Habár nagyon vártam a januári témánkat, a Slow-Detox-Minimál munkacímen futó heteket, sose gondoltam volna, hogy ez lesz az eddigi kedvencem. Elmesélem, hogy mi történt.

A MUM Parkon minden téma egy egész hónapon át fut, de nekünk ez legalább 40 napot jelent. Ez egy különleges intervallum, ennyi idő alatt már tényleg az ember bőre alá tud menni, amire koncentrál. 
Nekem pedig különösen jó dolgom van, mert minden cikket elolvasok, és így egészen biztosan nem hagyok ki semmi fontosat.

Keresgéltük a túlhajszoltságunk okát. Fogtuk a technikára és a felgyorsult világra, a vélt és valós elvárásokra, a elégedetlenségünkre…
Akárhogy is, mindannyian érezzük, hogy mennyivel jobb a kovásszal sülő kenyér, a saját tempóban történő futás, és mennyivel jobb januárban a takaró alá bújni, mint szaladgálni mindenfelé.

Olyan érdekes, hogy sokszor a KEVESEBB vagy az EGÉSZEN KICSI dolgok jelentik a többletet.
 • Gyöngyvér mesélt nekünk arról, hogy miken ment keresztül a minimalizmus révén, hogyan lett a minimálból zero waste, és megosztotta velünk azokat a kiváló és inspiráló hazai és külföldi forrásokat, amikből ő is olyan sokat merített. Még az új szakmáját is!
 • Gyömbi Hygge-sorozata pedig lépésről lépésre vezetett minket végig a menő és igen békés dán életérzésen, amit mostmár talán helyesen ki is tudunk mondani. Bevallom minden olyan pontnál megveregettem a saját vállamat, aminek egy morzsája akár, de megjelenik az életünkben.
 • Andi – érthető módon – tanácstalanul nézett szét a gyerekek gyűjtőszenvedélye miatt.
 • Mártinál a saját tempó győzött a versenyszellem felett.
 • Fruzsi cikkéből kiderült, hogy jön össze egy mazsola és a mindfulness.
 • Blanka szerintem megvalósítja a lehetetlent és bevált (=lopnivaló) praktikáival csatát nyer a gyerekek mindent betöltő rendetlensége ellen.
 • Kelemen Nórának hála kipróbáltuk a minimál rovatot, köszönjük a vendégcikkeket az Egy minimalista naplójának!
 • És végül, mintegy összegezve a hónapunk tanulságait, Enikő 10 pontba rendezte, hogyan lehet a saját határainkat tiszteletben tartva, ezt-azt egyszerűsítve, békés, örömteli életet élni. Ez itt a második, de mind a tízet jó szívvel ajánlom.
Az örömteli élet 10 lépése – ez itt a 2. – Csillag Enikő írása
Megkérdeztünk olyanokat, akiknek hivatása a rend és a slow.
 • A Rendberaklak Szabó Julcsijától nemcsak rendrakási tanácsokat kaptunk, de ha már úgy jött ki, a hírlevél linkjeit is RENDBE szedte, köszönet érte!
 • Jókai Niki a külső és belső rend összhangjáról mesélt, és időnként aggódva néztem körbe a lakásban, mert valóban, minden szava talált, erről szól a minden REND benn.
 • Andi és Krajcsó Nelli, a Slow Budapest mozgalom alapítójának beszélgetését pedig minden szülőnek felírnám, mert a beszélgetésből az is kiderült, hogyan gyakoroljuk az elégedettséget és hogy van esély ÖRÖMTELI és nomális ritmusú életet élni, napjainkban is, gyerekzsivalyos családban is. ♡♡♡

És egyszer csak REND lett kint és bent...

Lehet, hogy a válasz a természet ritmusa és a saját tempónk lenne?

Könnyen lehet, mert hiába szeretnénk valamit nagyon, ha nem támogatja az időszak. Vagy hiába szeretné az edzőnk, hogy legyünk a legszuperebb versenyzők, ha mi csak futni szeretnénk, nem érmeket szerezni?
Bízom benne, hogy ennek a hónapnak a tanulságai maradnak velünk, mindig, és segítenek nekünk lassabban, békésebben élni.

Vajon megtanultuk, hogy mennyi az ELÉG?

Ha Téged is elkapott a hév, tetszeni fog ez a minimalista stílusú tartalomjegyzék is:

ARANYFONÁL · DETOX LIGHT · ELÉG · FEHÉR FOLTOK · FIGYELJ BEFELÉ · GYŰJTÖGETŐ GYEREKEK · GYEREKSZOBA · HYGGE · KAPSZULARUHATÁR · KOVÁSZ · MAZSOLA · MEDITÁCIÓ · MÉREGTELENÍTÉS · MINDENRENDBENN · MINDFULNESS · MINIMALIZMUS · MINIMÁL · ÖRÖM · REND · RENDBERAKLAK · SLOW · SLOW BUDAPEST · TEMPÓ · UGYANMÁR · ZERO WASTE

Kedvenc januári programom: egy takarót kötök

Kiemelt kép:Photo by Karolina Grabowska from Pexels; Photo by Caroline Feelgood from Pexels;