Ősszel gyakran jut eszembe Párizs, biztosan Ady és Verlaine miatt, az ő őszi verseik egyszerűen kitörölhetetlenül beíródtak az elmémbe, az első lehulló falevelekkel menetrendszerűen előbukkannak emlékeim feneketlen kútjából. Évről évre eljön az az őszi délután, amikor kinézek az ablakomon és robotpilótaként kántálom is az ismert szavakat: Ősz húrja zsong, Jajong, busong…
Mire a végére érek, fázni kezdek, valami igazán szívet melengetőre vágyom, egy igazi francia uzsonnára, chocolat chaud-val és far bretonnal. A far breton nekem kedves emlék, így nyilván könnyen vált ki belőlem jó érzéseket, de mivel gyakorlatilag egy egybesütött palacsinta, szerintem mindenkinél működik a varázslat. A palacsintához többnyire jó emlékeink kötődnek.
Előveszek egy sütőtálat, hagyományosan téglalapformájú, magasabb peremű tálban készítik, de ha nem ragaszkodunk az eredeti breton formához, akkor bármilyen hőálló tál megteszi. Vajazzuk jól ki a tálat.
Egy zacskó kimagozott aszalt szilvát (kb.20-25db) rakosgassunk szét a tál alján.
És hallgassuk meg a verset Charles Trenet előadásában eredeti francia verzióban dalolászva és vegyük elő azt az edényünket, amiben a palacsintatésztát szoktuk kikeverni.
4 tojást, 90 gr lisztet, 1 csipet sót elkezdünk simára keverni 500 ml tejjel (lehet növényi is természetesen), idáig mint a palacsinta. Amikor már sima, akkor hozzákeverünk 100 gr cukrot. Mivel ez egy francia recept, természetesen vaj nélkül el sem képzelhető, így még tegyünk hozzá 60 gr olvasztott vajat, és keverjük el.
Ha van kedvünk tovább bolondítani, akkor beleszökhet még egy leheletnyi vanília, ahogy Párisba az Ősz.
Öntsük az egész miskulanciát a szilvákra, és csússzantsuk be a 200C-os sütőbe a tálat szépen nesztelen.
Mire 40-50 perc múlva, a mennyei illatok nyomán családtagjaink is kiváncsian a konyha felé veszik az irányt, addigra még egy jó chocolat chaud-t is a kezükbe nyomhatunk.
Még több receptre vágysz? Keresgélj kedvedre a Már megint a konyhában rovatunkban!