Mi az anyákkal vagyunk.

minden ami gasztro

már megint a konyhábanútkereső

Az újrakezdés neve: gasztro

Kanyargós vagy egyenes, kényelmes kitérőkkel teli vagy hirtelen: mindenféle út vezethet újrakezdéshez. Egy olyan állapothoz, amikor azt érezzük, valamit be kell fejeznünk, és egy nagy lapozásra van szükség Életünk könyvében. Most olyan történeteket gyűjtöttem össze, amiknek a főszereplői a gasztronómiában

konyhai bakik
már megint a konyhában

Fő a fejem… na, ezt süsd ki!

Ismeritek-e azt az érzést, amikor valami nagyon finomat szeretnétek főzni, és nagyon nem úgy sikerül, ahogy elterveztétek? Biztos mindenkinek van egy túlsütött vagy túlfőzött vagy túlfűszerezett vagy becsomósodott vagy odaragadt vagy éppen nyers vagy ilyen…vagy olyan…vagyis nem tökéletesen elkészített étel-története… Nekem

anya főz
már megint a konyhában

Anya, megfőzöd a kedvencem?

Sokáig azt gondoltam, hogy nem tudok igazán jól főzni…ez persze a lehet, hogy a szokásos maximalizmusomból vagy éppen kishitűségemből fakad, ez a kettő talán össze is függ, de mindegy is, a lényeg, hogy bár csináltam a dolgomat, gyerekek, vásárlás, háztartás,

konyhai kalandok, receptek, sztorik

saksuka
már megint a konyhában

Lecsó csavarral

Ahogy haladunk a nyárból kifelé, és megjelennek a hűvösebb reggelek/esték, gondolkodás nélkül kezdünk el rétegesen, melegebben öltözködni. Ilyenkor még nem kerül elő az őszi-téli ruhatár, csak egy-két kiegészítő, melegebb pulcsi, ami feldobja a hangulatot és melegséggel tölti fel a fázós

már megint a konyhában

Aszalni jó

Biztosan minden háztartásban lehetne versenyeztetni a legkihasználatlanabb konyhai eszközöket, nálam egyértelmű, hogy a fagyigép nyerne, de van egy, ami bár első hallásra teljesen feleslegesnek tűnik, mégis a No.1. legkihasználtabb gépem: ez az aszalógép.Annyira kihasznált, hogy állandó bérlete van már a

Nagymama
már megint a konyhában

A süteményillatú nagymama szeretetnyelve

Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra az Igazi, a Sütemények süteménye még mindig az, amit az én nagymamám sütött. Nagymamám az az igazi, béke-és mesebeli nagymama volt. Már a neve is csodálatos: Lilimama…A valahai szép, sudár fiatalasszony idős

már megint a konyhában

Gyere(k) a konyhába!

A konyhában és étkezőben mindig nyüzsgő élet zajlik. Hétköznap este, hétvégi ebédnél, házibuliban, ünnepi vendégségben sokszor itt tartjuk a nagy beszélgetéseket, hiába várnak a lakás többi pontján kényelmes fotelek, puha szőnyegek… Nem meglepő, hiszen a főzés és evés sokkal többről

már megint a konyhában

A legfinomabb reggeli

Amióta a gyerekeim kinőtték a játék kiskonyhát, azóta a nagykonyhában játszanak.Először csak velem együtt, aztán boldogan felfedezték, hogy egyedül is tudnak készíteni: reggelit. A reggelikészítős játék hamar ágybareggelis játékká fejlődött, azóta mamakényeztetős-lusta reggeleken többfogásos, meglepetéses reggelit kapok az ágyamba. Becsszó nem én találtam ki, hanem a

már megint a konyhában

Ha nyár, akkor őszibarack!

Ha az évszakokat egy-egy gyümölccsel kellene megfeleltetni, akkor nálam a nyár egyenlő lenne az őszibarackkal. Nem mintha a többi nyári gyümölcsöt nem szeretném, de az őszibarack nálam a favorit. Legjobban önmagában szeretem, de ha épp úgy alakul, csodálatos összetevője lehet

könyvesmár megint a konyhában

Brrr… brokkoli?!

Valamiért előbb-utóbb eljön az a korszak, amikor minden gyerek egy kicsit megőrül, és nem hajlandó megenni a korábban olyan nagyra és finomra tartott zöldségeket. Ilyenkor nincs mit tenni, próbálkozunk, mindenfélével. A gyerekeim, amíg nem kapta el őket a közösségi “fúúj,

cukkinis lecsó
már megint a konyhában

Apukám lecsója

Amióta az eszemet tudom, az Apám főzte nálunk a lecsót. Nem azért, mert mindenki más lusta volt hozzá, hanem mert egész egyszerűen Ő csinálta a legjobban. Még a barátaink körében is híre volt a lecsójának.Engem gyerekként teljesen hidegen hagyott, egyáltalán

lifemár megint a konyhában

Mi ez a sürgés-forgás a konyhában?

Nálatok is beütött a befőzési láz? Vagy még sosem próbáltad, mert azt gondolod, hogy ilyet csak a nagymamák csinálnak otthonkában? Hát nem igazán. 🙂 Az augusztus a BŐSÉG ideje a természetben, lassan minden beérik, amit egész évben gondoztunk és vártunk.

már megint a konyhában

Konyhaszeánsz

Konyhai mottóm, hogy maximum 20 percet töltök egy étel elkészítésével. Tulajdonképpen annyi, de annyi finomság készíthető ilyen rövid idő alatt, hogy minek töltenék el kétszer ennyit a konyhában?! A főzéssel, mosogatással, pakolgatással, kitalálással így is szerintem aránytalanul sok idő megy el.

eperkrémleves
már megint a konyhában

Eperkrémleves és társai

Szottyadt gyümölcsből isteni krémleves! Hát igen! Aki ismer, tudja, hogy utálok ételt kidobni, főleg gyümölcsöt, ami manapság ugyebár kincsnek számít. Így, ha tehetem, mindet felhasználom valamihez. Amikor a gyerekekkel epret szedni mentünk a lekvárhoz, természetesen nem főztem be az összeset,

már megint a konyhában

Teát jegesen

Ki ne szeretné a jeges teákat? De a bolti verziók tele vannak ízfokozóval, aromával, és színezékkel.Jobb elkerülni, hogy ilyen dolgok kerüljenek a testünkbe, készítsünk inkább adalékmentes házi jegesteát otthon!Gyerekjáték az egész, még a gyerekek is el tudják készíteni. A gyerekjáték verzió

már megint a konyhában

Tortilla ötletek, receptek, tippek

Nálunk a nyár egyik nagy slágere a tortilla. Nem csak azért, mert könnyű és ezer féle képpen variálható étel, hanem mert gyorsan el is lehet készíteni. Amikor azt mondom, hogy nem kell a nyári fogásokat nagyon túlgondolni, akkor az mind

már megint a konyhában

Fagyi minden mennyiségben

Amikor egyedül neveled a csemetéidet, akkor egy pár évre elpakolod a tíz percnél hosszabb elkészítést igénylő receptjeidet, és hiába van csúcsszuper fagyigéped, őt is elrejted a konyhaszekrény leghátsó sarkába, ne is lásd. Kizárt, hogy neki tudj állni a kavargatós főzött

levendula szörp
már megint a konyhában

Levendula virág, szörp, tea és miegymás

Egyre több helyen ültetnek a kertekbe, kerítések tövébe levendulabokrokat, mert valami csoda, amikor virágzik és rettentő igénytelen, mind a földjére, mind az időjárásra nézve. Öntözni sem kell, így a sziklakertek kiváló színesítője, a lényeg, hogy napos helyre ültessük. Többféle levendula

már megint a konyhábanzöld

Zöldülünk kívül-belül

Azt gondolnánk, hogy az már említést sem érdemel, hogy együnk több zöldséget-gyümölcsöt, de Magyarországon még mindig inkább az a jellemző, hogy ezekből nem kerül elég az étrendünkbe. Ha olvastad az étrendek és a környezetvédelem összefüggéseiről szóló cikkünket, akkor remélhetőleg kellően

januárlifemár megint a konyhában

Vegán kóstoló

Nálam úgy kezdődött a vegánság, hogy egy tavaszi böjt során fokozatosan hagytam el a különböző ételféleségeket, míg végül csak a zöldségek maradtak. Majd elvileg vissza kellett volna ugyanígy venni őket, de nem kívántam többet sem a sajtokat, sem a tojást.

már megint a konyhában

Kovász vagy nem kovász?

Ezt a bejegyzést azoknak írom, akik még mindig hezitálnak, hogy bele merjenek-e fogni az otthon készített kovászos kenyérsütésbe.  A válasz: igen! Tudom, elsőre ijesztően hangzanak a kovászolással kapcsolatos fancy kifejezések (anyakovász, etetés, szakajtó, stb.) Nem ez a lényeg. Nem kell

lifemár megint a konyhában

Áfonyás rigótorta

Közhely, hogy a gyerekek nagy tanítók. Mégis sikerül lépten-nyomon meglepniük. Olyan szépen kitaláltam, hogy mit sütök a hétvégén, fejben már el is készült. Finom kakaós tészta, ínycsiklandó illatot áraszt, amikor kiveszem a sütőből, nagyon csokis fényes krém, ami megáll magában,

már megint a konyhában

Egykezes leves

Ezt a receptet Esztertől tanultam, és tovább- illetve vissza is fejlesztettem. Kiderült, hogy akkor is tudok főzni, amikor a gyerek nem hajlandó érinteni a földet, sem a hordozót, így cipeled egész nap. Ezt a levest tényleg el lehet készíteni egy