Végre hivatalosan is beköszöntött a tavasz. És múlt vasárnap, a tavaszi napéjegyenlőséggel karöltve, igazi lomtalanítós, rendrakós, takarítós energiák is érkeztek. Hát mire várunk még? Tavaszi nagytakarításra fel!

Nem eszik olyan forrón?

Sokfélék vagyunk. Van, aki a takarítás szótól is lázba jön, és számára nem csak hobbi, de már-már életforma ez a nemes tevékenység. Na ő nem jönne zavarba, ha a Szép házak fotósa bekopogna egy semmilyen csütörtök este. Ők a „házitündérek”, a társadalom kb. 0,5%-a, közülük én is csak egyet ismerek.

Aztán van a középmezőny, a „normálisok csapata”, már jóval nagyob arányban. Ők azok, aki előbb-utóbb minden helyiségbe elérnek, előbb-utóbb minden ruhát megtalálnak, előbb-utóbb elpakolják a téli ruhát és azért a hűtőből se mászik elő semmi túl sűrűn.

És van, aki „jajj, neeee” kiáltja a takarítás szó hallatán és hanyatt-homlok menekül a porszívó, a felmosó és az összes tisztítószer elől. Na leginkább nekik szól ez a cikk.

A takarítási attitűdünk kiválóan ábrázolható ezen az igen kifinomult, egyenletes eloszlású függvényt ábrázoló grafikonon:

Így takarítunk mi. (nem reprezentatív mintán végzett felmérés alapján)

Jó, ez nyilván csak vicc, de mielőtt belevágunk ilyen tavaszi nagytakarításfélékbe, szerencsés az esetleges karókat is eltávolítani innen-onnan…

Mert valóban időszerű a dolog. Beköszönt szépen a tavasz és bizony még a csillagok is úgy állnak, hogy támogassák ez effajta tevékenységeket. A lomtalanítást, rendrakást, nagytakarítást.

Van, aki ennyire szeret takarítani… Na ők vannak kevesebben (Jóbarátok, 7. évad 12. rész)

Amint kint, úgy bent

„Amint kint, úgy bent” – mondta annyiszor a jógatanárom, hogy már nem is kérdés, hogy minden, ami a környezetünkben megjelenik, belül is nagyon hasonlóan fest. És fordítva. Így már érthető az is, ha valaki a lelki felindultságában nekilát rendet teremteni maga körül. Mert ahogy az egyik rendeződik, jön vele a másik is.

Egyik kedvenc filmjelenetem a Mindenható c. filmből származik, amikor a főhősünk – Bruce Nolan (Jim Carrey) már mindent alaposan összekuszált, amit csak lehetett, és kétségbeesésében szalad visszaadni a hatalmat Istennek (a zseniális Morgan Freeman-nek), és kéri, hogy hozza helyre, amit olyan nagyon elkalapált. Erre Isten nem csinál mást, csak tovább takarít. Majd együtt mossák fel a becsületes méretű helyiséget, és csodák csodája, a művelet végére a világ összegubancolódott sarka is kiegyenesedik…. Na ilyesmit várok én is a tavaszi nagytakarítás-rendrakás-lomtalanítás hármasától. Egy szebb világot mindenfelé.

Semmi túlgondolás. Csak takarítás. (részlet a Minden6ó c. filmből)

Mivel kezdd, ha egyáltalán semmi kedved nincs hozzákezdeni?

Nézz filmeket! Tessék? Igen, nézz filmeket, vagy olvass. Könyvet vagy blogot. Netalántán hallgass podcasteket.
Mert mindegyikből vannak kiváló ösztönző alkotások, listázok is néhányat, ami nekem bevált és kiebrudalt a kanapé rejtekéből.

  • Netflix: Minimalism / Less is Now

Két hasonló dokut is találsz a Netflixen, ami bemutatja többet között a The Minimalists srácokat, akiket januárban Gyöngyvér is említett a kedvenc minimalistái között. Na ezektől a filmektől egészen biztosan el fog menni a kedved a mindenféle cuccok felhalmozásától, mert ad egy nagyobb perspektívát, bemutatja, hogy milyen birkamód élünk és hajszoljuk a teljesen felesleges holmikat.

  • Netflix: Marie Kondo Collection

Ezzel az aranyos japán rendtündérrel két sorozat is készült, A Tidying Up with Marie Kondo és a Sparking Joy with Marie Kondo. Hibátlanul rá lehet kattanni. És egy idő után már be is megy az ember bőre alá a rendrakás sorrendje (ruhák, könyvek, papírok, miegymás és kincsek), csak úgy, mint a legpraktikusabb hajtogatási technikák.

  • Podcast: A tavaszi ruhatár és a minimalizmus jegyében

Kelemen Nóra cikkeit és blogját is nagyon szeretjük, mert minimalista és zöld egyszerre. Még a tavaszi ruhatárról is készített vele Andi egy podcastet, katt a képre, és hallgasd meg:

  • Podcast a Csend gyakorlásáról – Molnár Mónival
  • Könyv: Rend a lelke mindennek

Akármilyen hihetetlen, de több könyv is megjelent ezzel a címmel. Az egyik Marie Kondo könyve, amiről ebben a cikkben is olvashatsz. A másik pedig egy jó régi darab, én egy 1999-es kiadásba botlottam rendrakás közben. Ennek a szerzője, Karen Kingston, sokat foglalkozik a tértisztítással, a kacatokkal, a feng shuival, a szervekkel és az elme csendjével is. Igen, ez egy jó 20 éves könyv!

„Azért olyan hatékony a tér megtisztítása, mert miközben rendbe rakjuk a környezetünket, rögtön megindul a hasonló változás bennünk is. Körülöttünk minden, de a főképpen az otthon világa, tükrözi benső világunkat. A lakásban történő változások kihatnak az életünkre és a lehetőségeinkre. Az energia könnyed, eleven áramlása harmóniát hoz számunkra, és teret ad az új lehetőségeknek.”

Karen Kingston: Rend a lelke mindennek, 1999, Édesvíz Kiadó

Gyerekkel esélytelen?

Tudom, nekem is van két, igen rendetlen, mindent széjjelhagyó, egypercalatt tornádóként működő ovisom.
Marie (ennyi közös idő után már hívhatom így) azt mondja az egyik részben, hogy a gyerekeket is lazán vonjuk be, mert szeretik a hajtogatást. Nosza fogtam a 3 és a 6 éves tesztalanyokat és újrahajtogattuk a ruháikat. Kikerekedett szemmel néztem, hogy mennyire oda voltak a folyamatért, és vannak a mai napig. Még egy minimál kis mondókát is pattintottunk a hajtogatáshoz, és ezzel feltettük a koronát az ügyre. Így lettem Marie Kondo-hívő, végérvényesen.

Hogy jön ide a böjt és a csend?

Milyen érdekes, hogy a holmiink közötti szelektálás sokszor akaratlanul is együtt jár az ételeink közötti szelektálással is. Ahogy az otthonunkban felszabaduló tér és rend helyet ad a kreativitásnak és a töltődésnek, úgy a böjt is – az egyes ételek kihagyásával vagy időben korlátozásával – lehetőséget ad arra a testünknek, hogy ellássa a feladatát és méregtelenítse a szervezetünket.

A csend pedig – a külső ingerek szelektálásával és a beszéd korlátozásával – segíti a gondolataink és érzelmeink letisztulását. Ugyanaz a folyamat jelenhet meg életünk minden területén, ha hagyjuk.
Már megint oda lyukadunk ki, hogy a kevesebb nyer. Mindenben.

Ez az egész rendteremtéses, szelektálásos folyamat nem hagyja érintetlenül a mi munkánkat sem. Mert minden téma bemegy a bőrünk alá, ha akarjuk, ha nem. Így a MUM Park működését is darabokra szedjük, átnézzük. Szelektálunk, eltüntetjük a porcicákat és kifényesítjük az ablakokat. Hagy jöjjön be a tavaszi fény.