A mandala szó szanszkrit eredetű, jelentése kör, amely a tökéletesség, az EGÉSZ szimbóluma. Évezredek óta használatos meditációs eszköz, a keleti és nyugati kultúrában, díszítőművészetekben a mai napig fontos szerepet játszik. A vallási és a spirituális hagyományok régóta használják ezeket a mintákat a tudat tágítására, gyógyításra. 

A mandala nem mindig kör alakú, de mindig a külső és belső világmindenség sűrített mása. A szabályos, ritmikusan ismétlődő színek, minták képesek az élőlények energiarendszerét befolyásolni, megfelelő hullámhosszra állítani, és az agyféltekék között harmonikus összeköttetést teremteni. Ezáltal nyugtat, regenerál, beindítja a szervezet öngyógyító képességét. Minden egyes mandala színeket, fényeket sugároz, mely kiegyensúlyoz és harmonizál, erővel tölt fel és ez a környezetünkben élőkre is pozitív hatással van. Tisztítja és energiával tölti fel a teret, gyógyító energiája segít abban, hogy a lélek is olyan egész, kerek és önmagában nyugvó legyen, mint maga a mandala. A színek, a formák és szimbólumok ereje segít megtalálni a helyes utat, a megoldásokat.  

Mivel nálunk a Január a jutalomhónap, és a feltöltődés jegyében telik, ezért most egy csodálatos csakra-harmonizáló mandalát mutatunk be, és ezzel kapcsolatban beszélgettünk D. Illés Gabriella mandalafestővel.

„Mára elég közismertek lettek a csakrák, sokan tudják, milyen fontos szerepeket töltenek be. Mesélnél róla egy kicsit, hogy ez a képed mitől ilyen különleges?”

„A csakrák a keleti misztikus tanítások szerint az ember energiaközpontjai. 7 fő csakrát különböztetünk meg, melyek a fizikai test különböző részeivel, szerveivel, idegeivel állnak összeköttetésben. A csakra szanszkrit szó, jelentése kerék, ami az energia forgására utal ezekben a központokban. Ha ez az áramlás zavart szenved, az érintett testrészek, szervek megbetegedhetnek. Ez a csakra-harmonizáló mandala képes az élőlényeknek és a térnek az energiarendszerét befolyásolni, megfelelő hullámhosszra állítani, és az agyféltekék között harmonikus összeköttetést teremteni.”

Számomra már az is harmonizáló hatású, hogy csak ülök és nézem a mandaláidat. Neked milyen élmény a készítésük, a mandalafestés?

„A festés számomra egy meditáció! Amikor leülök a festőasztalomhoz, nyugalom járja át a testem, a megérkezés élménye kerít hatalmába. Nem tervezek, hanem engedem, hogy „megszólítsanak” a formák és a színek. A kezemet egy felsőbb energia vezeti, s ilyenkor megszűnik a tér, s az idő. Csak a most van, csak a pillanat. Nincs jó vagy rossz, szép vagy csúnya… Minden úgy jó, ahogy van! Mintha úsznék a színekben… Felemelő boldogság érzés!”

Azt hiszem, mindannyian ilyen munkát kívánunk magunknak, amiben ennyire el tudunk merülni. Egyébként a munkáidat mennyire használod saját magad megértésére, egyfajta tükörnek?

„Amikor elkészül egy mandala, s egészében rátekintek, akkor tudom magamat is kontrollálni, hogy milyen állapotban vagyok mentálisan. Ugyanis a színek és a formák egy-egy életterületet ölelnek át, így ahol kritizálnám a képet, azon a területen lehet nálam éppen nehézség. Ez lehet érzelmi, testi, vagy éppen csak hangulati. Ez egy jó játék, ahogy az egész életünk is az! Csak meg kell találnunk magunkat benne!”

Aki szeretne részletesebben elmerülni a témában, az alkotó oldalán bőven talál olvasni- és nézegetnivalót is.
További jó böngészést és aktív feltöltődést kívánunk!                                       


Fotók: D.Illés Gabriella