őket idősebb rokonainktól. (Ez mondjuk a gyerekruháknál sokszor ma is nagyon jól működik.) Amikor, ha elszakadt megvarrtuk, ha kifogytuk, bevetettünk belőle, ha kihíztuk, kiengedtük.

És visszatérés önmagunkhoz is.

És visszatérés önmagunkhoz is. Ahhoz, amikor a saját öltözködési stílusunkat keressük, nem trendeket követünk. Amikor a saját értékeink szerint vásárolunk, nem pedig a pörgésért, a szórakozás vagy az időtöltés kedvéért.

A slow fashion nemcsak a divatipar jövője, de a miénk és gyermekeinké is. A környezettudatos és etikus világszemlélet a Földünk, a most rajta élő emberek és a következő generációk közös érdeke.

De hogyan lehet mindezeket lefordítani a mi hétköznapjainkra? Hogyan lehet neked és nekem fenntartható ruhatárunk úgy, hogy közben élvezzük is? Erről fog szólni ez a cikksorozat.

zöld ruhatár

Photo by Dziana Hasanbekava from Pexels